A pécsi Ferences templom értékei • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

A pécsi Ferences templom értékei

XVIII. századi intarziás szekrény a sekrestyében

XVIII. századi intarziás szekrény a sekrestyében

1301-ben rakták le a ferences szerzetesek az alapkövét a pécsi Ferences templomnak, mely a török időkben szinte teljesen elpusztult, majd a szerzetesek 1687-ben visszakapták a romokat és elkezdték felépíteni azt a barokk templomot, melynek mai képe többszöri átépítés után alakult ki. A rendhez tartozó szorgos kezek az 1700-as évektől kezdve fából faragták az oltárokat, szobrokat, orgonaszekrényt, padokat, sekrestyeszekrényt, a fráterek és az ő munkájukat segítő helyi mesterek alakították ki a ma is látható berendezéseket.

A falakat többször átépítették, de láthatjuk az 1800-as évek végéből Gaits Endre pécsi templomfestő munkáját és ámulhatunk a mintegy 70 négyzetméteres kupola freskó szépségén, melyet Gebauer Ernő pécsi festőművész az 1920-as évek végén 28 nap alatt alkotott meg.

Ezt a templomot mutatja be a kriptától a harangokig Molnár László alkotása, mely a Youtube-on tekinthető meg az alábbi címen:

A pécsi Szent Ferenc templom: https://youtu.be/Do8BVLAZ-wY

 

Ugyancsak a ferences rend Szent József oltárépítő és asztalos műhelyében készült el éppen 75 éve a híres pécsi ferences Betlehem, melyet a napokban emeltek be a pécsi értéktárba és a megyei értéktárba is. Reméljük, hogy az országos értéktár soraiba is bekerülhet.

Ez a mintegy 50 darabból álló, fából faragott életnagyságú szoborcsoport szintén megtekinthető a Youtube-on az alábbi címen:

Betlehem a pécsi Ferences templomban: https://youtu.be/iyWYmDAywLA

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS