Szeptember 10-én kezdődik az I. Pécsi Zsidó Kulturális Fesztivál • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Szeptember 10-én kezdődik az I. Pécsi Zsidó Kulturális Fesztivál

2017. szeptember 10-17. között első alkalommal kerül megrendezésre a Pécsi Zsidó Kulturális Fesztivál a Pécsi Zsidó Hitközség szervezésében. Cikkünk a fesztivál részletes programismertetését tartalmazza.

 

 

2017. szeptember 10., vasárnap, 15:30 – Megnyitó
Helyszín: Pécsi Zsidó Hitközség Díszterem, Fürdő utca 1.
Köszöntőt mond: dr. Hoppál Péter, dr. Páva Zsolt, Schönberger András

 

2017. szeptember 10., vasárnap, 16:00 – Pécsi levelek 1944-ből
Felolvasószínház a „zsidókérdés” megoldásának pécsi dokumentumaiból – a levéltári gyűjtés Hábel János munkája
Helyszín: Pécsi Zsidó Hitközség Díszterem, Fürdő utca 1.
Szerkesztő: Zábrádi Mariann
Hang/Kép: Ferenci Erazmus
Előadják: Pásztó Renáta, Molnár Tamás
Az ország német megszállását követően (1944. március 19.) Horthy Miklós kormányzó kinevezte a zsidók kifosztását, gettósítását és deportálását elrendelő és megszervező Sztójay-kormányt. A hitközséget Pécsett is feloszlatták, a német és magyar hatóságok utasításainak végrehajtására Zsidó Központi Tanácsot alakítottak. A következő napokban több pécsi zsidót letartóztattak, majd internáltak. Szinte naponta születtek a zsidókat sújtó rendelkezések. Pécs polgármestere, dr. Esztergár Lajos, az apparátusával ezeket nem csak azonnal végrehajtatta, hanem több esetben kezdeményezőleg lépett fel a „nemzeti őrségváltás“ sikere érdekében. Eközben kérelemözön árasztotta el a város hatóságát, sokan igényeltek maguknak a zsidók ingó- és ingatlanvagyonából. Voltak, akik nem a „törvényes utat“ választották, hanem lezárt lakásokat és üzleteket feltörve juttattak maguknak a gettóba zárt, majd július 4-én deportált pécsi zsidók vagyonából.
Az előadás az 1944-es esztendő pécsi dokumentumai révén villant fel emberi magatartásokat.
A belépés ingyenes.

 

2017. szeptember 10., vasárnap, 18 óra – Kántorkoncert – Jiddish soul – Zsidó lélek
Helyszín: Zsinagóga, Kossuth tér
A koncert előadói: Nógrádi Gergely, Raáb Gábor, Fellegi Balázs, Lakatos György
A műsor zsidó örökzöldeket ölel fel, jiddis daloktól a hollywoodi melódiákig, héber daloktól az izraeli slágerekig.

Nógrádi Gergely a budai Frankel Zsinagóga főkántora, generációjának kiemelkedő tehetséggel megáldott művésze. 2015-ben Európa legjobb kántorhangjának választotta az Európai Kántorok Szövetsége. 2016-ban, amerikai koncertturnéja során a kitüntető „The Jewish Pavarotti” címet adományozták neki. Naftall Herstik (Tel-Aviv), Moshe Stern (Jeruzsálem), Ellyahu Schlelfer (Berlin) és Klein Ervin (Budapest) tanítványa. Az elmúlt években koncertezett Párizsban, Genfben, Brüsszelben, Hannoverben és Leedsben. Nemrég érkezett haza nagy amerikai koncertturnéjáról, ahol fellépett a Carnegie Hallban, számtalan nagy zsinagógában, többek között a manhattani Chelsea Zsinagógában. Közös estet adott Röhrig Gézával a magyar követségen, ahol mindkettejüket kinevezték a „A Magyar Kultúra és Művészet Tiszteletbeli Követévé.

Lakatos György, a Floridában élő világhírű gitárművész a legnagyobb koncerttermek népszerű vendége. Virtuóz játéka nyomán megkapta a Mr. Goldenhand, azaz az Aranykéz elismerést. Az általa irányított Back To The Roots produkció 2016-ban három amerikai, egy ausztrál és egy európai turnén örvendeztette meg a hallgatóságot.

Fellegi Balázs opera és kántorénekes, a Fellegini Klezmer Gipsy Band-et a magyar zenei élet prominens képviselőinek részvételével alakította meg, ahol felvonulnak a legkiválóbb magyar roma zenészek is. Tanulmányait a Salzburgi Mozarteumban. a Tel-Aviv-i Rubin Academy-n, valamint mesterfokon a philadelphiai Curtis lnstitute-ban végezte. A 2001-2002-es évadban a New York-i Metropolitan produkcióiban kapott szerepeket. Több zsidó zenei albuma is megjelent.

Raáb Gábor kántor eredetileg operaénekesnek tanult Olaszországban, Angliában és Izraelben. A világ vezető énekművészei csiszolták tehetségét a legelismertebb mesterkurzusokon. Énekelt már az angol királynőnek is, és fellépett a Rolling Stones-szal. Az előadóművészi diploma mellett tanári diplomát is szerzett.
Jegyár: 2000 Ft
Jegyek elővételben a Pécsi Zsidó Hitközségben munkanapokon 8-12 óra között és előadás előtt a helyszínen kaphatók.

 

2017. szeptember 12., kedd, 17:00 – Vojnich Erzsébet és Szüts Miklós kiállítása
Helyszín: Modern Magyar Képtár, Janus Pannonius Múzeum, Papnövelde u. 5.
A kiállítás az I. Pécsi Zsidó Kulturális Fesztivál és a Janus Pannonius Múzeum közös rendezvénye.
Megnyitja: Várkonyi György művészettörténész
A művészettörténet egyik legizgalmasabb korszakának, a tizenkilencedik századnak új fejleménye, hogy a tájkép többé már nem kulissza, nem is szenvtelen természettanulmány, hanem valaminő lélekállapot kifejezője, ahogy azt például Corotnál, Turnernél láthatjuk. Szüts Miklós és Vojnich Erzsébet ennek a hagyománynak művelői. Ebben a tájban nincs figura, – legyen szó hegyről, vízpartról vagy elhagyott csarnokok tágas tereiről. Mert az ő felfogásukban (leginkább Vojnichéban) az építmény is elidegeníthetetlen része a tájnak, s az enteriőr is tájként létezik. Az ember távolléte persze nem más, mint áttételes jelenlét: az ő festészetük nem a magányról, hanem a metafizikus hiányról szól. A színredukció évtizedek óta gyakorolt folyamatában lassan elfogynak a színek, a kolorit tart a fekete felé, akár olajban, szénben vagy a még testetlenebb akvarellben valósul meg a „kép” (mint Szütsnél). Mindez azzal jár, hogy felértékelődik, abszolúttá válik a fény, hisz mindent az mond el. Meg a homály, aminek mélyén azért ott izzik néhány szín, (a vörös, az okker) és a műveket életre hívó szenvedély. Csalóka csendesség az eluralkodó általános ricsajban: a lehető legkevesebbel érvényeset mondani.

 

2017. szeptember 14., csütörtök, 19:00 – Arany
Bálint András estje
Helyszín: Művészetek Háza, Széchenyi tér 7-8.
Arany János (1817-1882) születésének 200 éves évfordulójára Bálint András a műfajok sokszínűségével – versek, balladák, naplójegyzetek, levélrészletek, szerkesztői megjegyzések bemutatásával egy másféle, gazdagabb Arany-képet tár elénk, mint amit eddig ismerhettünk. Bálint András az estről: „Arany rendületlenül és mindvégig hisz a költészet erejében, abban, hogy romló világunkban nincs fontosabb, mint a pontosan fogalmazott emberi szó. A nyelv. A magyar nyelv. Ezért választottam”
Jegyár: 2000 Ft
Jegyek elővételben a Pécsi Zsidó Hitközségben munkanapokon 8-12 óra között és a program előtt a helyszínen kaphatók.

 

2017. szeptember 15., péntek, 18:00 és 20:00
Ember Judit: Fagyöngyök (1978),
„És ne vígy minket a kísértésbe…” (1993)
Helyszín: Apolló Mozi, Perczel utca 22.
Jegyár: 500 Ft
Jegyek a helyszínen kaphatók.
A filmvetítések előtt bevezetőt mond dr. Stark András.

 

2017. szeptember 16., szombat, 19:00 – Dér Asia: Visszahúz a múlt – Ember Judit portréja (2016) díszbemutató
Helyszín: Apolló Mozi, Perczel utca 22. A belépés ingyenes.
A rendezővel a vetítést követően dr. Stark András beszélget.
„Ember Juditot a gyermekkori üldöztetés tette látó emberré, ő maga mégis láthatatlan maradt. Filmjeit és személyét elhallgatás vette körül. Dér Asia izgalmasan pontos filmje Ember Juditról, a normalitásából és művészi tisztességéből ki nem mozdítható dokumentumfilmesről mondja ki a legnehezebben megfogalmazhatót: mi a művészi igazság ára? Hogyan készíthetett valaki a ’70-es, ’80-as években olyan filmeket, amelyek aktuálisabbak ma, mint valaha?” (Kornis Mihály)

 

2017. szeptember 17., vasárnap, 10:00 – ÉLD ÁT / Játszóház gyerekeknek a zsidóságról
Vezeti: Kőszegi Juci
Helyszín: Pécsi Zsidó Hitközség, Fürdő utca 1. A részvétel ingyenes
A foglalkozás során a gyerekek látogatást tesznek egy erre a célra kialakított zsidó otthonban.
A program játékos, interaktív eszközökkel mutatja be a gyerekeknek a mai zsidóság életét, azokat a hasonlatos- ságokat és különbözőségeket, melyek egy az identitását megélő zsidó és nemzsidó család otthonai között lehetnek. A programban a résztvevő fiatalok virtuális meghívást kapnak egy zsidó család „lakásába”, s azt végigjárva, kérdezve, játszva tanulnak meg alapvető dolgokat a zsidó hagyományokról, identitásról. A 45 perces program keretében a résztvevők játszanak, beszélgetnek, kérdéseket tesznek fel, elgondolkodnak és még kalácsot is sütnek, melyet a program végén hazavihetnek magukkal.

 

2017. szeptember 17., vasárnap, 11:00 – Sólet fesztivál
Helyszín: Kossuth tér
Kalandozás a hagyományos zsidó gasztronómiában pécsi vendéglősök bemutatkozásával.
Fővédnök: Fűszeres Eszter gasztroblogger
12 órakor dr. Stark András beszélget Fűszeres Eszterrel a zsidó konyha rejtelmeiről.

 

2017. szeptember 17., vasárnap, 17:00 – Gyarmati Fanni naplója
Hámori Gabriella előadóestje
Helyszín: Pécsi Zsidó Hitközség Díszterem, Fürdő utca 1.
Az elmúlt évek egyik legnagyobb irodalmi szenzációja Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni 1935 és 1946 között írt naplójának megjelenése volt. Szinte a naplók kiadásával egy időben Hámori Gabriella színésznőben megfogalmazódott, hogy szeretne ebből a lenyűgöző anyagból előadást csinálni. A FILC / Fischer Iván Lakásszínháza saját produkcióját először 2015. december 15-én láthatta a közönség, Seres Tamás szerkesztésében és rendezésében. A darab azóta több, mint 60 teltházas előadás élt meg, s bemutatták több fesztiválon és játszóhelyen. „Gyarmati Fanni azt mondta, hogy azért vezetett naplót, hogy megmaradjon, ami Radnóti Miklóssal történt. De nem az utókorra gondolt, hanem arra, hogy ha később, öregkorukban szükség lesz valami adatra, vissza tudják keresni. A napló kezdetben belső használatra készült. Az első bejegyzésekben ez érződik is, tényszerűen regisztrálja, mikor mi történt. Ám ahogy telt az idő, egyre több lett a kommentár, reflexió. De mindig szűkszavúan. Eleinte szinte minden nap írt, ceruzával, gyorsírással, elalvás előtt, ahogy a dolgok eszébe jutottak. Ez egyrészt hitelesíti őszinteségét, másrészt látni engedi gondolkodásmódját.” (Ferenc Győző irodalomtörténész, a hagyaték gondozója)
Rendező: Seres Tamás A FILC produkciója
Jegyár: 1000 Ft
Jegyek elővételben a Pécsi Zsidó Hitközségben munkanapokon 8-12 óra között és előadás előtt a helyszínen kaphatók.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS