Szigeti Szabó szürrealista miniatúrái • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Szigeti Szabó szürrealista miniatúrái

 

Köveskuti Péter, a Junior Art Alapítvány kuratóriumának elnöke az alábbi szavakkal nyitotta meg Szigeti Szabó János festőművész barátunk, több Hetedhéthatár kiadású könyv illusztrátora mohácsi kiállítását június 25-én.

 

Tisztelettel köszöntök mindenkit kuratóriumunk nevében a Junior Art Alapítvány 2015. évi második kiállításán, itt a Kanizsai Dorottya Múzeumban. Köszönöm dr. Ferkov Jakabnak az újabb lehetőséget, az együttműködést, munkatársainak a rendezéshez nyújtott segítségét.

Szigeti Szabó János némi túlzással Mohács polihisztor művésze (tudjuk persze, hogy polihisztorok, vagy ezermesterek ma már nincsenek, itt Mohácson csupán Ezeregy aprócikk szaküzlet), persze biztos akad olyan dolog, amihez Szigeti nem ért, de azt hiszem csak kevés.

Elsősorban festő, grafikus, számos ilyen kiállítása volt, de illusztrált könyveket, például a Hetedhéthatár folyóirat köréhez tartozó íróknak, vagy neves mohácsi költőnknek, Kovács József Hontalannak. És teljesen otthonosan mozog a térben is, készített szobrokat, kisplasztikákat, reliefeket, ragyogóan farag, de a tavaly nyári Madárijesztő team-nek is aktív tagja volt a szőlőhegyi Sárkics birtokon. Emlékezetes tavalyi Maszkok bálja kiállítása, amelyben a maszkok valójában domborművek voltak, hasonló módon installálva, mint most a pirinyó szoborkompozíciók, nagyon szellemes, nagy sikert aratott tárlat volt.

Balról jobbra: Szigeti Szabó János, Köveskuti Péter és Ferkov Jakab a kiállítás megnyitóján

Balról jobbra: Szigeti Szabó János, Köveskuti Péter és Ferkov Jakab a kiállítás megnyitóján

Közel 70 évesen is rendkívül kreatív a művész, félelmetes az anyagismerete és hihetetlen sokoldalú az anyaghasználata. Ezen a kiállításon ötvös és szobrász kvalitásait csillogtatja meg, no és gegmenként elmaradhatatlan iróniáját. Mert hálisten a humora nem hagyta el sohasem, legnehezebb élethelyzeteiben sem.

Miután már jó néhány kiállításán ismertettem művészi életpályáját most csak azokra az információkra szorítkozom, amelyek a jelen kiállításon látható alkotásokhoz elengedhetetlenek.

Szigeti Szabó több szakmát kitanult, egyik ilyen mesterség a varrógép műszerész, ami nagy segítségére volt művészi tehetsége festészeten kívüli területein. Merthogy például nagyon szeretett volna ötvös lenni. Ennek biztos és nyomatékos jelét adta, amikor édesanyja vadonatúj palacsintasütőjébe szöggel szőlőfürtöt domborított. Az állami Pénzverdébe szeretett volna bejutni, ezért felköltözött Pestre, egy a pénzverdében dolgozó öreg cizellőr nagy hatással volt rá konkrétan, s hát természetesen ebben a műfajban is a nagy mesterek: Cellini, Petzold, Szentpétery József.  S nagy példaképe, akiről ezen a kiállításon is megemlékezik Karl Fabergé, szentpétervári aranyműves mester, akinek egyik remekműve az ún. Rotschild tojás. Ez egy bonyolult mechanikai szerkezetet rejtő tojás, melyből az idő múlását jelezvén minden órában szárnyait lengetve előbújik, fejével bólogat, csőrét énekre tátja egy gyémántokkal berakott miniatűr kakas, valóban bravúros mestermű s mindössze három hasonló van a világon belőle. Nos, ha nem is Fabergé tojás, de egy „c” ereklyetartó itt is látható a kiállításon, magában rejtve egy miniatűr meglepetést. Valamint a nagy ötvös példakép előtt tisztelgő konkrét miniatűr szoborkompozíció is itt van a kollekcióban.

Különben pályája során sok szép ötvös munkát készített, különböző anyagokból. Faragott csontból Marcus Aureliust és Nagy Sándort, készített gyönyörű arany és ezüst munkákat is.

Szigeti részt vett a hőskorban a Siklós-Villányi Szobrász Szimpozionon, olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Bocz Gyula szobrász, vagy Fürtös György, a Zsolnay legendás keramikusművésze.

Szigeti Szabó János stílusát illetően megállapítható, hogy ami meghatározó festészetében és az itt látható szobrain is, az a szürrealizmus. Ahogy a meghívóban is írtam, ez itt egy három sz-es Szigeti Szabós szürrealista miniatűr világ, vannak benne igazi miniatűrök és néhány méreteiben már kisplasztikának számító alkotás. Ezeket a szobrokat ugyanaz a sajátos látásmód alakította, amit már megismerhettünk Szigeti festészetéből, három ilyen képet is hoztunk illusztrálandó mondandómat.

Kértem, hogy hozzon miniatűr képeket is, ezek most vegyes tematikájúak, és nem feltétlenül, vagy egyáltalán nem szürrealisták, ám miniatűrök, így illeszkednek a kiállítás koncepciójához. Amúgy finom remekek ezek is, körben láthatók a tablókon.

Kicsit beszélnék a szoborkompozíciókról egyenként is, ehhez Szigeti Szabó János összeírt nekem egy jó kis itinert, amely talán hasznos lesz az önök útba igazítására is. A sokrétű, nemes anyagokban gazdag anyaghasználatára hívom fel a figyelmüket.

VÉRADÁSOM EMLÉKMŰVE
anyaga: fa, sárgaréz, vörös márvány, fehérmárvány, piros korall
69 óta véradó, egyszerűen meglepte vele magát.

BALLADÁCSKA
anyaga: fa, sárgaréz
A két kis alakot még a katonaságnál készítette, az alját 2014-ben, egy családi drámát foglal magába.

AZ ERÓZIÓ ALLEGÓRIÁJA
anyaga: kavics, réz, üveg, fa
Ezt a témát egyszer már megfestette. Egyszer minden elmúlik.

SAKKVÁROS
anyaga: festett fa, sárgaréz, zöldgránit, homokkő
Szigeti Szabó többször kérte az apját, hogy tanítsa meg sakkozni, nem tette, azóta sem tud, ez a szobor születésének az apropója.

BIKA HAVA
anyaga: fa, sárgaréz, zöld gránit
Az alkotó a bika havában született.

P1210305_xBOSCH TISZTELETÉRE
anyaga: festett fa, kavics, sárgaréz
Tisztelgés egy tüneményes és titokzatos festő előtt, akinek rejtélyes allegóriái közül máig vannak megfejtetlenek.

KALIT
anyaga: fa, sárgaréz, vörösréz
Önmagunk rabja vagyunk, ez a szabadságunk.

SZÖCSKE MANUS
anyaga: kavics, sárgaréz, zöldgránit
Egy bravúros ötvös megvalósítás.

HATTYÚ IDŐ
anyaga: zöldgránit, sárgaréz, fa
Egy régi szerelem emléke.

A LÓ DICSÉRETE
anyaga: fa, sárgaréz, kék gyöngyök
P1210374_xVágta, vágta, vágta, horkan a ló magára, és a szél ezerfogú, csorba fésűje, beletúr a dús sörénybe. A jó lovat mindig dicsérik.

EGY KÖNNYCSEPP DALÍÉRT
anyaga: kavics, zöldgránit, sárgaréz, üveg, csont, fehérmárvány festve
Dalí megérdemelte a szobrot, sőt!

SEMPER SOLITUDO
anyaga: kő, csigaház, sárgaréz, vörösréz, festett fa
Dutka Ákos hasonló című verse ihlette. Az örök, vagy végtelen magány szoborba fogalmazása.

HUNGARY
anyaga: festett fa, sárgaréz, vörösréz, vörös gránit, fehérmárvány, zöldgránit
Négy nézetű szobor, minden nézet magáért beszél. Az alkotónak nincs hozzá megjegyzése, viszont ki-ki hozzáfűzheti a sajátját.

VELENCE PALACK
anyaga: zöldgránit, sárgaréz, fa, festett kvarckristály
Velence egyszer talán elsüllyed, ennek a vizionálása e mű.

„C” EREKLYETARTÓ
anyaga: zöldgránit, sárgaréz, üveg, igazgyöngy
Egy kis gránátalma rejt egy pici tojást. „Jó játék volt a készítése” – így az alkotó. Igazi ötvös remek – így én.

SZÜRREALISTA OBJEKT
anyaga: fehérmárvány, sárgaréz, vörösréz, fa, festett gyökérdarab
Az ürügy Dalí, ki lenne más?

MIMIKRI
anyaga: fa, rézpor, műgyanta, csigaház
Az ötletet a játékosan göcsörtös fa adta, a többi is játék.

SZENT ANTAL MEGKÍSÉRTÉSE
anyaga: kő, réz, műgyanta, csigaház, csont, kavics
„Nem vagyok biztos benne, hogy jó a kompozíciója és a kivitelezése, de reszkírozok.” – így az alkotó. Nem bánjuk – így én.

ARGOSZ LEGENDA
anyaga: kétszínű vörös márvány, sárgaréz, műgyanta, csont
Az aranygyapjú legendája ihlette.

P1210306_xTISZTELGÉS FABERGÉ MESTERNEK
anyaga: vörös márvány, féldrágakő, sárgaréz, kalcit
„Evvel a kis semmi szobrocskámmal emlékezem meg a nagy mesterről.” – így az alkotó a nagy ötvös példaképéről.

AZ ARANY ALLEGÓRIÁJA
anyaga: fa, sárgaréz, vörösréz, homokkő
A kapzsiság, a gazdagság örök jelképe.

A BALERINA SZÜLETÉSE
anyaga: fa, sárgaréz, csont
Ürügy egy szép női test készítésére.

A BALETT HALHATATLANSÁGA
anyaga: zöldgránit, fa, vas
Nincs még egy művészeti ág, amely annyi gyötrelmet és gyönyört adna, mint a balett.

REMETE
anyaga: pácolt fa és gyökér
A magány, a bezártság fába faragva – témájában a Semper solitudo párja.

 

Hölgyeim és Uraim! Kellemes barangolást kívánok Önöknek Szigeti Szabó János miniatűr világában. Javaslom, hogy alaposan nézegessék a műveket, mindegyiken találnak valamilyen poént, vagy eredeti megoldást. Szigeti Szabó Jánosnak gratulálok és a kiállítást megnyitom.

 

A kiállítás keddtől szombatig 10-16 óra között tekinthető meg. A megnyitóra a MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA mohácsi programsorozat keretében került sor. (Kanizsai Dorottya Múzeum időszaki kiállítóterme, Mohács, Kisfaludy K. u. 9.)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS