Molière „Fösvénye” elázott a szarvasi Vízi színházban • Hetedhéthatár

Színház

Molière „Fösvénye” elázott a szarvasi Vízi színházban

Molière (Jean-Baptist Poquelin) néven született 1622-ben. Azon ritka komédiaszerző, akinek műveinek humora üzenete időtállónak bizonyult. A közel 400 éve keletkezet A fösvény című műben Molière nem ítélkezik. Csupán pontos képet rajzol arról, hogyan viselkedik az ember különböző  helyzetekben. A vígjáték, hasonlóan a többi Molière darabhoz, ugyan eléggé riasztó képet fest az emberekről, de mindezt úgy, hogy közben, ha néha kicsit szorongva is, de felszabadulva nevet a néző és elgondolkozik, hogy a világ nem változik, ma is vannak környezetünkben hasonló emberek.

A fösvény vérbeli komédia, jutalomjáték a címszereplő számára, hamisítatlan parádéra, sziporkázásra ad lehetőséget és a Harpagon szerepét alakító Jászai Mari díjas (2012) és kétszeres Gálfi  gyűrűs (2008, 2017) Bartus Gyula él a lehetőséggel is a szerepben, hitelesen kelti életre a vén uzsorást és magunk elé képzeljük a 17. század körülményeit.

Szarvason a Vízi Színházban az ömlő eső miatt kellett félbeszakítani az első felvonás vége felé a játékot. A nézők az eső ellenére is kitartottak, akik nagyon sajnálták, hogy nem élvezhették tovább a fergeteges előadást, amelyet dr. Merő Béla rendezett.

A képen jobbról kalapban Bartos Gyula, dr. Dezső István, Fekete Péter, Seregi Zoltán, Szarvas István

A Közeli Turul étteremben együtt ülhettem dr. Dezső István több szarvasi civil szervezet elnökének asztalánál – aki többek között a Szarvas Város Baráti Körének tiszteletbeli elnöke -, valamint a színház több vezetőjével, Szabó Károlyné ügyvezetővel, Fekete Péter miniszteri biztossal, a Fővárosi Nagycirkusz vezérigazgatójával, a Vízi Színház művészeti vezetőjével, és Seregi Zoltánnal, a Békéscsabai Színház igazgatójával, a Vízi Színház művészeti vezetőjével valamint Bartus Gyula vezető színésszel.

Bartus Gyulától azt kérdeztem, hogy nem zavarja-e, ha negatív karaktert kell eljátszania. Megtudtam, hogy szereti ezeket a szerepeket, néha még jobban, mint a pozitív hősöket, mert érdekes és nagy kihívás velük azonosulni. Elmondta hogy szerinte „Rossz szerep nincs csak rossz színész.” Egy jó színésznek ne legyen dédelgetett és utált szerepe, muszáj, hogy megszeresse. Elmondtam neki, hogy az idei POSZT-on Pécsett Ónodi Eszter kapta a legjobb női szereplő díját Ibsen Nórájáért. A Jászi Mari-díjas művész elmesélte, hogy ő játszotta Nóra férjét, Herpert 2012-ben, amit 121 perces filmre vettek. A feleség Tarsoly Krisztina volt. Szívesen menne ő is a POSZT-ra csak kevés békéscsabai darabot választanak be. Megtudtam még, hogy egy másik Ibsen darabot – Peer Gynt – szívesen eljátszana.

Befejezésként Babák Mihály, Szarvas város polgármestere hetedik Vízi Színházi évadhoz írt köszöntőjéből idézek: „Együtt fogadjuk be a sok-sok művészeti ágat képviselő előadást a zene, a tánc, a cirkusz, a színház világából. Legyen így ebben az évben is, legyünk együtt kicsik és nagyok estéről estére, lépjünk ki kicsit a hétköznapokból, örüljünk együtt a sikernek. Mi az épületet adjuk, élettel viszont csak a művészek tudják megtölteni. Fogadjuk őket szeretettel és tiszta szívvel mi szarvasiak és nem szervasiak, mi színházszerető közönség. Jó szórakozást kívánok a hetedik évadhoz.”


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS