Határon átívelő találkozások – Animációs tükörben • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Határon átívelő találkozások – Animációs tükörben

A Nagyszalontai Arany János Művelődési Egyesület és a pécsi Total Art Nemzetközi Művészeti Egyesület tagjai 2018. november 16-18. között közösen készítenek Pécsről egy rövid stop-trükk animációs kisfilmet. Az újonnan elkészülő film nyilvános bemutatója 2018. november 18-án délelőtt 10.00 órakor lesz Pécsett, a Király utca 9-ben, a Reménysugár Egyesület közösségi terében.

 

A program előzménye

Az esemény központi helyszíne, ahol az animációs film készül a hétvégén: a Pécsi Animáció Története Kiállítás

Az Arany János Emlékévhez kapcsolódóan 2018. március 10-én kiállítást, rajzfilmes foglalkozást és konferenciát tartottak Nagyszalontán a pécsi Total Art Nemzetközi Művészeti Egyesület tagjai. A rendezvény középpontjában Arany János műveinek rajzfilmes adaptációi álltak, a program résztvevői betekintést nyerhettek azokba az alkotásokba, amelyek a jeles költő műveit különböző animációs technikákkal jelenítik meg a filmvásznon. A pécsi egyesület akkor hívta meg a baranyai megyeszékhelyre a nagyszalontai Arany János Művelődési Egyesület tagjait egy közös alkotó hétvégére – a látogatásra 2018. november 16-18. között kerül sor.

 

A pécsi hétvége programja

A nagyszalontai vendégek november 16-án délután sétát tesznek Pécs városában, megismerve a legfontosabb látnivalókat; az inspirációhoz Pécsről szóló filmet és könyvet is segítségül hívnak. Az összegyűjtött élmények alapján közösen készítik el az animációs film forgatókönyvét, terveit. A film elkészítése a Pécsi Animáció Története Kiállítás terében fog megvalósulni, az egykori Pannónia Filmstúdió Pécsi Műtermének ma is működő berendezéseit, eszközeit is felhasználva, de alkalmazva a mai kor számítógépes technikájának előnyeit is. Az újonnan elkészülő filmet a nagyközönség november 18-án délelőtt 10.00 órakor tekintheti meg a Király utca 9-ben, a Reménysugár Egyesület közösségi terében.

 

Mi is a stoptrükk-technika?

Ezzel az animációs technikával tárgyakat, figurákat, papírból kivágott formákat lehet megmozgatni. Az előre elkészített hátterek közül válogatva, vagy akár a helyszínen kialakított egyedi hátterünk elé helyezve a szereplőket mozgásfázisonként lefotózzuk, majd az így elkészült sok-sok felvételt egy számítógépes program segítségével összefűzzük és már készen is van a saját animációs filmünk! Csak a kreativitás szab határt!

Facebook esemény a premiervetítéshez:
https://www.facebook.com/events/2160283690906606/


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS