Szilágyi Áron szépített a hölgyek-urak aranyérem küzdelmében 4:1. • Hetedhéthatár

Sport

Szilágyi Áron szépített a hölgyek-urak aranyérem küzdelmében 4:1.

Szász Emese párbajtőr és Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok érmeivel a hölgyek 4:0 arányban vezettek az aranyérem csatában.

A riói olimpia férfi kardvívó versenyszámának döntőjében Szilágyi Áron magabiztos, lehengerlő, ellenállhatatlan vívással 15:8-ra legyőzte az amerikai Daryl Homert. Végig vezetett a magyar vívó, és győzelmével Fuchs Jenő és Kárpáti Rudolf után ő a harmadik, aki magyar kardvívóként egyéniben megvédte olimpiai bajnoki címét.

Szilágyi Áron második egyéni aranyérmét ünnepelhette meg (Fotó: Szabó Miklós)

Szilágyi Áron második egyéni aranyérmét ünnepelhette meg (Fotó: Szabó Miklós)

A szenzációs győzelem után Szilágyi Áron azon melegében nyilatkozott az M4 Sportnak: „Áldott ember vagyok, hogy másodszor is átélhetem: olimpiai bajnok lettem. Már először is fantasztikus élmény volt, most viszont másodszor is a nyakamba akasztják majd az olimpiai aranyérmet. El sem hiszem, amíg meg nem kapom.”

Szilágyi Áron kiváló társaságba került, hiszen Fuchs Jenőhöz (1908, 1912) és Kárpáti Rudolfhoz (1956, 1960) hasonlóan ő is meg tudta védeni olimpiai bajnoki címét egyéniben.

 

DÖNTŐ

Már csak a férfi kardozók döntője van hátra a vívócsarnokban. Felsorakoztak a felek a páston, arra várnak, hogy bemutassák őket. Megtörtént, indulhat a döntő!

Szilágyi Áron az olimpiai bajnoki címét igyekszik megvédeni.

Szilágyié az első tus! Sőt, rögtön itt a második is, mert a pást végére szorult a magyar, de egy védés után talált (2:0).

A következő összecsapásból is Szilágyi jött ki jól, de Homer gyorsan szépített. (3:1) Gyorsan védett, és visszatámadott Homer, feljött egy tus különbségre. De már megint kettő! Mert Szilágyi a rajtra rögtön elindult, védte a közbetámadást, és talált. Majd hamarosan jött az ötödik tus is, Homer nem tudta védeni (5:2).

Homer támadott, Szilágyi közbevágása hatástalan volt, ezért Homer találata volt az érvényes. Szilágyi átvette a támadást, aztán szenzációs mozdulattal vágta meg Homer (6:3).

Újabb egylámpás! Szilágyi védett, aztán a vállán eltalálta az amerikait. Most is Szilágyi jött előre, de a közbevágása ezúttal ült Homernak. De hipp-hopp meglett a nyolcadik tus, mert  kiváló ütemben találta el Homer bal vállát (8:4).

A szünet után négy tus az előny. Megint Szilágyi indult meg, de együttest ítélt a bíró, majd a videózás után Szilágyinak ítélték meg a tust! És máris ott van a tizedik! Az amerikai jobb keze alatt vágta meg (10:4).

Homer nem adta föl, most nagyon szépen megvágta Szilágyi vállát. Áron támadott, és övé is lett a tus (11:5). Homer jött előre, és testre talált (11:6).

Újabb egylámpás találat! Egészen szenzációs volt, ahogy az előre lendülő Homer fejét vágta meg (12:6).

Homer jött előre, de megint bánta, mert egy pillanatra visszahúzta a kezét, így Szilágyi találhatott! Sőt, pillanatok múlva meglett a14. tus is! Szilágyi Áron egyetlen tusra az aranyéremtől, a címe megvédésétől (14:6)!

Homer halasztja, halogatja, egymás után két tust is bevitt Szilágyinak.

Megvan! Szilágyi támadást indított, és eltalálta Homert (15:8).

SZILÁGYI ÁRON OLIMPIAI BAJNOK! MEGVÉDTE OLIMPIAI BAJNOKI CÍMÉT!

Ráadásul egy régóta tartó átokkal is leszámolt, hiszen 1948 óta nem sikerült a magyar csapat zászlóvivőjének olimpiai bajnoki címet szerezni.

 

FÉRFI KARD EGYÉNI
1. SZILÁGYI ÁRON (MAGYARORSZÁG)
2. Daryl Homer (Egyesült Államok)
3. Kim Dzsung Hvan (Dél-Korea)
4. Modzstaba Abedini (Irán)

 

Az út a csúcshoz

ELŐDÖNTŐ
Szilágyi Áron–Kim Dzsung Hvan (Dél-Korea) 15:12

NEGYEDDÖNTŐ
Szilágyi Áron–Tiberiu Dolniceanu (Románia) 15:10

NYOLCADDÖNTŐ
Szilágyi Áron–Aljakszandar Bujkevics (Fehéroroszország) 15:12

1. FORDULÓ
Szilágyi Áron–Julián Ayala (Mexikó) 15:9

Szilágyi Áron beír a Csanádi Sport Iskola Dísz könyvébe mellette a szerző

Szilágyi Áron beír a Csanádi Sportiskola díszkönyvébe, mellette a szerző

 

2012. szeptemberében a Csanádi Sport Iskolában válaszolt kérdésemre

Mik a további tervei? Nemsokára elkezdheti a felkészülést a harmadik olimpiájára, amely Rió de Janeiróban lesz 2016-ban?

Két egyetemre járok, harmadéves vagyok az ELTÉ-n és elsőéves a Károli Gáspár Református Egyetemen. 2013 augusztusában Magyarországon lesz a világbajnokság. Rió előtt erre koncentrálok, remélem csapatban is jól szerepelünk itt is és Rióban is.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS