Valaki kopog • Hetedhéthatár

Színház

Valaki kopog

A tisztáSzínház Miodragovits Vince vezette zenés színházterápiás csoportja ismét vadonatúj produkcióval jelentkezik a Pécsi Harmadik Színházban: június 25-én este 7 órakor láthatják az érdeklődők a Valaki kopog című előadást, amely Török Sándor azonos című regényének felhasználásával készült. A rendezvény ingyenes.

– A színházi zenés test-tudati tréning hasznos életmódjavító forma, kemény munka és remek szórakozás is egyben – vallja Miodragovits Vince színházterapeuta. – Nagymértékben hozzásegít ahhoz, hogy hosszú távú elképzeléseink alakuljanak ki önmagunkkal, az életünkkel kapcsolatban, és tartozzunk egy őszinte, vidám csapathoz. Senki nem kerül ,,műtőasztalra”, annyi benne a terápia, amennyire az adott napon igénye van.

– A színházterápia mint módszer a színház és a dráma több ezer éves hagyományaiban gyökerezik.

– Az általunk alkalmazott módszer a klasszikus hagyományokon túl a csoportterápiás módszertanok számos elméleti, gyakorlati és technikai elemét olvasztotta egybe. Elsősorban a test, a mozgás és a hang kifejezőerejét, a verbális mellett a nem-verbális kifejezési módok technikáját részesíti előnyben. A színpad itt mindenekelőtt a saját élmény megszületésének, a csoportdinamika kialakulásának ad helyet. A tréningek szerves része – és olykor csúcspontja is – a színpadi alkotás, amely a közönség és a társadalom felé egyszerre nyit meg új utakat. Célunk, hogy a csoportos munka, az alkotás folyamata és az eközben átélt sikerélmény segítségével a résztvevők kimozduljanak bezártságukból, újra fontosnak, hasznosnak érezhessék magukat. A klasszikus freudi beszédterápia nyomán létrejött, azonban saját módszereket alkalmazó, Georges Baal (Balassa György)-féle színházterápiáról immár több évtizedes tapasztalat alapján kijelenthető, hogy egy kimondottan hatásos, nagy erővel rendelkező terápiás eszköz, melyet magyar származású kidolgozója sikerrel alkalmazott színészeknél, táncosoknál, pedagógusoknál, pszichiátereknél és pszichológusoknál, rákbetegeknél, rehabilitációs otthonokban, elmegyógyintézetekben, vagy épp börtönökben.

– A tisztáSzínház legújabb produkcióját Török Sándor talán leghíresebb regénye ihlette.

– A Valaki kopog egy nagyváros életének különös eseményeibe, hétköznapi drámáiba és rejtett titkaiba enged bepillantást. Tizenkét fővárosi szoba, tizenkét lakás, tizenkét albérlet históriája. Különös és mégis hétköznapi figurák a szereplői, jók és rosszak, rendesek és rendetlenek, bohémek és pedánsak, társaságkedvelők és magányosak – lecsúszóban lévő egzisztenciák, akik lényük legmélyén mindannyian őrültek egy kicsit, a maguk módján. Olyan emberek, amilyenekkel bármikor találkozhatunk életünk során. Török Sándor művét mélységes emberszeretet hatja hát, hisz ő is azt vallotta, hogy akkor segíthetünk önmagunkon, ha sikerül jobbnak, igazabbnak, tisztességesebbnek lennünk.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS