A 3. Antikrisztus (kultikus sci-fi regény) – 18. rész • Hetedhéthatár

Szépirodalom - próza

A 3. Antikrisztus (kultikus sci-fi regény) – 18. rész

 

Nem kellett sokat várnunk, fél óra múlva már ismertette is a főbíró. A részleteket mellőzve csak a lényeget sommázom.

– A vád, mely szerint Kujon Dániel alperes folyamatosan hitegette, végül hűtlenül elhagyta Tünde Mimi, Angyal Katalin, Szente Éva, Láng Ivett, Demeter Hajnalka és Rózsa Mária felperest, a felperesek, alperes és tanúk vallomását értékelve alaptalannak bizonyult. Kujon Dá­nielt ezért ebben a vádpontban ártatlannak nyilvánítjuk. Más szempontból viszont nem, mert 1. Tiszteletlenül viszonyul a házassághoz. Igaz, hogy a Paradicsomban nem kötünk házasságot, de attól még mint szentség létezik, és minden édenlakótól elvárjuk, hogy tisztelje. 2. Amellett, hogy elhanyagolja a bibliai oktatást, különféle szentségtelen szokások felé kacsingat. Az első vétke miatt egy hét böjtölést rovunk rá, mely idő alatt kenyéren is vízen kívül mással nem táplálkozhat. Második vétke miatt bibliai ismereteit bővítendő egy teljes éven át naponta köteles minden bibliai órán részt venni. Az ítélet jogerős, fellebbezésnek nincs helye. Előbbi ingerültségemért pedig ismételten megkövetem az alperest, és felhívom a figyelmét, hogy bármikor jogában áll engem is beperelni emiatt. Akarsz-e élni ezzel a jogoddal, kedves testvérem?

– Nem, megbocsátok, mert ahogy a Miatyánkban is írva vagyon: bocsásd meg a vétkeinket, miképpen mi is megbocsátottunk az ellenünk vétkezőknek – hangsúlyozta a férfi sokatmondóan.

– Köszönöm, nagyon kegyes vagy – hökkent meg egy pillanatra a főbíró, de nem vette fel a kesztyűt, inkább lenyelte.

– Nos, mi a véleményed az édeni igazságszolgáltatásról? – érdeklődött édesapám odakint.

– Ízlelgettem, kóstolgatom, de ahhoz, hogy pontosabb képet kapjak róla meg úgy általában az E–2-ről, ennél többet kell látnom, tanulnom. Amit most láttam, alkalmasint piti ügy, amiért a delikvens csupán penitenciában részesült. De mivel büntetik a nehéz fiúkat, ha ugyan van­nak még ilyenek?

– Attól függ, ki kit tart nehéz fiúnak. Kifejezetten nehéz fiúk nincsenek, merthogy gonoszság sincs immár, továbbá büntetésről sem szeretünk beszélni. Az Édenben legfeljebb csak megfeddnek, figyelmeztetnek, kioktatnak. Súlyosabb esetekben adnak egy vagy több rossz pontot, melynek alapján kiutasítanak az Édenből.

– És ez hat?

– Maximálisan, mert ki akar betegeskedni, vadállatoktól rettegni, vagy attól, hogy becsap egy meteor a bolygóba, és már búcsúzhatsz is a világtól? Tudniillik ez vár azokra, akik kiteszik az Édenből a lábukat.

– De hát ehhez Jahve jóváhagyása is szükséges, és én alig hiszem, hogy az irgalom és jóság istene ilyen kegyetlen sorsra ítéljen egy porszemet.

– Emberi logika szerint kegyetlen, de ki tudja, isteni mérték szerint is az? Egyáltalán mit tudunk mi Istenről azonkívül, amit elárul róla a Biblia?

– Örömmel konstatálom, azért benned is kavarog néhány érdekes gondolat. Most hova megyünk? Vissza, haza vagy látogassunk meg egy földalatti várost is?

– Te hova mennél, Krisztián?

– Nem is tudom. Talán bekopoghatnánk Hitlerhez, aki állítólag szintén bekerült az Édenbe. Vagy ez csak amolyan szóbeszéd? Elvégre akárhogy is csűrjük-csavarjuk, ez az ember mégiscsak sok millió ember gyilkosa.

– Viszont megbánta a bűneit. Egyébiránt, amennyiben elfogadjuk, márpedig elfogadjuk, hogy Isten szent és tévedhetetlen, ajánlom, tégy félre vele szemben minden kritikát – zárta le a témát édesapám, gázt adott, és két nappal később már a Führer rezidenciáján csipegettük a pirosas színű Hitler-szalonnát.

(Következő rész: jövő vasárnap)

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS