A Mohácsi Képző- és Iparművészeti Szalon kiállítása • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A Mohácsi Képző- és Iparművészeti Szalon kiállítása

Művészi alázat és igényesség

„A művész dolga, hogy elgondolkodtassa
a tárlatlátogatót, és csodálatot ébresszen benne.”
(Imolay)

Hetedik alkalommal nyílt meg a kétévenként megrendezésre kerülő Mohácsi Képző- és Iparművészeti Szalon kiállítása. Ez a hét alkalom még nem olyan sok, hogy messzemenő tanulságokat és következtetéseket vonjunk le, s a jövőre nézve utakat jelöljünk ki, de ahhoz éppen elegendő, hogy elmondjuk: milyen hatással van ez a rendezvény a város és a térség életére. Érezhetően megnőtt az itt lakók kulturális érdeklődése, igényessége, s a különböző képzőművészeti kiállításokon való rendszeres részvételükön túl a zenei és irodalmi rendezvények iránti nyitottságuk is.

Sas Zsuzsa: Párban

A Szalon rendezői már a kezdetekben azt tűzték ki célul, hogy a városban és a kistérségben élő és alkotó művészek s az innen elszármazottak – hivatásosak és amatőrök – kétévenként megmutassák munkásságuk révén önmagukat, a látogatók elé tárják, hogy az utóbbi években mi foglalkoztatja őket a művészet világában, és jelt adjanak arról, hogy mindez mi módon válik láthatóvá, kézzelfoghatóvá egy-egy alkotásukban. Az elmúlt évek kiállításain a látogatók megtapasztalhatták, hogy az alkotók mindegyike vallott a művészet iránti alázatáról és nagyfokú igényességéről.

A Szalon kiállításán mindig találkozhatunk olyan alkotókkal, akik a kezdetektől jelen vannak, és szinte minden alkalommal felfedezhetünk új arcokat is – fiatal vagy eddig nem ismert tehetségeket –, esetleg új technikai megoldásokat, vagy megláthatjuk jól ismert kiállítók megszokott technikájuktól eltérő útkereséseit. Ez a tény biztosítja, hogy folyamatosan megújul a kiállítók névsora, és a tárlatlátogatók újra és újra felfedezhetik, hogy környezetükben hány olyan személy él és dolgozik, akinek a művészi alkotás élete örömet jelentő része. A rendezők lehetőséget nyújtanak arra, hogy szakértő zsűri értékelje és rangsorolja a beadott munkákat, s emellett a tárlatlátogató közönség is szavazhat.

Bőhm Gergely: Bartók jubileum

A 2006-ban (november 17-től december 17-ig) megrendezett VII. nagy közös kiállításra 32 alkotó 122 alkotást (festményt, grafikát, szobrot és kerámiát) küldött be. A négytagú zsűri – művészettörténész, festő- és grafikus-, keramikus-, szobrászművész – 28 alkotó 71 művét ítélte kiállításra érettnek. Az alkotók zöme amatőr, akik valamilyen más hétköznapi elfoglaltságuk mellett kedvtelésből önmaguk, családjuk, barátaik és ismerőseik örömére készítik festményeiket, grafikáikat és egyéb alkotásaikat.

A zsűri döntése alapján a fődíjat Bőhm Gergely nyerte el – Bartók jubileumára készített – plakátjaival. A város és a kultúrát szerető szponzorok jóvoltából még 9 alkotó – Balázs Balázs, Csanda József, Kedves János, Oláh János, Pecsuvácz Antalné, Szabó László István, Szigeti Szabó János, Szőke Péter és Tatai Tibor – munkáit

Szigeti Szabó János: Tisztelgés Gustav Klimtnek

díjazhatták a művek ítészei. A közönségdíjat – egyenlő arányú szavazatok alapján – Sas Zsuzsa érdemelte ki – tűzzománcaival és Szigeti Szabó János – festményeivel. Így ők mindketten önálló kiállításon mutathatják be munkásságuk számos eddig nyilvánosan nem látható darabját – akárcsak a fődíjas.

A Szalonon bemutatott művekről és az alkotókról – Köveskuti Péter szerkesztésében – most is igényes kivitelű katalógus készült, melyben helyet kapott minden kiállító egy-egy műve. A kiállítás rendezése dicséretes igényességről és jó szakmai ismeretekről tanúskodott.

A 2006. évi Szalon kiállításán az alkotók – műveikkel – beteljesítették mindazt, amit a mottó megfogalmaz, s így valamennyien részesei lettünk az alkotói csodának.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS