Regényi Ildikó: Pécsi papírdossziém (1956–1979) • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Regényi Ildikó: Pécsi papírdossziém (1956–1979)

 

 Regényi Ildikó beszélget Kovács Miklóssal, az egykori, közkedvelt pécsi újságíró, Kovács Imre fiával (Fotó: Csépányi Piroska)

Regényi Ildikó beszélget Kovács Miklóssal, az egykori, közkedvelt pécsi újságíró, Kovács Imre fiával (Fotó: Csépányi Piroska)

2015. október 27-én este, csodálatos visszaemlékezésre volt lehetőségük a pécsieknek. Kende Sándor író özvegye, Kendéné Regényi Ildikó: Pécsi papírdossziém 1956–1979, című könyvének nagy sikerű bemutatója volt a Vasutas Művelődési Házban. A programot Orcsik Ferenc szervezte, akit a pécsiek elsősorban, mint kiváló kultúrszervezőt ismerik, több városi intézmény vezetőjeként. (Ám azt már kevesebben tudják róla, hogy ötvenéves kora fölött kezdett írni, s napjainkban 11 kötet szerzője.)

Kendéné Regényi Ildikó így fogalmazza könyve lényegét: „Ezúttal mélyen merítettem az emlékek „kútjából”. Pécsett éltem 1951-től 1979-ig. Ez mindenképpen meghatározó volt számomra, hiszen általános iskola nyolcadik osztályától 1979. évi Budapestre áthelyezésemig magánéleti és közéleti ténykedésem színtere volt az akkori Pécs. Hajlamom mindig volt a pillanatok megragadására, megörökítésére, húsz fotóalbumom képei, eltett, gépelt kéziratok, főiskolai dolgozatok tanúsítják krónikás-ösztönömet. Dokumentumok novellákká oldva és fotók kísérik végig a történéseket, melyeket a megőrzött okmányok gondos számadatai hitelesítenek. Ahol megkoptak az emlékképek, olyan pécsi ismerősöktől, barátoktól kértem segítséget, akiknek hitelességéről meg vagyok győződve…”

Az írónő szavainak hitelesítése megtörtént október 27-én este: az imént említett kedves ismerősök és barátok, jelen voltak a bemutatón. Az estet a könyv néhány részletének felolvasása és Regényi Ildikó értékes versmondása színesítette.

Szívből ajánljuk ezt a könyvet mindazoknak, akik hiteles irodalmi- és kordokumentumot szeretnének olvasni.

*

Regényi Ildikó író, 1938-ban Belegen, Somogy megyében született, Budapesten él. Magyar-történelem szakos tanár, Kazinczy-érmes. Dokumentumnovellákat, esszéket, tárcákat ír. Ápolja férje, Kende Sándor író (1918–1992) irodalmi munkásságának emlékét és művelődésszervezői tevékenységét. Tagja a Krúdy Gyula Irodalmi Körnek, amelynek alapítói közé Kende Sándor író is tartozott. A Kláris folyóirat köré szerveződött Élhető Világ Irodalmi Kört 2011 óta vezeti. Több antológiában és négy önálló kötetben olvashatjuk műveit. Az L. Csépányi Katalin pécsi újságíró által alapított Hetedhéthatár közérdekű magazinban is publikál.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS