Ne aggódjon, Sándor! • Hetedhéthatár

Szépirodalom - próza

Ne aggódjon, Sándor!

A karácsonyi szünet első napján elmentem vért adni, életemben először. Hiába, ki kell próbálni új dolgokat, és ha ezzel másoknak is segíthetünk, külön öröm. (Azt most jótékonyan rejtsük zárójelbe, hogy a nagy filantrópiámba az is besegített, hogy decemberben egy egész zacskó szaloncukrot kapott mindenki, aki vért adott.) Különben is, ahogy a Biblia fogalmaz: méltó a munkás a bérére, szóval úgy gondoltam, hogy véremet adom a szaloncukorért.

A dolog rendben lezajlott, a téli szünet első napja volt, verőfényes idő, a magyar viszonyokhoz képest meglepően kedves egészségügyisek vettek körül. Az adminisztráció és a vizsgálatok után ott találtam magam egy ágyon, és ahogy folyt a vérem, kényelmesen heverésztem a napsütésben, lelkemben rőzsedalok duruzsoltak. Mondhatom, szép emlékekkel – és egy zacskó szaloncukorral – távoztam a helyszínről.

Január elején aztán levelet kaptam tőlük, amiben vészjóslóan közölték, hogy valami nincs rendben a véremmel kapcsolatban, menjek vissza, ők majd felvilágosítanak a dolog részleteiről. Egy randa, borult januári hétköznap be is mentem hozzájuk.

– Behívták? – kérdi a recepciós, miután átfutotta a levelemet.

– Be.

Épp arra jár egy kollégája.

– Rita, gyere ide.

Rita odamegy.

– Ezzel hogy legyen?

– Behívták?

– Be.

Erre úgy megnéznek, mint valami különleges látványosságot: Golden Gate híd, Mona Lisa, húszezres. Ezek után suttogni kezdenek:

– Csak doktor közölheti vele.

– Bent van még Zoli?

– Hívjuk fel.

Telefon:

– Zoli, gyere le.

És Zoli jön, vékony, nyüzöge gyerek, Petőfi-szakállacskával – milyet csak romkocsmákban hordanak – húszéves bölcsészhallgatónak tűnik. A sörömet nem bíznám rá. Megmutatják neki a levelet.

– Behívták?

– Be.

– Húha!

Megnéznek. Újfent nagyot ámulnak.

– Ööö, hogy is van ilyenkor a protokollunk? – kérdi Zoltán.

Ekkor mindhárman összedugják a fejüket, és fojtott hangon rögtönzött konzíliumot tartanak, amiből csak minden második szót hallok, pedig nagyon fülelek:

– Te aláírod… ezt oda kell adni neki… ezzel a háziorvoshoz… ez nálunk marad…

– Sándor – mondja végül Zoltán – kérem, jöjjön velem.

És megyünk. Lépcsőkön, folyosókon sétálunk, miközben Zoltán szóval tart:

– Azt tudta, Sándor, hogy ha nem tudjuk felhasználni a vérét, vissza kell adnia a szaloncukrot?

– Micsoda?!

– Csak vicceltem… Minden vért fel tudunk használni valahogy. Azért a büfénkben ne vásároljon véres hurkát. – mondja, majd némi szünet után újra felkacag:

– Csak vicceltem!

Egy rendelő. Leülünk az asztalhoz, Zoltán még átfutja a papírt, majd azt mondja:

– Na, az a helyzet, Sándor, hogy maga lehet, hogy pestises.

Csend. Várom, hogy elnevesse magát és azt mondja, csak vicceltem, Sándor. De nem teszi, ehelyett így folytatja:

– Ahogy mondom, a szűrővizsgálatunk azt mutatta ki, hogy maga volt egyszer pestises. Vagy esetleg most is az. Bár ez nem biztos. Ezek az eredmények, csak azt mutatják, hogy van a vérében egy antitest, ami kapcsolatba hozható a pestissel vagy annak kórokozójával. Az esetek többségében ezek a pozitív leletek egyszerű vaklármák, további vizsgálatokra lenne szükség, de az már a szakrendelés feladata. Mindenesetre fel kell tennem néhány kérdést. Volt valamikor olyan távoli egzotikus helyeken, ahol találkozhatott pestissel? Például India, Közép-Afrika, Dél-Amerika, Narnia?

– Nem. Mostanában nem utazom.

– Értem. Volt a családjában valakinek pestise mostanában? Apa, nagyszülők, dédszülők?

– A tizennyolcadik századi őseim közt biztos volt pár ilyen ember. Az elmúlt száz évben nem tudok pestisről a családban.

– Volt intim kapcsolata olyan emberrel, aki pestises lehetett?

– Nem, de egy nyári fesztiválon percekig szemeztem egy influenzással.

– Hát, akkor nem értem.

És ekkor hirtelen egy több évtizedes rejtély állt össze bennem. Éreztem, vallanom kell:

– Nézze, doktor úr, el kell mondjak valamit magának. Az egész még gyerekkoromban kezdődött. Amikor az iskolában feladták nekünk a Kincskereső kisködmön-t, két hétig sántikáltam, mint a kis bicebóca, minden ok nélkül. Csak úgy spontán. Amikor később A Pál utcai fiúk volt a kötelező olvasmány, akkor pedig tüdőgyulladásos tüneteket produkáltam: magas lázban feküdtem és látomásaim voltak, folyton valami grundot emlegettem. Amikor kicsit idősebben a Varázshegyet olvastam, fulladtam, nem kaptam rendesen levegőt. Pár napja úgy gondoltam, hogy a szünetben bepótolok néhány elmaradt klasszikust, és elkezdtem olvasni A pestis-t.

– Gondolja, ettől van ez?

– Nem tudom, doktor úr.

– Na, mindegy – mondja Zoltán – bárhogyan is, most irány a szakrendelés, azért a biztonság kedvéért tisztítsa meg a könyvespolcát is. Viszlát, Sándor, és ne feledje, valószínűleg vaklárma az egész.

Elindultam haza. A recepciónál azt veszem észre, hogy a nővér egy madármaszkot visel, pont olyat, amilyet a középkori orvosok hordtak annak idején. Már messziről integet:

– Viszlát, és ne aggódjon, Sándor! Biztos, hogy nincs semmi baj! Maga nem lehet pestises. Meglátja, olyan negatív lesz a lelete, mint a pinty!

– Végeztünk? Nem kell önnél semmit aláírnom? – kérdem, miközben nem tudom levenni a szemem a hatalmas csőrről. Gyanúsan gyorsan jön a válasz:

– Nem, nem! Nem kell idejönnie!

– Miért van magán ez a maszk?

– Csak a farsangi ünnepségünkre próbálunk, semmi egyéb.

– Farsang?

– Farsang. Mi lenne más?!

Hazafele elhatároztam, hogy mégiscsak átnézem a könyvespolcomat és pár könyvet elajándékozok.

A Szerelem a kolera idején-nel kezdem.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS