A hisztéria labdajátékai • Hetedhéthatár

Színház

A hisztéria labdajátékai

Tánc és hangszeres játék elementáris erejű találkozásából születik meg Góbi Rita Társulatának Ne hisztizz! című előadása, melyet május 26-án a Pécsi Harmadik Színházban is láthatnak az érdeklődők.

Ne_hisztizz_1A Pécsi Balett közönsége egy évtizeddel ezelőtt láthatta Góbi Ritát pécsi színpadon, aki közben Bozsik Yvette Társulatának is vendégművésze volt tucatnyi előadásban, akárcsak a Tünet Együttesnek és az Andaxínháznak. Képezte magát itthon és külföldön, tanított és koreografált, s 2006-ban létrehozta saját formációját, a Góbi Rita Társulatot. Sokirányú tevékenységének fontos pillanata volt, amikor Jancsó Miklóssal dolgozott. Május 26-án este 7 órakor újra a Pécsi Harmadik Színházban lép fel: számos külföldi siker után újra itthon mutatja be Ne hisztizz! című produkcióját.

Góbi Rita és Szegő Dávid duója zene és tánc (zenész és táncos) egymásra utaltságáról, együttműködési kényszeréről „szól”, arról tehát, hogy miként érintkezik, küzd egymással két nonverbális művészeti ág (ember – férfi és nő), ha nincs közös nyelvük, s csak a magukén kommunikálhatnak. Születhet ebből összhangzat, egy irányba mozdulás? – erre a kérdésre keresi a választ az előadás, melyről nagyváradi bemutatkozása után Pap István az Erdély Online oldalon így írt: ,,A Ne hisztizz! rövid, alig ötven perces, de igen intenzív produkció, amelyben két ember – egy férfi és egy nő –, valamint a dob által érzékeltetett ritmus alkotják meg a kompozíciót. Amikor a közönség belép az előadás terébe, a férfi, Szegő Dávid, már a dob mögött ülve csalogatja ki hangszeréből a virtuóz ritmusképleteket, és amikor mindenki elfoglalja helyét, akkor a sötétségből előbukkan a nő is. Az első tíz percben, negyed órában Góbi Rita a dob ritmusára táncolja különös, széttöredezett mozdulatokból, gesztusokból építkező táncát. A sötétségben pusztán a két alakra fókuszáló fényben még intenzívebbé válik a mozdulatoknak és a lüktető zenei ritmusoknak szimbiotikus összhatása. Ez az intenzív, harsány, különös módon mégis harmonikusnak tetsző viszony megtörik akkor, amikor a nő úgymond elkezd kötekedni a férfival: körülzsongja, lefogja a kezét, sőt, végül már a hangszereket is elhordja előle, némaságra ítélve ezzel őt.”

Ne_hisztizz_2Ritmusos kitörések, tüzes staccatók és a hisztéria labdajátékai. Idegeken dobolunk, hártyákat vagdosunk – mondja a kétszemélyes performanszról Góbi Rita, aki ezért az előadásért kapta meg 2015-ben az évad legjobb női táncművésze díjat modern- és kortárstánc kategóriában.

,,Nekem mindig is nagyon fontos volt, hogy a zenész ott legyen velem a színpadon, hogy mindkettőnkből együtt és ott jöjjön a zene és a tánc is. Ez a darab többek között ezt a zenéhez való viszonyt is pontosan tükrözi. Megmutatja, hogy az alkotás számomra egy olyan játék, ahol egymásra reagálva, egymásra figyelve létrejön valami: legyen az összhang vagy bármi más” – nyilatkozta a 7óra7 internetes portálnak a táncművész-táncpedagógus. Alkotótársa, Szegő Dávid a kortárs magyar dzsessz tehetséges fiatal dobosa.

Góbi Rita és Szegő Dávid ezzel a produkcióval nemcsak itthon, de külföldön is sok helyütt fellépett már. Sikert arattak vele Helsinkiben, Tallinnban, Moszkvában, Nagyváradon, Kolozsvárott és Gyergyószentmiklóson.

 

Góbi Rita Újvidéken született, tánctanulmányait is ott kezdte, majd a budapesti Magyar Táncművészeti Főiskolán diplomázott balettművész szakon. Később koreográfus és táncpedagógus mesterdiplomát szerzett. Pályájára nagy hatással volt, hogy tagja lehetett a Pécsi Balettnek, és az Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, valamint az L1 Egyesület ösztöndíjasa volt. Szabadúszó táncművészként olyan alkotókkal és társulatokkal dolgozott, mint Bozsik Yvette, Szabó Réka, Pataky Klára, Réti Anna, Gergye Krisztián, a Belgrádi Theatar Mimart, a Finn PerformanceSirkus, a Természetes Vészek Kollektíva, a Duda Éva Társulat és az Andaxínház. Jelenleg a Nemes Nagy Ágnes Szakközépiskola tanára.

Eddigi munkásságát a Veszprémi Táncfesztivál Pro Futuro-díjával, az Orkesztika által szervezett Szólótánc-fesztiválon pedig a legjobb szóló koreográfusnak járó elismeréssel jutalmazták. 2009-ben a Belgrádi Miniature Fesztivál közönségdíjasa volt. 2014-ben az Elle Young Talent Award jelöltjei között szerepelt kétszer nyerte el a Fülöp Viktor ösztöndíjat. A Krakkói 3…2…1…Tánc Fesztivál második helyezettje, a Kölni SoloDuo Fesztiválon a legjobb szóló díjjal jutalmazták. Több táncfilmet is forgatott, karakterszerepekre filmes megkeresései is adódtak, például Jancsó Miklós: Ede megevé ebédem című alkotásában.

Szegő Dávid a kortárs magyar jazz szcéna kiemelkedő fiatal dobosa. A Bartók Béla Zenekonzervatórium és a Liszt Ferenc Zeneakadémia hallgatója volt. Jelenleg Ágoston Béla zenekarában, a Santa Diverben, a MonKeys trióban, a Tárkány Művekkel, az Andaxínházzal és a Góbi Rita Társulattal dolgozik együtt. Az Ágoston-Szegő duó tagjaként a nagybányai Atelier Fesztiválon a Legjobb színházi zenének járó díjat kapta meg 2012-ben.

 

Ízelítő az előadásból (videó)

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS