Kiválasztották a jövő évi Velencei Biennále magyar kiállítását • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Kiválasztották a jövő évi Velencei Biennále magyar kiállítását

A hazai hagyományoknak megfelelően a Velencei Biennále nemzeti biztosa, Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója idén is nyílt pályázat útján, szakmai zsűri döntése alapján választotta ki a magyar pavilon kurátorát és kiállítását. A pályázat eredményét a Ludwig Múzeum honlapján tették közzé.

A nemzeti biztos a pályázatot az előző évek gyakorlatához képest jóval korábban meghirdette, hogy minél több idő álljon rendelkezésre a nyertes pályázat megvalósítására, a sikeres szerepléshez való felkészülésre. A pályázatot nagy szakmai érdeklődés kísérte: a 2016. június 13-án kiírt pályázatra összesen tizenkét pályamű érkezett be. A nyertes Petrányi Zsolt kurátor és Várnai Gyula képzőművész Békét a világnak! (Peace on Earth!) c. projektje lett.

Részlet a látványtervből

Részlet a látványtervből

A „Békét a világnak c. projekt a második világháború utáni hidegháborús korszak egyik utópiáját, a világbéke eszméjét helyezi a jelen megváltozott viszonyai közé egy többszörös perspektívájú reflexiós folyamatba ágyazva. A kiállítás látvány- és tárgykultúrájában az 1960-as évek óta Kelet-Közép-Európában is felbukkanó békemozgalmak nyelvezetét idézi, miközben arra hívja fel a kortárs közönség figyelmét, hogy a jövőképek valamikor pontosan körülírtnak hitt víziói végül utópiák maradtak. Ezzel napjaink bizonytalan, háborúk és nemzetközi konfliktusok által fenyegetett világában azt a reményt sugallja, hogy létünk ma sem determinált, alakításában mi is aktív szereplők lehetünk. A kiállítás egyszerre idézi fel a tudás által mindent legyőzni képes modern ember képét és a magára maradt, vízióitól megfosztott ember elhagyott világának nyugtalanító képét, amelyet a közép-kelet-európai „mindent túlélés” finom iróniájával árnyal. A kiállítás kellően figyelemfelkeltő és befogadható: bemutatásmódja markáns, jól dekódolható és egymással összefüggő vizuális elemekből áll, jól illeszkedik a Velencei Biennále közegébe és a magyar pavilon tereibe. A kiállító művész eddigi munkássága és a jelentős biennálés tapasztalatokkal rendelkező kurátor együttműködése jó alapot képez a sikeres szerepléshez.” – olvasható a zsűri értékelésében. Mind a nyertes, mind a többi pályázat a Ludwig Múzeum honlapján olvasható.

Petrányi Zsolt művészettörténész jelenleg a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének vezetője. A Műcsarnok igazgatójaként 2005–2011 között betöltötte a Velencei Biennále nemzeti biztosi tisztét, 2003-ban pedig a magyar pavilon kurátora volt. A Dunaújvárosban élő és alkotó Várnai Gyula képzőművész eddigi pályáját a műfaji sokoldalúság jellemzi, munkásságában tudományos és populáris elemeket használ fel leegyszerűsített házilagosságra utaló kombinációkban, amivel nemcsak korrajzot, hanem a közép-európai kultúra karakterjegyeit is megmutatja.

Az 57. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálét 2017. május 13. és november 26. között rendezik meg. A kiállítás főkurátora Christine Macel, a párizsi Pompidou Központ vezető kurátora.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Kiválasztották a jövő évi Velencei Biennále magyar kiállítását”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés