„Beszélgessünk Európa jövőjéről!” • Hetedhéthatár

Napi aktuál

„Beszélgessünk Európa jövőjéről!”

Ezt a címet viselte az a pályázat, amelyet a Miniszterelnöki Hivatal írt ki abból a célból, hogy népszerűsítse az Európai Unió alapelveit és segítsen eligazodni az életünket érintő napi újdonságokban. Az oktatás célja, hogy a felnőtté váló egyén könnyedén el tudjon igazodni az őt körülvevő világban, munkával fenn tudja tartani saját magát, a családját, és aktív, hasznos tagja legyen a társadalomnak. A társadalmi és technikai fejlődés ritmusa azonban napjainkban felgyorsult. Magától értetődő, hogy ez a fejlődés új közegbe helyezi az egyént, formálja a szemléletét, gondolkodásmódját, megnyilvánulási formáit, új elvárásokat támaszt vele szemben. Hamar azon kaphatjuk magunkat, hogy tudásunk fölött eljárt az idő, korszerűsíteni avagy pótolni kell azt. Ezenkívül munkakeresőként meg kell tanulni megtalálni és értelmezni a lehetőségeket kínáló híreket és dokumentumokat.

Az EU-ban egyre nagyobb szerepet kap a társadalmi párbeszéd, általános vélemény, hogy az „Európa-tudatot” is meg kell alkotni, mert az EU fogalma nem lebeghet üresen az állampolgárok feje fölött. Az Unió állampolgára intenzíven foglalkozik a döntések széles körű demokratizálásának gondolatával, a nemzetközi biztonsággal, a saját munka- és életkörülményeinek javításával, amely közvetlenül kapcsolódik a közös gazdasághoz. Részben felülről jövő, de társadalmi szinten is elterjedt törekvés, hogy az egyén, a munkavállaló is kifejezhesse véleményét, formálhassa a közösségi döntéseket. Ha azt szeretnénk, hogy munkavállalókként egyenrangú felek legyünk Európa színterén, ezen készségünket is fejlesztenünk kell.

A Magyarország európai integrációját fő célul kitűző pécsi Fiatal Európa Ifjúsági Egyesület megragadta ezt a lehetőséget is, és pályázatot nyújtott be. A témán belül a projektünknek az EU – ifjúság – esélyegyenlőség – versenyképesség címet választottuk. A helyszíneket az ország leghátrányosabb helyzetű kistérségei közül választottuk két civil szervezet segítségével. Mindkét helységben gyér a munkavállalási lehetőség és nő a roma gyermekek aránya.

Komlón a „Belső Tűz” Egyesülettel vettük fel a kapcsolatot, amely a roma kisebbség körében szerveződött és egy modell értékű tanoda-program kifejlesztését tudhatja a magáénak. Komló azok közé a „szocialista városok” közé tartozik, amelyek bizonyos iparág ellátására épültek. Itt a bányászati tevékenység volt a súlypont. A bánya megszűnésével romlott az életminőség, a város elszegényedett, sok a munkanélküli, a deviáns. Ezért is választottuk az esélyegyenlőséget és a versenyképességet a párbeszéd központi témájává. Az itt élőknek fontos kiutat, megoldást találni a helyzetükre. Rendezvényünkre 2006. április 21-én került sor. A vendéglátó egyesület telt házzal várt bennünket, a közönség jó része a fiatal generációból került ki.

A másik partnerünk A Siklós és Vidéke Cigányokért Érdekvédelmi Szervezet volt, amelynek fő célja a dél-baranyai kistérségben (Siklós és vidékén) élő romák érdekvédelmének felvállalása, valamint az itt élők regisztrálása a munkanélküliség visszaszorítása érdekében. Olyan hálózatot hoztak létre, amelyben képzett szakemberek állnak rendelkezésére minden családnak, amelynek valamilyen jogsérelme vagy a család egészét érintő mentálhigiénés, egészségügyi vagy nevelési problémája adódik. Feladatuknak tartják a foglalkoztatást, jog és érdekvédelmet, cigány kisebbségi önkormányzatokkal való kapcsolattartást, hagyományőrzést, továbbképzések, ifjúsági táborok szervezését. A siklósi info-nap 2006. április 28-án került sorra. Vendégként érkezett 20 fiatal a Fiatal Európa Ifjúsági Egyesület tagjai közül.

A rendezvényeken szóba kerültek: az EU jelentősége, története, az uniós tagállamok, a tagállamok közötti egyenlőség, Magyarország jelenlegi és jövőbeni helyzete az EU-ban, a hazai és az uniós országokban élő esélyegyenlőségi törvények és rendelkezések a munkavállalás valamint a tanulás szempontjából, az esélyegyenlőséget szolgáló intézmények, az Európai Unió ifjúsági programjai, külföldi továbbtanulás. A bevezető előadásokat beszélgetés követte.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS