A 3. Antikrisztus (kultikus sci-fi regény) – 3. rész • Hetedhéthatár

Szépirodalom - próza

A 3. Antikrisztus (kultikus sci-fi regény) – 3. rész

5 Mrd 2

Amint másnap reggel felébredtem, azonnal kinéztem az ablakon. Változatlan világosság fogadott. Csak a rét, a nyüzsgő sokaság és a mögötte magasodó város tűnt el nyomtalanul.

– Egyeske! – hívtam magamhoz a robotot. – Nem megmondtam, hogy egyelőre nem térünk vissza a hajóhoz?

– De hát nem tértünk.

– Akkor hova tűnt a város, okostojás?

– Nem tűnt el. Kérlek, higgy nekünk: még mindig a helyén van, csak éppen mi nem látjuk – villantak meg Egyeske mindent érzékelő szemei.

– Igazán? – siettem ki a kabinból, és a feltételezett pajzs felé röpítettem egy kavicsot.

A kő nagyot koppant, akadályba ütközött.

– Világos: ahogy mondani szokás, látni sem akarnak bennünket. Megmagyarázná valaki, mi a fenétől tartanak? – fordultam a többi robothoz. – Semmi válasz? Ebben az esetben… Pillanat, hadd elemezzem egy kicsit a szitunkat! Talán… Mit szólnátok hozzá, ha tovább nyomoznánk? Itt felsültünk, de valahol csak beengednek bennünket.

– Nyomozzunk – hagyta helyben Egyeske. – Csak ne a terepjárónkkal. Rövid távon még megjárja, de már egy egész bolygóhoz kevés ez a miniatűr űrjármű.

– Na ja, én is így gondoltam.

Visszazötyögtünk hát az űrhajóhoz.

– Milyen szép ez a tenger – gyönyörködtem a hajótól nem messze hullámzó óceánban. – Pontosan olyan, mint amilyennek a Földről szóló oktatófilmek ábrázolják. Tulajdonképp itt a parton is letelepedhetnénk, ha nem vágyódnék annyira emberhez hasonló társakra. Bocs, remélem, nem bántottalak meg, barátom.

– Nem – válaszolta egykedvűen Egyeske –, mi, robotok, tisztában vagyunk vele, milyen szerepet töltünk be az emberek közt.

– Helyes. Akkor induljunk! Folytassuk a bolygó felderítését.

 

(Következő rész: jövő vasárnap)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS