Jég-doktrínák: a holokausztról, másképp • Hetedhéthatár

Színház

Jég-doktrínák: a holokausztról, másképp

,,Komplex élmény – képzőművészeti érzékenységű látvány – a néző lúdbőrzik – tartalmilag, formailag egységes hatás – rendkívüli előadói képességek” – e szavakkal méltatják kritikusai a 25 éves szegedi Metanoia Artopédia nevű alkotóközösség Jég-doktrínák című előadását, mellyel a Pécsi Harmadik Színházban vendégszerepelnek október 25-én és 26-án. E különleges produkció a holokauszt kapcsán nem az áldozatokra, hanem az elkövetőkre koncentrál, méghozzá a nyelvhasználatukat és gondolkodásmódjukat véve kiindulópontként.

Jeg-DoktrinakAz előadás kifejezetten azzal a szándékkal jött létre, hogy érzékennyé tegye a mai fiatal generációkat a náci gyűlöletbeszéd veszélyeire, illetve megtanítsa felismerni annak elemeit a mai közbeszédben.

Ehhez szokatlan módot választ: az áldozatok perspektívája helyett az elkövetőkre irányítja a figyelmet, az ő nyelvhasználatukat és gondolkodásmódjukat állítja a fókuszba, méghozzá az irodalomtudós drezdai túlélő Victor Klemperer által LTI-nek (Lingua Tertii Imperii – a Harmadik Birodalom Nyelve) nevezett nyelvi propagandát, amely képes volt tömegméretekben mételyezni a hétköznapi emberek tudatát is, és gyilkosokká vagy a gyilkosok kollaboránsaivá tenni őket – vélekedik az előadás rendezője, Perovics Zoltán.

A produkció szövegkönyve a szélesen értelmezett kordokumentumok sajátos kollázsa: szerepelnek benne idézetek a túlélők emlékirataiból (dr. Nyiszli Miklós, Victor Klemperer, Ovics Perla) is, de zömmel az elkövetőknek, a népirtás német és magyar felelőseinek (Hitler, Himmler, Eichmann, Endre László, Horthy Miklós) beszédeire, nyilatkozataira alapoz, illetve a 30-as, 40-es évek náci szövegei mellé, közé helyezi napjaink szélsőjobboldali megnyilvánulásait, a blogok, internetes fórumok névtelen szereplőinek kommentjeit és egyes mai közszereplők nyilatkozatait. A másfél órás előadás nem elmesélhető események sorozata, az egységes hangulat az, ami uralja a színpadot és összefűzi a monológokat, s a különböző szövegrészleteket egy egésszé.

A szegedi alkotócsoport a színházi előadás mellett más módon is bemutatkozik a pécsi közönségnek: előadásaik tárgyinstallációiból, meditációs objektumaiból rendeznek kiállítást a Cella Septichorában. Minden művet a csoport tagjai készítettek Perovics Zoltán tervei alapján – az ő nevét sokan Jeles András filmjeinek látványtervezőjeként ismerik. Perovics színházában a kellékek, a díszletek egyenrangú szereplői az előadásoknak, a tárgyak közös létrehozása a próbafolyamat része. A Csend című tárlat október 31-ig tekinthető meg.

Az előadás honlapja ide kattintva érhető el.

Videó

Mentés


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS