Szabadtéri Madárijesztő Találkozó, 2018 • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Szabadtéri Madárijesztő Találkozó, 2018

2018-ban negyedik alkalommal rendezik meg Mohácson a Szabadtéri Madárijesztő Találkozót. A környéken régen jellemzően hangot adó, széllel működő szélkereplő madárijesztőket készítettek a szőlősgazdák. Ezek a tárgyak mára eltűntek, de egy négy évvel ezelőtt Mohácshoz kötődő művészek előhívták az emlékezetből. Az útjára indult program célja a madárijesztő készítés tradíciójának folytatása, reprodukálása és újraértelmezése, tehát a hagyományőrzésen túl a téma művészi feldolgozása. Az 1980-as években magyar néprajzkutatók térképezték fel a magyarországi madárijesztő készítési- és terménymegóvó szokásokat. Kriston Vízi József múzeumigazgató, – aki ebben a kutatásban akkor részt vett, és az újkori Szabadtéri Madárijesztő Találkozó egyik szervezőjének nagyapjával, Sárkity János bácsival személyes élményei is vannak a mohácsi szőlőhegyi kelepelő madárijesztők vonatkozásában – nyitotta meg az első Szabadtéri Madárijesztő Találkozót 2015-ben. A második találkozót Csonka-Takács Eszter a Szellemi Kulturális Örökség igazgatója, a harmadik szabadtéri kiállítást Ferkov Jakab, a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum igazgatója nyitotta meg.

A kezdetektől fogva a szabad alkotás lehetőségének megteremtésével és a közös munka örömével készülnek el az alkotások, bevonva fiatal művészeket is. A korábbi években művészeti kiállítás kísérte a rendezvényt. Tatai Tibor mohácsi képzőművész rajz-szakkörében év már közben is, majd a rendezvény-helyszínen is készítenek madárijesztőket. A tradicionális formájú és anyaghasználatú madárijesztők mellett, a mai kor anyagait és hulladék tárgyait is felhasználják az alkotók. Inspiráció az egykori széllel működő, hangot adó kreációk, de nincs semmiféle megkötés a megvalósulást illetően. Az első két nap az alkotásé, a harmadik napon délután 17:00 órakor nyitjuk meg a szabadtéri bemutatót. A kreációk avatása előtti napokban a szervezők biztosítják az alkotás körülményeit, cserébe az itt készült madárijesztőket a meghívott képzőművész profi-, amatőr-, vagy diák alkotók a rendezvény számára felajánlják, jogdíjmentesen.

Az avatás helyszíne: Mohács-Szőlőhegy, Bükös-szurdok parkolója melletti füves terület volt, – idén először ezen a helyszínen, mert korábban az egyik főszervező magánterületére szervezték a rendezvényt, szintén a Mohács-Szőlőhegyen. Megnyitóbeszédet mondott: Köveskuti Péter a Junior Art Alapítvány kuratórium elnöke, aki beszédében felidézte a korábbi évek találkozóit, a madárijesztők készítési szokásait és a terménymegóvási népszokásokat. „A mostani madárijesztők alapanyagai a mai kort képviselik – mondta, – a természetes anyagok mellett a korunkra jellemző hulladékokkal és megunt tárgyakkal: háztartási eszközök, magnószalagok, műanyagok, fémdobozok, textilek. A tárgyak ezeken az alkotásokon átalakulnak, funkciót vesztve, mást jelentve humort vagy iróniát képviselnek.” Tatai Tibor a rendezvény szervezője elmondta, hogy a rendezvény több alkotót is szívesen fogadna, és a várhatóan egy nappal hosszabb lesz a jövő évi alkotótábor. Jó lenne, ha a főként helyi vállalkozók, iparosok az alkotásokhoz felajánlanák ipari hulladékot, maradék anyagot, mely az alkotók számára „kincset érne”.

Az idei művek között megtalálható hagyományos embert utánzó bábu, mint Csonka-Takács László az Óz a csodák-csodája c. meséből vett Madárijesztő szereplője. Fémdobozokból készült szélforgók teszik mozgalmassá Tatai Tibor totem-szerű szobrait és objet trouvé jellegű alkotásait. A legtöbb a humoros antropomorf figura (Mihály Attila, Pszota testvérek, Reining Vivi, Tatai Anna, Tatai Kata, Tatai Luca, Tatai Tibor, Tatainé Bóna Ágnes madárijesztői), Koleszár Stella kirakati baba felhasználásával készített installációt, Sárkics Eszter ragadozó madarat festett deszkára, és hulladék lécekből, hordó abroncsokból készített madár formájú assemblage tárgyakat. 2018-ban 35 darab madárijesztő készült. A legfiatalabb alkotó 3 éves, a legidősebb 85. Idei alkotók név szerint: Csonka Takács-László (85 éves, nyugdíjas orvos), Koleszár Stella (MOME hallgató), Mihály Attila (tanár), Pszota Zsófi és Dani (ált. isk. diákok), Reining Vivi (Tatai Tibor tanítványa, művészeti gimnázium, Pécs), Sándor Miklós (festőművész), Sárkics Eszter (tanár), Tatai Anna (ált. isk. diák), Tatai Kata (ált. isk. diák), Tatai Luca (3 éves), Tatai Tibor (grafikus), Tatainé Bóna Ágnes (egyetemi hallgató). A madárijesztők a szabadban, természetes és valódi környezetükben állnak, háttérben a Mohácsi-szőlőheggyel, az 56-os autóút mellett.

A IV. Szabadtéri Madárijesztő Találkozó kreációi egy hónapon keresztül lesznek láthatóak. A madárijesztők szeptember 22.-én a mohácsi Szüreti- és Borfesztivál dekorációjaként szerepelnek, majd – immár hagyomány szerint, – a helyi szőlősgazdáknak adományozzák őket.

Közreműködő partnerek, támogatók: Junior Art Alapítvány, Mohács; Mohácsi Önkormányzat; Nagy Rita Varrodája, Mohács; Planina Borterasz, Bükös-szurdok; ÚjHÁZ Centrum, Gráf Trans. A rendezvény nonprofit, a madárijesztő tárgyak elkészítése és a rendezvény megvalósulása magánemberek és helyi vállalkozók felajánlásainak köszönhető. A rendezvény lebonyolításához a Mohácsi Önkormányzat biztosította a helyszínt.

Facebook: https://www.facebook.com/madarijesztotalalkozo


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS