Kiss Lenke, Dávid Sándor és Jocha Károly életműdíjat kapott a MOB-tól • Hetedhéthatár

Sport

Kiss Lenke, Dávid Sándor és Jocha Károly életműdíjat kapott a MOB-tól

Nők a Sportban- és Média-díjakat adott át kedden Borkai Zsolt, a MOB elnöke, Regőczy Krisztina, olimpiai ezüstérmes, világbajnok jégtáncos, a MOB elnökségének tagja, a MOB Nők a Sportban- és Riskó Géza, a MOB Média Bizottságának vezetője. Összesen 15 kategóriában ismertek el szakembereket, sportolókat és újságírókat a MOM Kulturális Központban rendezett ünnepségen március 22-én.

A Magyar Olimpiai Bizottságban évtizedes hagyomány a két bizottság ünnepsége, mely időben a nőnaphoz és a magyar sajtó napjához köthető.

Az újságírókat 1992-től ismeri el a MOB, a nők sportjáért tevékenyen résztvevők 2002 óta kapnak elismerést.

Életműdíjat kapott 2016-ban Kiss Lenke egykori kosárlabdázó, valamint Dávid Sándor és Jocha Károly újságíró. Új elismerésként SportEMBER posztumusz-díjban részesült a háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó, Papp László.

 

2016-os MOB Nők a Sportban-díjasok 

  • Életműdíj: Kiss Lenke, a magyar kosárlabdasport legendája és meghatározó személyisége
  • Különdíj: Gyarmati Anna „Panka” snowboard versenyző
  • Különdíj: Kocsis Árpád, a Budapest Sportiroda ügyvezető versenyigazgatója
  • Nők Sportjáért-díj: Magyar felnőtt női vízilabda-válogatott
  • Juniordíj: Jászapáti Petra rövidpályás gyorskorcsolyázó

 

2016-os MOB Média-díjasok

SportEMBER posztumusz MOB Média-különdíj: Papp László olimpiai bajnok ökölvívó

A SportEMBER posztumusz MOB Média-különdíj egy új kategória a meglévő MOB Média-díjak mellé. Az első díjazott Papp László, minden idők egyik legjobb magyar sportolója, aki egyben kiváló kapcsolatot ápolt a médiával. A legjobb szimbóluma annak, hogy mennyire fontos egy „sztár” és a sajtó kapcsolata. A posztumusz-díj nevében benne van a „SportEMBER” kifejezés – ez mindent kifejez. Papp László pályafutása mindörökre emlékezetes, emellett emberként is csodálatra méltóan élt. Ráadásul szövetségi kapitányként megannyi kiváló utódot nevelt, így valamennyiünknek példakép. A jövőben a MOB minden évben kiosztja a SportEMBER posztumusz MOB Média-különdíjat az arra méltó sportembernek. Papp László háromszoros olimpiai bajnok, az egyik legismertebb magyar sportoló. Egész életében példamutató módon állt a sajtó rendelkezésére akár sportolóként, akár szövetségi kapitányként, egyéni stílusban, készséggel válaszolt az újságírók kérdéseire. Nyilatkozataival az ökölvívás mellett az olimpiai mozgalmat népszerűsítette évtizedeken keresztül. 2016-ban kettős jubileumot ünnepel: idén lenne 90 esztendős (1926. március 25-én született – a díjátadás napjához közel), illetve 60 évvel ezelőtt, Melbourne-ben nyerte a harmadik olimpiai aranyérmét. (A díjat az olimpiai bajnok fia, Papp László vette át.)


Életműdíj: Jocha Károly 

Ötven éve a Népsport tudósítójaként kezdte újságírói pályafutását. 1974-ben lett főállású újságíró. Az MTI mellett a Népszavának és a Pest-megyei Hírlapnak is dolgozott. 1995-től, mint szabadúszó újságíró tevékenykedik. Öt olimpián vett részt akkreditált újságíróként, mindig saját költségén. Négy könyvet írt a magyar olimpikonokról: az aranyérmesekről, az ezüstérmesekről, a bronzérmesekről és ismét az aranyérmesekről. Könyveit a NOB is elismeréssel méltatta. Nyolc különféle nívódíjat nyert el, köztük a MOB Oklevelét (2003) és Nívódíját (2005). Jelenleg ötödik könyvén dolgozik, amely a tornászokról, a lólengés magyar királyairól szól. Három éve működteti a jochapress.hu sporthírportált, több mint tíz éve rendszeresen ír a Magyar Edző folyóiratba is, cikkei alkalmanként a mob.hu-n is megjelennek.


Életműdíj: Dávid Sándor

Ma már a Formula-1-es újságírás magyarországi doyenjeként emlegethetjük, hiszen már 1976-ban futamot kommentált, de ne felejtsük el, honnan indult. Vívásban például országos bajnoki címig, a Népsportnál pedig a 17 éves szolgálati ideje alatt az olimpiai sportágak rovatvezetőségéig vitte. Balczó Andrásról, a magyar vívó- és tornasportról is jelent meg könyve, a technikai sportok rajongóit pedig számolatlan publikációval gazdagította. Hitelességével, szakértelmével, jellegzetes hangjával közel hozta a nézőkhöz a technikai sportokat és szeretette meg azokat. A Magyar Televízió Sportosztályán több mint egy évtizeden keresztül vezette az Autó-Motor-Sport című magazint. A Forma 1-es futamokat mintegy két évtizeden keresztül kommentálta. Dolgozott több olimpián, az Eurosport egyik alapító tagja, a magyar szerkesztőség munkatársa, a Hungaroring sajtófőnöke. Közeledve a nyolcaik „x”-hez ma is aktív, a hazai újságírás elismert alakja.

  • Posztumusz Nívódíj: Áros Károly erdélyi újságíró, könyvszerző
  • Nívódíj, elektronikus: Matuz Krisztián, a Sport TV kommentátora
  • Nívódíj, print: Szabó Sándor, a Bors sportújságírója
  • Nívódíj, online: Marosi Gergely, a Nemzeti Sport Online újságírója
  • Nívódíj, fotó: Veres Viktor, a Nemzeti Sport fotósa
  • Oklevél, elektronikus: A 2015-ös gwangju-i nyári Universiade magyar médiacsapata
  • Oklevél, print: dr. Kovács Erika, a Nemzeti Sport újságírója
  • Oklevél, online: Kálnoki Kis Attila, a 24.hu, sportújságírója, sportrovatvezetője
  • Oklevél, online: Göbölyös Gábor, az MTI-MTVA Sportszerkesztőségének szerkesztő-újságírója
  • Oklevél, fotó: Mirkó István, a Magyar Idők fotósa

 

A bőrből készült szobrok Albert Éva iparművész alkotásai.

Újdonságként a MOB Média Bizottsága felhívást tett közzé a hazai és határon túli, magyar nyelvű médiumok számára, hogy ajánlást adjanak MOB Média-díjas újságíró/fotós személyére vagy szerkesztőségre. A felhívásra 35 jelölés érkezett, a díjazottak személyére a bizottság tett javaslatot, melyet a MOB elnöksége a március 22-ei ülésén fogadott el.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS