Komlói Amatőr Színházi Találkozó - idén másodszor • Hetedhéthatár

Színház

Komlói Amatőr Színházi Találkozó – idén másodszor

Valóban hagyományt teremthet a Komlói Amatőr Színházi Találkozó: az immár második KASZT-ot június 16. és 19. között rendezik meg. Az eseményt beharangozó komlói sajtótájékoztatón elmondták: a fesztiválra nemcsak az ország különböző részeiből, de még a határon túlról is érkezik társulat, a rangos szakmai zsűri nyílt fórumon véleményezi a produkciókat, a versenyelőadásokat pedig színes off-programok kísérik majd.

KASZTA tavaly hagyományteremtő szándékkal indult KASZT-ra azonnal felfigyelt a szakma és a közönség is – emlékeztetett a sajtótájékoztatón dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, a fesztivál egyik fővédnöke. Úgy fogalmazott: ismét bebizonyosodott, hogy nemcsak a nagyvárosokban, hanem a kisebb településeken is érdemes minőségi kulturális élményt kínálni az embereknek. A Komlói Amatőr Színházi Találkozó szerinte kitűnő lehetőség mind a színházcsinálóknak, mind a színházkedvelőknek. Hozzátette: kormányzati szándék a kulturális decentralizálás, amelyben kiemelt szerepet kap a színház és a helyi közösségek erősítése. A komlói programsorozat költségeinek zömét éppen a kultúráért felelős államtitkársága állja.

Ami a KASZT-ot illeti, az „amatőr” nem minőségi különbséget jelent a „profi”-hoz képest – erre már a Pataki András fesztiváligazgató, a Soproni Petőfi Színház igazgató-főrendezője mutatott rá. Mint mondta, az amatőr színész valóban nem a színészetből él meg, ám ezáltal óriási szabadságot élvez a művészetben. Pataki András szerint a komlói találkozó lehetőség arra a felnőtt szocializációra, amelyben a színpadon ténylegesen cselekvő színész és a nem egyszerűen kikapcsolódó, hanem a cselekvésbe bekapcsolódó néző is más emberré válik egy-egy előadás végére.

A versenyprogramban szereplő előadásokat idén is a fesztiváligazgató válogatja ki. Már számos társulat produkcióját tekintette meg, de egészen március 30-ig továbbra is várják a jelentkezéseket, immár a határon túlról is. A versenyben végül majd 12-15 előadás vesz részt, várhatóan április végére derül ki, kiket hívnak meg a szervezők. Az utóbbiak ígérik: csakis szakmailag kiemelkedő, autonóm gondolatokat hordozó, társadalmi felelősségüket is közvetítő színházi produkciókat láthat majd a közönség.

„A profinak akkor is játszania kell, amikor nincs kedve, az amatőr pedig az, akinek mindig van kedve” – a fesztivál házigazdája ekképpen határozta meg, hogy számára mit jelent az „amatőr” fogalma. Fajcsi Ferenc – aki egyben a komlói Súgólyuk Színház rendezője – arról is tájékoztatta a sajtótájékoztatón megjelenteket, hogy idén már nem három-, hanem négynapos lesz KASZT, annak érdekében, hogy a szakmai programok mellett Komlót is felfedezhesse az a mintegy kétszáz látogató – színészek és vendégek –, akiket a városba várnak. A fesztivált pedig azért rendezik meg éppen június 16. és 19. között, hogy az ismét kapcsolódhasson a Pécsi Országos Színházi Találkozóhoz: az idei POSZT utolsó hétvégéjéhez igazították.

Az már biztos, hogy a zsűriben ismét ott lesz Regős János, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke, Németh Ákos drámaíró és Pataki András fesztiváligazgató. A zsűri elnöke tavaly a Kossuth-díjas Kubik Anna színésznő volt, aki idén szakmai elfoglaltságai miatt nem vállalhatta a feladatot. A szervezők rövidesen bejelentik, hogy ki foglalja el az ő helyét. Az ítészek a versenyprogramban a legjobb férfi és női főszereplőt és a legjobb előadást díjazzák, külön elismerést ad át a Magyar Szín-Játékos Szövetség, valamint közönségdíjakat is kiosztanak. Mindehhez segítséget jelent az a 600 ezer forint is, amellyel a Nemzeti Kulturális Alap támogatja az idei KASZT-ot.

A Súgólyuk Egyesület és Komló Város Önkormányzata által szervezett Komlói Amatőr Színházi Találkozót először tavaly, és máris hagyományteremtő szándékkal rendezték meg. A céljuk az, hogy a fesztivál a magyar nyelvű amatőr színházak elsőszámú seregszemléjévé váljon. Az első KASZT-ra a házigazda Súgólyuk Színházé mellé – nevezés, illetve meghívás útján – az ország különböző részeiből további 12 társulat produkciója került be a versenyprogramba. Színvonalas előadásokat értékelhetett a zsűri, amely a legjobbnak végül a pápai Teleszterion Színházi Műhely Euripidész: Médeia c. produkcióját ítélte. A kitűnő szervezés és hangulat, a nívós és teltházas előadások (ingyenes belépéssel), a rangos off-programok (pl. Huzella Péter vagy Feke Pál fellépése) nyomán az I. KASZT egyértelműen sikeresnek bizonyult.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS