Herr Schrödinger • Hetedhéthatár

Szépirodalom - próza

Herr Schrödinger

 

Jegyzetek Facebookon innen és túl

 

A mamutcég

Ma (március 19.) – midőn a szél farkasokat megszégyenítőn üvöltött és apróbb tárgyakat fújt tova: madárfészek, kutyaól csaholó vahurral, negyvenes busz Árkád felé – odasétáltam Józsi kollégámhoz.

– Figyelj, Józsi, tegnap olyan szép idő volt, ma meg ilyen izé… Ugye mi nem vagyunk egy cég? Úgy értem, hogy Sándor. Pont. József. Pont. Benedek. Mindenki a saját napjáért felel.

Józsi erre fölém magasodott és azt mondta:

– Jegyezd meg: mi egy mamutcég vagyunk. Sándor-József-Benedek. Együtt nyerünk, együtt bukunk. Érted?!

– Igen… Azt hiszem…

A dologban csak az a szépséghiba, hogy addigra már legalább öt kollégát köszöntöttem így a folyosón: Micsoda egy mocskos idő van, verjük meg a Józsit!

(A történet erősen dramatizált – fele sem igaz –, egyébként is azt írok, amit akarok, Józsi még a Facebookon sincs fent.)

 

 

Hümm-hümm

Egyik nap tanítás nélküli szakmai napot tartottunk az alapítványnál, a kajáról mi magunk gondoskodtunk, sokan csináltak medvehagymás dolgokat, amikből azért fogyasztottunk rendesen. A délután tanulsága pedig az volt, hogy nagyon jól lehet hümmögve is kommunikálni a legkülönfélébb helyzetekben, az embernek nem muszáj mindig kinyitnia a száját.

 

A boltban:

– Jó napot!
– Mm-mm-mm!
– Kér áfás számlát?
– Mm-mm.
– Gyűjti a pontokat?
– Mm-mm.
– Lesz harmincöt forintja?
– Ühüm.
– Köszönöm, viszlát.
– Mmm, mmm. Hümm-hümm.
– Köszönöm, önnek is.
A hivatalban:

– Neve?
– Hümm-hümm Hümm hümm.
– Sch-val?
– Mmmmmmm!!!
– Anyja neve?
– Hmm. Hümm-hümm.
– Két S-sel?
– Ühüm.
Az orvosnál:

– Mi a panasza?
– Hümm. Mmm-mmm. Hüm-hüm.
– Értem, és mióta fáj a torka?
– Hmmm. Hümm.
– Három hete?! És csak most jön?! Nyissa ki a száját!
(Na, itt bukik meg a történet.)

 

 

Hólapát!

Szeretem a falfirkákat, kreatívak, szellemesek, bölcsek. Sokat tanulok belőlük.

Tavasz. Belvárosi utca, keskeny járdával. Házfalon jól látható felirat: „Hólapát? Lusták.”

Először dohogok: talán nem is lusták, lehet, hogy betegek voltak, elutaztak, ki tudja, miért nem lapátolták el a havat, nem kéne ezért még összefirkálni a házfalukat.

Másodszor mulatok: elképzelem a jelenetet, havazik, szél fú, járhatatlan a járda, hatalmas hóakadályok, mindenki botladozik, és a felbőszült járókelőnek még ebben a helyzetben is volt energiája, ideje firkálgatni. Ez azért vicces.

Harmadszor ámulok: írói szemmel rácsodálkozom, milyen tömör, lényegre törő a szöveg. Két szó, egy főnév, egy melléknév és pont, mégis mennyire benne van a felháborodás, a sérelem, a vélemény, és mindezeken felül látom az egész esetet, a havazást, a botladozást, a firkálást. Novella, kor- és jellemrajz két szóban. Thomas Mann erről harminc oldalt írna.

Ezt a tömörséget kell megtanulnom, amikor írok.

 

 

Herr Schrödinger

Herr Schrödinger itt él az utcánkban, itt Újhegyen, a város felett. Néha látom kint a kertben tenni-venni valamit, ráérősen a boltba menni. Kenyeret, felvágottat vesz ilyenkor s tejet a kávéhoz. Olykor az udvara mélyén ücsörög, a diófa árnyékában, ír, jegyzetel, a hajába túrva gondolkodik. Legtöbbször azonban a dolgozószobája rejtekében írogat:

„Tegyük fel, hogy van NYOLC macskám” – kopogtatja az írógépén.

Ekkor kinéz az ablakon, le az udvarra, le a szerelmes, buja, égőszemű macskákra, és fáradt mozdulattal kitépi a lapot a gépből. Újat fűz be, majd nagy – reményvesztett sóhajtással – ezt írja:

„Tegyük fel, hogy van már tizenhat macskám…”

A macskák nem halnak meg sose. Talán nem.

 

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS