Mint fák a szélben - Kamarás Klára könyvének bemutatója • Hetedhéthatár

Asztaltársaság

Mint fák a szélben – Kamarás Klára könyvének bemutatója

Magazinunk, a Hetedhéthatár kiadójának gondozásában megjelent Kamarás Klára gyűjteményes verseskötete, Mint fák a szélben címmel. A kötetnek december 18-án, szombaton délután 4 órakor lesz a bemutatója a letenyei városi könyvtárban. Minden érdeklődőt szeretettel várunk az eseményen, melyen közreműködik: Bődör Krisztina, Halmi Nándor, Horváth Pálma, Varga Attila, Kaskötő István (Kanada, CD-ről), L. Csépányi Katalin kiadó-főszerkesztő és természetesen a szerző, Kamarás Klára. A megjelenteket Dömők József, a Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója köszönti. A rendezvényen a Hetedhéthatárt Bandi András és Komlós Attila képviseli.

A kötet előszava:

„Hogyan lehet több korosztályhoz szólni? Egyaránt megérinteni a gondolattal a tizenévest és a nyolcvanast? Kamarás Klára tudja a módját: őszintén és sokszínűen. Játékosság, humor, természetszeretet, életöröm és elmúlásérzés – ezek mind itt vannak ebben a gyűjteményes verseskötetben, a Mint fák a szélben című könyvben.

„Magamnak vagyok hűséges barátom” – írja Már nem tudom… című versében. Ez az önmagához hűség minden verséből kihallik – szóljon bármiről is. Az 1932 óta eltelt idő, a közel nyolc évtized sok változást hozott – sok mindent megélt a szerző, és nagyokat fordult a világ is, mely körülvette. Mégis meg tudott maradni annak, akinek született: nemcsak örül a létezésnek, életigenlését továbbadja, mint a Dalolj rigó! versében. A ritmikusság olyan mértékű a Kamarás-költeményekben, hogy a rigóval együtt énekelne a verset olvasó, jobb híján fennhangon újraolvas; a szavakkal láttatás miatt pedig ecsetet fogna a kezébe, hogy megjelenítse mindazt, amiről az adott versben szó van. És legfontosabb a bölcsessége… ez teszi igazán kortalanná a költőt – versei mindenkor, mindenkihez szólóak…

Kamarás Klára Pécsett született. A Pedagógiai Főiskolán megszerzett matematika-fizika-rajz szakos tanári oklevéllel a kezében került Baranyából Zalába, Letenyére.

2004-ben azonban némiképp visszatért, jó nagy kört leírva: a Kaskötő István által Kanadában kiadott és szerkesztett internetes szépirodalmi folyóirat, a Kaláka hozta össze a Pécsett szerkesztett kulturális magazinnal, a Hetedhéthatárral. Azóta töretlen a kapcsolat Letenye és Pécs, Kamarás Klára és a Hetedhéthatár között – a nyomtatott újságban és a lap netes változatában láthatók-olvashatók művei.

Kamarás Klára így vall alkotói múltjáról: „Első elemista koromban, a karácsonyi szünetben írtam egy rajzom alá első kétsoros versikémet, valószínűleg a képeskönyvek hatására.

Később a nagyanyámtól hallott meséket idéztem vissza versben. A költészet szeretete és az írás, festés végigkísérte életemet, de a vidéki elzártságból nem találtam utat az érvényesüléshez. Évekig, mint annyian, csak fióknak írtam, a nyilvános publikálás legcsekélyebb lehetősége nélkül. Az internet nyitotta meg számomra a lehetőséget, hogy bemutassam festői-írói-költői alkotásaimat. A Barátok irodalmi levelező listán kezdtem, majd Kaskötő István biztatása adta meg azt az önbizalmat, amire szükségem volt a publikációhoz. A Kaláka internetes folyóirat egyik szerkesztője lettem. Az Irodalmi Rádió és a Fullextra tagja vagyok. Alkotásaim nyomtatott formában a Hetedhéthatár magazinban olvashatók.”

Eddig megjelent kötetei: Arcok a múltból 2006. (próza), Ólomból szőni pilleszárnyat 2006. (versek), Álmok útján 2008. (versek, próza), Anica 2009. (próza), Pepita füzetek 2010. (próza).

Első gyűjteményes verseskötetét szeretettel ajánlom az olvasók figyelmébe!

L. Csépányi Katalin”

Kamarás Klára

Mint fák a szélben

A dombtetőn, a ház előtt
két roskatag fa. Összenőtt,
hatalmas kettős korona,
mint életünk sok ág-boga…

Milyen szél tűzte őket egy halomra?
A csíraébresztő tavaszi pompa
ideje véget ért.
Ki nő nagyobbra, virít szebben?
Vívtak együtt és egymás ellen
fényért, esélyért, életért.
… És ág törött, gallyak szakadtak
mikor viharban összecsaptak…
… de mégis támasz, mégis társ az,
akit a sorsod melléd választ…

Most mintha azt zúgnák a szélben:
– Vigyázz!
– Vigyázok…
– Érted s értem!
Ha te kidőlsz, nekem is végem…

*

A kemény táblás, 272 oldalas kötet megrendelhető a kiadó címén (hethatar@t-online.hu, 7761 Kozármisleny, Mikszáth K. u. 24., 30/575-3997, 72/370-264) 2200 forintos áron + postaköltség. Fizetés csekken vagy banki átutalással (bankszámlaszám: 50100112-12005985).


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS