Huszonötödik alkalommal jelent meg a Magyar Pénzügyi Almanach 2015-2016 • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Huszonötödik alkalommal jelent meg a Magyar Pénzügyi Almanach 2015-2016

A hagyományokhoz híven, ezúttal közel 550 oldalon ad átfogó áttekintést a hazai pénzügyi intézményrendszerről a Magyar Pénzügyi Almanach XXV. évfolyama. Az idei kötetet ezúttal is egy konferencián mutatta be a TAS Kiadó.

MPAA kiadvány a rendszerváltás óta követi nyomon a magyarországi pénzügyi intézményrendszer fejlődését. Az almanach évről-évre igyekszik valamennyi regisztrált piaci szereplő adatait közreadni, így az intézmények egy része komplett fejezetekben (bank, biztosító, pénztár, tőkepiac) jelenik meg. De nemcsak azok a szereplők szerepelnek a kötetben, akiket a felügyelet regisztrál, hanem azok is, amelyek esetében nincs szükség az MNB engedélyére ahhoz, hogy a magyar piacon működhessenek. Ezek a szakmai szervezetek, szövetségek nyilvántartásai alapján kerültek be.

A hagyományokhoz hűen az idei kiadványban sem maradhatnak el a 2015-ös évet értékelő írások, neves szerzők tollából. Stílszerűen a 25. évfolyamban 25 gazdaságpolitikus, államigazgatási vezető, kutató, gyakorló pénzügyi szakember tárja elénk gondolatait, véleményét, elemzését arról, vajon oly sok problémát magunk mögött hagyva, rajta van-e a magyar gazdaság a növekedés útján.

A következőkben Matolcsy György, A gazdaság dinamizálásának lehetőségi Magyarországon 2015-2016-ban dolgozatából idézünk.

Mi szükséges egy gyorsabb növekedési pályához?

„Az előttünk álló éveket tekintve a gazdaság dinamizálását lehetővé tevő intézkedéseket érdemes legalább három csoportra bontani. Ebből az első a következő év keresleti környezetének adhat támogatást, ellensúlyozva az elmúlt időszakban egyre akutabbá vált külső eredetű kockázatok – pl. feltörekvő piacok lassulása, Volkswagen-botrány – hatásait. A második csoportba a 2016-ot követő években folytatva a strukturális reformokat, a gazdaság közép- és hosszú távú növekedési képességét erősítheti, a termelési tényezők növekvő felhalmozásával, valamint a növekedés feltételeinek és versenyképességének javításán keresztül.  Végezetül a harmadik csoportnak a fenntarthatóságot hosszú távon befolyásoló kihívásokra kell majd reagálni. Ezek közül is kiemelkedően fontos a demográfiai hatások kezelése.”

Az Almanach az ideivel együtt már 88 magyar és angol nyelvű kötetben, összesen közel 77 ezer oldalon, egységes szerkezetben tekintette és tekinti át a Magyarországon működő pénzügyi szervezetek történetét, tevékenységét, stratégiai elképzeléseit, a társaságok pénzügyi adatait és vezető testületeinek összetételét.

A magyar nyelvű, nyomtatott kiadványban helyet kapott az Almanach CD-melléklete, amely böngészhető formában tartalmazza a kötet teljes magyar és angol nyelvű anyagát. A kiadvány megvásárolható a TAS Kiadó szerkesztőségében.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS