Nadya Bakuradze: Mindenkinek más a jó film, ahogy a könyvek esetén • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Nadya Bakuradze: Mindenkinek más a jó film, ahogy a könyvek esetén

Nadya Bakuradzeval, a 2016-évi BuSho Filmfesztivál zsűrijének tagjával – aki a Nemzetközi Kanski Video fesztivál művészeti igazgatója, video filmművész – 2016 szeptember 3-án beszélgettünk a budapesti Puskin moziban a fesztivál zárása előtt.

Nadya Bakuradze és a szerző

Nadya Bakuradze! Milyen benyomásokat szerzett a filmfesztiválon, hogy tetszettek a filmek?

Szeretek filmfesztiválokra járni. Ezek mindenki számára fontos események, aki részt vesz, legyen alkotó vagy zsűritag, vagy néző. Különleges élmény volt, hogy mint zsűritag néztem végig a verseny programot.(A szerzőnek eszébe jutott az 1988-as Plovdivi rövidfilm fesztivál, ahol magyar küldöttség vezetőjeként tagja volt a zsűrinek). Változatos volt a felhozatal, voltak olyan filmek, amiket már láttam, de olyanok is amelyek elnyerték tetszésemet és elképzelhető, hogy a következő Kanski fesztiválra beválogatok.

Ön szerit milyen egy jó film?

Mindenkinek más a jó film ugyanúgy, ahogy a könyvek esetében.

Én az Ön véleményére vagyok kíváncsi.

Nekem nincsenek különleges kritériumaim. Szeretem nézni őket, megvárom, amíg kifejlődik a cselekmény. Szeretem az egészet egyben látni. Néhány dolgot fontosnak tartok, a világítást, a képi világot, az eredetiséget, a történetmesélést és még sok mindent. Ha látom, hogy egy rendezőben van képesség, de kezdő, mindenképpen igyekszem segíteni.

Mi az Ön véleménye a filmkritikusokról? Véleménye szerit szükség van a munkájukra? Sokszor azt hallom, hogy nincs – ezt mondta pár éve az Ukrán Filmakadémia helyettes elnöke.

Nem értek egyet ezzel. Feltétlenül szükség van rájuk. Vezetni kell a nézőt, ma már ingyen az internet korában hozzá lehet jutni a tanácsukhoz.

Kérem, meséljen a Nemzetközi Kanski Fesztiválról!

Az interneten találtuk ezt a várost amelyet hasonlóan kell kiejteni, mint a Cannest.

Ezt a fesztivált 2002 óta tartjuk Kanskban, az amely Oroszország Krasznojarszk területén van, Szibériában. Lakossága 94 ezer fő. Ez többnemzetiségű fesztivál, amely egyesítette a kortárs kultúra népszerűsítésének ötletét, számos művészeti irányzattal. Itt van kísérleti mozi, videó művészet újszerű dráma, újszerű zene színház, építészet stb. A fesztivál célja a fiatal művészek támogatása.

Kérem, avasson be a fesztiválszervezés boszorkánykonyhájába! Ez a város hány km-re van Moszkvától?

Először erre válaszolok, 4500km-re. 2002-ben 200 nevezéssel kezdtük, ma már 7000 a szám a világ minden részéből. A versenyprogramba 35 film kerül. A filmek hosszúsága 1 perctől 30 percig terjedhet. A kiválasztás 3-4 hónapig tart. Napi komoly munkával hat ember végzi.

Olvastam az életrajzában, hogy Ön Izraelben is otthon van, nem csak Moszkvában.

Nem egészen. Két országban élek, mert a férjem izraeli állampolgár Egyelőre még nem érzem otthon magam Izraelben.

Remélem, jövőre találkozunk a Budapesti BUSHO fim fesztiválon!

Erre nem tudok válaszolni.

Köszönöm az interjút!

Én is köszönöm és kollégájának, Inna Tyitovicsnak a tolmácsolást!


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS