Képek és emlékek Cserny József munkáiból • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Képek és emlékek Cserny József munkáiból

2016. március 22-én 18 órakor tartják a budapesti FÉSZEK Művészklub Gobelin termében a Cserny József Symposion Díj átadását. A díjátadóval egy időben a Herman teremben Képek és emlékek Cserny József munkáiból címmel nyílik tárlat a művész alkotásaiból.

Cserny József Fotó: Építészfórum

Cserny József
Fotó: Építészfórum

Cserny József (1939 – 2009.) ipari formatervező szakon tanult a Magyar Iparművészeti Főiskolán Kaesz Gyula, Borsos Miklós, Dózsa Farkas András tanítványaként. 1978-ban Lelkes Péterrel megalapította a Zsennyei Műhelyt, amelynek 1978-tól 1982-ig szervező titkára volt. 1986 és 1990 között a Szimpozionok és Alkotótelepek Tanácsának elnöke, 1989-től évente regionális szimpozion-találkozókat szervezett. 1990 óta Péter Ágnessel közösen a Symposion c. folyóirat szerkesztője volt, 1994-től a Magyar Szimpozionok és Alkotótelepek Társaságának elnöki tisztjét is betöltötte. Több jelentős nemzetközi design-szimpóziumon vett részt: Internationale WMW-Pleinair, Lychen (1978, 1980), Interdesign 79 Vienna (1979), Interdesign Baku (1983). Számtalan díjat kapott különböző konstrukciókért, formatervekért.

Cserny József a magyar design mint klasszikus értelemben vett ipari formatervezés vezető egyéniségének tekinthető. Fő területe a (közúti és vízi) járműtervezés, ill. szállítás – ezek úgyszólván minden fajtája és vonatkozása. Témáit funkcionálisan közelítette meg: vizsgálta a jármű célját (a helyváltoztatáson túlmenőleg speciális rendeltetés, úgymint lakás, szállítás, kábeltelepítés, teheremelés, bányamentés, egyéni és tömegközlekedés, tűzoltás, mezőgazdasági munkák, vízi közlekedés stb.) és működési elveit (súrlódás legyőzése, energia, motorok, segédmotorok, hajtómű, áttételsebesség, rakfelület, karosszéria stb.). Terveit a rajzoktól a modell, sőt a prototípus elkészítéséig többnyire maga készítette el. A járműdesign gyakorlása során szerzett tapasztalatait kiterjesztette az élet számos más területére, így a „totális design” egyik képviselőjének tekinthető. Elméleti munkássága is jelentős. 1967-től a legváltozatosabb formákban vett részt a Magyar Iparművészeti Főiskola oktatási tevékenységében, majd 1994 óta a Soproni Egyetem munkájában is. 2001-től a Magyar Képzőművészeti Egyetem Habilitációs Bizottságának tagjaként is dolgozott. A hazai szimpózium-mozgalom egyik vezéralakja volt.

A kiállítás április április 8-ig tekinthető meg, hétköznapokon 14.00-19.00 óra között.

Cím: Budapest, Kertész u. 36.
www.feszek-muveszklub.hu
Facebook

 

Cserny_Jozsef_2016

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS