Túrák a Pireneusokban 7. A Katalán-Pireneusok • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Túrák a Pireneusokban 7. A Katalán-Pireneusok

Taüll

A Pireneusok látnivalóit bemutató plakátok és idegenforgalmi kiadványok gyakori motívuma az előtérben álló magas tornyú román stílusú templom, a mögötte emelkedő kopár hegyekkel. A Vall de Boí (völgy) középkori hangulatú településein a 11-12. században emelt templomok kitűnő állapotban maradtak fenn, 2000 óta a Világörökség listáján szerepelnek. A templomok közül kettőt látogatunk meg. Taüll településen áll a háromhajós Sant Climent de Taüll templom. 1123 decemberében szentelték fel, harangtornya hatszintes.

A völgy névadó települése, Boí. Szent János tiszteletére felszentelt egyhajós templomának különlegessége a bejárat körül, az épület külső falán látható freskó.

Andorra la Vella

A Pireneusok területén helyezkedik el a miniállam, Andorra. A Spanyolország és Franciaország közé beékelődő, hetvenezer lakosú hercegség gazdasága virágzó, a turizmusnak és a kedvező adózási szabályoknak köszönhetően. Az átlagos tengerszint feletti magasság 1996 méter, a hegyláncokat három völgy tagolja Y alakban. Fővárosa La Vella, sűrű beépítésű település, nevezetessége a parlament épülete. A kis ország természeti környezete egész évben vonzza a turistákat – télen a sízés kedvelőit, nyáron a túrázókat.

Andorrából az Envalira-hágón át Francia-Katalónia területére utazunk tovább. Első megállónk Niaux ősemberek által megfestett barlangjánál lesz. A 12 ezer évvel ezelőtt készült „történelmi graffitiket” a 17. század óta ismerik. A barlangot vezetéssel, kis csoportokban, előzetes bejelentkezést követően tekinthetjük meg.

Foix

Az ezerötszáz éves múltra visszatekintő Foix régóta kedvelt turistacélpont. Szűk, macskaköves utcái, szökőkútjai, régi épületei, a vendéglők a világjárók sokaságát vonzzák. A város szó szerint kiemelkedő látványossága a sziklaszirtre épült, magas tornyokkal rendelkező várkastély. A város a 11. században a keresztesek által üldözött katarok menedékhelye volt. Kik is voltak a katarok? Tagadták az egyházi hierarchiát, az Isten és ember közötti közvetítők szükségességét. Elutasították a kinyilatkoztatást, ragaszkodtak a közvetlen vallásos tapasztalathoz, a személyes megismeréshez. Katarföld a „sötét középkor” egy világos szigetét jelentette, virágzó kulturális és gazdasági élettel, a katolikus dogmák béklyóitól mentesen.

Montségur vára

Pireneusi túránk Montségur váránál ér véget. Az 1200 méter magas szikla volt a katarok utolsó menedéke, 1244-ben a keresztesek itt mészárolták le az eretnekmozgalom utolsó képviselőit, majd a várukat földig rombolták. A napjainkban látható vár az 1600-as évekből származik. A borzalmas eseményekhez egy legenda is kapcsolódik, miszerint a vár ostromakor a kataroknak sikerült kimenekíteni a várból egy kincsesládát. A láda tartalmát illetően egyesek úgy vélik, hogy a katarok ezoterikus könyvei voltak benne, mások szerint magát a Szent Grált rejtette magában. Utóbbira erősít rá a Wagner által megzenésített költemény, a Parsifal, melynek helyszíne Monsalvat, ami feltehetően azonos Montségur várával, tükörfordításban biztonságos hegyet jelent.

A Pireneusokban tett körutunk ezzel a végére ért. A tőlünk némiképp távoli vidéken számos, nekünk olykor szokatlan helyet, jelenséget fedezhettünk fel – legyen szó különleges természeti képződményekről, emberek sokaságát vonzó zarándokhelyekről, a világon egyedülálló baszk kultúráról, bolondos rendezvényről, sok száz éves templomokról, vagy misztikus legendákkal teli várról.

(A szerző felvételei)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS