Bacon, Freud és a Londoni Iskola festészete • Hetedhéthatár

Galéria

Bacon, Freud és a Londoni Iskola festészete

2018. október 9-től 2019. január 13-ig tekinthető meg a Magyar Nemzeti Galériában a Bacon, Freud és a Londoni Iskola festészete című időszaki kiállítás. A tárlat a 20. századi brit festészet egyik rendkívül meghatározó, összefoglalóan Londoni Iskolának nevezett vonulatát ismerteti meg a magyar közönséggel, a 20. század második felének angol figurális festészetére fókuszál. Francis Bacon, Lucian Freud és a Londoni Iskola festészetéből első ízben láthat a budapesti közönség rendkívül gazdag, az egyes művészeket kiemelt főművekkel reprezentáló válogatást. A tárlat a londoni Tate Britainnel való együttműködésben valósul meg.

A közel kilencven képet bemutató kiállítás a Londoni Iskola olyan kulcsfontosságú alkotóit állítja középpontba, mint Francis Bacon, Lucian Freud, Frank Auerbach és Leon Kossoff, kitekint azonban a tendencia előzményeire és a kortárs brit festészetre gyakorolt hatására is: bemutatja a brit figurális festészet a 20. század elejétől napjainkig ívelő történetének egyik legfontosabb szálát. A kiállításra jelentős festményeket kölcsönöznek európai és tengerentúli magángyűjtők és közgyűjtemények, és számos mű érkezik a londoni Tate Britain gyűjteményéből is.

A tárlat a Londoni Iskola művészetének első magyarországi bemutatója, amely az irányzat legismertebb alkotói mellett a 20. század második felének londoni művészeti színterén kibontakozó művészi párbeszédeket is vizsgálja, többek között olyan festők tevékenységét, mint Michael Andrews, R. B. Kitaj, Paula Rego, F. N. Souza és Euan Uglow. A látványelvű festészet hagyományait továbbfolytató művek a hétköznapi életet tematizálják: egy emberközpontú, expresszív festészetfelfogás példái. A festményeknek gyakran központi tárgya az emberalak, az alakformálás, a festékkel mint anyaggal való kísérletezés. Ennek nyomán a képfelület kézzelfogható érzékisége és anyagszerűsége a művek értelmezésének kulcskérdései közé tartozik. A kiállítás olykor a földrajzi határokon túllépve az expresszív anyag- és alakformálás olyan előzményeire és párhuzamaira is kitekint, mint Alberto Giacometti és Chaïm Soutine, a Londoni Iskola központi alkotóit azonban elsősorban mégis a helyi művészeti hagyományok összefüggésrendszerébe helyezi, olyan nagy hatású, iskolateremtő brit festők fontos alkotásait is bemutatva, mint Walter Richard Sickert, David Bomberg, Stanley Spencer és William Coldstream.

Az anyagelvű, érzéki festészet időtlen kérdései napjainkban sem veszítettek aktualitásukból. Ugyan a 20. század folyamán több ízben is bejelentették a festészet feltételezett halálát, a Londoni Iskola klasszikus alkotói festészetfelfogása a következő generációk művészetében is jelen van: például Cecily Brown, Lynette Yiadom-Boakye figurális festészetében, amely a Londoni Iskolához köthető hagyományok továbbélése.

A tárlat a Tate Britainnel való együttműködésben valósul meg, akárcsak a Szépművészeti Múzeumban 2010-ben bemutatott nagy sikerű Turner és Itália. Francis Bacon, Lucien Freud és a Londoni Iskola festészetéből első ízben láthat a budapesti közönség rendkívül gazdag, az egyes művészeket kiemelt főművekkel reprezentáló válogatást. A kiállítás kapcsán nemcsak a festészet közelmúltbeli történetéről, hanem a festészet aktualitásáról, kortárs helyzetéről is fontos kérdések fogalmazhatók meg, amelyek tükrében a (figurális) festészet hazai történetére, közelmúltjára és jelenére is másképp tekinthetünk.

A kiállítás kurátora: Elena Crippa, Tate Britain
A budapesti kiállítás társkurátora: Fehér Dávid
A tárlatot magyar és angol nyelvű katalógus kíséri.

A bemutatott képekből az alábbiakban adunk ízelítőt. A képek forrása: Magyar Nemzeti Galéria.

 

Lucian Freud
Lány kismacskával, 1947
olaj, vászon, 41 × 30,7 cm
Tate. Simon Sainsbury hagyatéka (2006), szerzeményezve 2008
Credit: Tate, London 2018 ©The Lucian Freud Archive/Bridgeman Images

Francis Bacon
George Dyer arcképe tükörben, 1968
olaj, homok, vászon, 198 × 147 cm
Museo nacional Thyssen-Bornemisza, Madrid
Credit: © The Estate of Francis Bacon. All rights reserved, DACS/Artimage and HUNGART 2018. Photo: Hugo Maertens

Francis Bacon
Isabel Rawsthorne arcképe, 1966
olaj, vászon, 81,3 × 68,6 cm
Tate. Vétel, 1966
Credit: © The Estate of Francis Bacon © Tate, London 2018

R. B. Kitaj
Cecil Court, London WC2 (A menekültek), 1983–1984
olaj, vászon, 183 × 183 cm
Tate. Vétel, 1985
Credit: © Tate, London 2018

Michael Andrews
Melanie és én úszunk, 1978–1979
akril, vászon, 195,5 × 195,9 cm
Tate. Vétel, 1979
Credit: © Tate, London 2018

Lucian Freud
Tükröződés két gyerekkel (Önarckép), 1965
olaj, vászon, 91 × 91 cm
Museo nacional Thyssen-Bornemisza, Madrid
Credit: Thyssen-Bornemisza Collection, Madrid, Spain© The Lucian Freud Archive/Bridgeman Images

Frank Auerbach
Primrose Hill, 1967–1968
olaj, fatábla, 121,9 × 146,7 cm
Tate. Vétel, 1971
Credit: © Tate, London 2018

Leon Kossoff
Christ Church, Spitalfields, reggel, 1990
olaj, fatábla, 198,6 × 189,2 cm
Tate. Vétel, 1994
Credit: © Tate, London 2018


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS