A Magyar Újságírók Szövetsége elnökének március 15-i beszéde • Hetedhéthatár

Napi aktuál

A Magyar Újságírók Szövetsége elnökének március 15-i beszéde

Magyar Újságírók Országos Szövetsége

Komlósi Gábor elnök ünnepi köszöntője

Tisztelt Leendő Kitüntetettek, díjátadóink,
Kedves Vendégeink!

A Magyar Sajtó Napja alkalmából szeretettel köszöntöm a MÚOSZ tagjait, s természetesen azokat is, akik nem tagjai a Magyar Újságírók Országos Szövetségének;
s ha megengedik, megkülönböztetett figyelemmel azokat, akik ma, hamarosan, itt vehetik át első újságíró-igazolványukat.

Szeretnénk hagyományt teremteni ezzel az „avatással”, hogy az új tagok első találkozása a MÚOSZ-szal ne csak a pénztár legyen, hanem az ünneplő sokadalom buzdító tapsa is… (Majd, nemsokára.)

A 45 már idén felvett taggal (van köztük álláskereső és Príma-díjas festőművész!) tovább fiatalodik szövetségünk: most már eléri a 4 százalékot a 30 éven aluli tagok létszáma.

Kellenek a fiatalok!

1848-ban is ők vitték a zászlót, a „márcziusi ifjak” robbantották ki a forradalmat.

S kellenek persze a tapasztalt idősebbek is, akikkel ugyanúgy keressük azt a határt mindennapi életünkben, azt az illúziót, ami még elfogadható, vállalható, amikor még van hová félrenézni.

Nemcsak március 15-e apropója mondatja velem: fáj – maradjunk annyiban, hogy fáj –, hogy nem mindegyik újságíró-szövetséget kérdezték meg, kit jelölne az elvben legrangosabb hazai média-kitüntetésre, a Táncsics-díjra.

Igaz, más állami kitüntetésnél lesz MÚOSZ-jelölt kitüntetett, fotós és karikaturista.

S ez, ugye, véletlenül sem ugyanaz a kategória, amikor mi magunk csökkentjük – felére – a MÚOSZ saját díjazottjainak számát (Aranytoll, Tiszteletbeli Tag) épp azért, hogy még rangosabb legyen az elismerés.

De arról akkor sem feledkezünk meg – látják majd, hamarosan –, hogy határontúli, ezúttal erdélyi magyar újságíró is legyen az új aranytollasok között.

S ennek az üzenete is 1848-49-ig nyúlik vissza.

Nem zárójelben: ha csak beleolvasunk az erdélyi internetes fórumokba, petíciókba, megnézzük a MÚRE – Magyar Újságírók Romániai Egyesülete – honlapját, tisztán látszik: arrafelé sincs minden rendben a gondolat- és vélelem-szabadsággal.

Visszatérve a díjakhoz: megbecsüljük „nagy öregjeinket” is:

  • március 3-án, 95. születésnapján adtuk át betegágyánál a Tiszteletbeli Tagságot jelképező arany MÚOSZ-igazolványt a karikaturista Kaján Tibornak,
  • tegnap pedig a 90. születésnapját nemrég ünneplő Róbert Lászlónak, a kiváló tévésnek, egykori elnökünknek.

(Itt viszont zárójelben, hisz egy kis dicsekvés következik: az idősebbek, a végre megmozduló középkorosztály képviselői is egyre többen és rendszeresebben fordulnak meg a Sajtóházban! Az elmúlt bő félévben szerény számítások szerint is legalább négyszeresére, ötszörösére nőtt a szakmai és szórakoztató rendezvények száma, s tízszeresére az ezekre érkezők, az érdeklődők száma.

Az újonnan alakult junior szakosztálynak pedig már olyan prpgramja is akadt, januárban – egy videóblogger volt a vendég –, amelyre jóval a kezdés előtt ki kellett tenni a MEGTELT táblát.)

Megmozdult a MÚOSZ.

Pedig a média ma Magyarországon – bár sokan sokat beszélnek róla – nem közügy.

Vagy épp ezért „mocorog a szakma”, egyre többen akarják hallatni a hangjukat.

No comment.

Ismerős a régi mondás.

A legnagyobb magyar újságíró-szövetség honlapján mi nemrég elindítottuk a YES, comment rovatot.

És igen, ünnepségünkön summás véleményt fogalmaz majd meg az Egyesült Államok budapesti rendkívüli és meghatalmazott nagykövete is. Colleen Bell asszony – aki egyébként szakmabeli: televíziós producer – jószerivel első szóra elfogadta a megújult Kül- és Biztonságpolitikai Szakosztályunk elnöke, Trom András meghívását. Köszönt érte.

A Magyar Sajtó Napján együtt tisztelgünk 168 évvel ezelőtti „nagy eleink” emléke előtt.

S lehet, hogy a „márcziusi ifjak” közül már talán csak Petőfi és Jókai nevét tudja felemlíteni a mai átlagember.

Megjegyzem: épp az irodalmárokét, az újságírókét…

No comment.

Illetve: igenis kommentáljunk, írjunk, szóljunk mindenről, amit fontosnak tartunk! Március 15-ének ez is az üzenete.

Sok erőt kívánok ehhez mindannyiunknak!


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS