Én, Petrozsényi Nagy Pál (önéletrajzi dokumentumregény) – 112. • Hetedhéthatár

Szépirodalom - próza

Én, Petrozsényi Nagy Pál (önéletrajzi dokumentumregény) – 112.

 

Kiderült, hogy a felettünk lakó szomszédok még Kecskéséknél is lármásabb emberek. Egy ideig némán tűrtük a mérnök család magnózását, tévéjét, de mikor már a gyerekek is elkezdtek a fejünk felett futkosni, feldörömböltem a plafonon. Ez volt az olaj a tűzre. Minél jobban vertem a falat, annál veszettebbül zajongtak. És ez így ment napról napra órákig.

– Legalább a gyerekek ne hancúrozzanak, ha kérhetném – próbáltam puhítgatni az ösztövér mérnököt. – Kíváncsi vagyok, hogy éreznék magukat, ha önök laknának lent és mi táncolnánk nap mint nap a fejük felett!

– Minket nem zavar – húzogatta vállát a családfő. – A gyerekek meg hadd játsszanak, utóvégre azért gyerekek. Különben is mit reklamál? A házszabály szerint este tízig azt csinálunk, amit akarunk.

– Van fogalmad róla, milyen gonosz vagy? – vettem elő külön a mérnök úr 13 év körüli fiát is. – Nem hiszem, hogy a piarista suliban, ugye, odajársz?

– És ha odajárok?

– Nem hiszem, hogy ott ilyesmire tanítanak az atyák benneteket.

Erre a szemembe kacagott, és elszaladt. Nem tudom, más hogy reagált volna erre a helyzetre, de hogy én egyre kevésbé bírtam cérnával, azt a vak is láthatta.

– Nyugodj bele, ezek már ilyenek, és, ha a fejed tetejére állsz is, itt semmi sem változik – csitítgatott Juditka, bár olykor maga is majd szétrepedt dühében.

– Hacsak tovább nem állunk egy házzal – böktem ki a bűvös szót, amikor a gyerekek új hadicselt vetettek be ellenünk.

Kitalálták, hogy ők bizony segítenek az anyjuknak, és amint hazajöttek a suliból, elkezdték verni az udvaron a szőnyeget. Nem törődtem velük, verjék csak! Eltelt tíz perc, aztán húsz, harminc. Semmi szünet. Nem is hagyták abba három teljes órán keresztül. Másnap felváltva folytatták, és hol a fiú, hol a lány szorgoskodott az udvaron.

– Jaj, a fejem! – kapott Ditta a fejéhez, és kiszaladt a kölykökhöz. – Ha holnap is porolnak, most már én mondom, nézzünk új lakást valahol magunknak – jelentette be, amint visszajött.

Csodák csodája, abbamaradt a porolás, magnózás, futkosás, és olyan csend szakadt rám, mint amilyet eddig csak Petrozsényban éreztem.

– Mit csináltál velük? Megátkoztad, vagy megigézted a rajkókat? – hüledeztem.

– Á, ne ugrass, nem tudok én igézni. Kicsit elbeszélgettem velük, és annyi.

Hogy mennyi az annyi, vasárnap este kiderült, amikor nagy ricsajjal megérkezett a család vidékről. Hát ezért voltak olyan csendben két napig?! Utána persze újult erővel estek a szőnyegnek.

– Na, mi lesz? Költözünk, vagy maradunk?

– Csak egy icurka-picurkát várjunk még! Ne felejtsd, hogy azért ez a porolás sem kis munka. Nem adok két napot, és megunják.

Jól sejtette, tényleg megunták, ám helyette rákaptak a fallabdára. Puff-puff-puff, puffant a labda szobánk falán, mint a jégeső, miközben én a fal másik oldalán pötyögtettem a számítógépemen.

– Hé, az anyátok mindenét! – rohantam ki, mint az őrült az udvarra! – Nem tűntök el innen a falamtól!

A gyerekek ijedten rebbentek szét, csak a mérnök fia nem mozdult.

– Nem hallod? – rivalltam a kamaszra. – Ha még egyszer döngetitek a falamat, kitépem a füledet.

A srác nem ijedt meg.

– A papa meg a magáét. Az udvar mindenkié, ahol azt csinálhatunk, ami jólesik. Különben épp a minap ígérte, hogy nemsokára kosárlabdapályát is csinál az udvaron – tette hozzá kárörvendően.

– Miiit? – kiáltottam erre akkorát, hogy két szomszéd, egy húsz év körüli hölgy és egy pizsamás úriember is kiszaladt az udvarra.

– Ki a franc üvölt itt, mint egy megszállott? – kérdezte a pizsamás.

– Hát nem látják, mit művelnek ezek a csibészek?

– Miféle csibészek? – nézett körül a hölgyike. – Én nem látok itt egyet sem. Vagy a mérnök úr fiával vannak gondjai?

– Vele vannak – mutatott rám a pizsamás. – Nem is értem, miért nem húz el innen a fenébe?

– Hohó, kicsit finomabban, Asztalos úr! Bántottam én magát valaha?

– Még kérdezi? És a pajta, filagória? Milyen jogon sajátította ki magának ezeket?

– Sajátítottam? Megvettem, uram, megvettem a házzal együtt, és ez nagy különbség.

– Mindegy, ennyi akkor sem jár magának. Tanácsoltam is a lakóközösségi gyűlésen, hogy osszuk ki az egészet igazságosan magunk közt.

– Baj van Köpecen – újságoltam Dittának, amikor hazajött az oviból. – Valahogy úgy tűnik, ebben a dobozban nemcsak a mérnökék, hanem a többiek sem tudnak minket lenyelni.

 

(folytatjuk)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS