Dolhai Lajos: Az Eucharisztia teológiája • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Dolhai Lajos: Az Eucharisztia teológiája

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus 52. alkalommal kerül megrendezésre, 2020. szeptember 13-20. között, Budapesten. Hazánk rendezte a 34. Eucharisztikus Világkongresszust, amely 1938. május 25-29. között zajlott Budapesten. Ezen részt vett Eugenio Pacelli bíboros államtitkár, aki később XII. Pius néven lett pápa. Az önmagában is hatalmas ívű nemzetközi eseményt összekapcsolták egy nagy hazai ünnepségsorozattal, amely a 30-as években erőteljesen megnyilvánuló Szent István kultusz betetőzéseként a szentté avatott király 900. évfordulóját volt hívatott megünnepelni.

Dolhai Lajos, a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus teológiai bizottságának elnöke, az Egri Hittudományi Főiskola rektora könyve, Az Eucharisztia teológiája tudományos igényességgel megírt mű, amely alkalmas segédeszköze lehet azoknak a papoknak és hitoktatóknak, akik előadásokat, konferenciabeszéd-sorozatokat és katekéziseket tartanak az Oltáriszentségről.

A kötet fő sajátossága, hogy a korábbiakhoz viszonyítva jobban hangsúlyozza a liturgikus összefüggéseket, hiszen az Egyház liturgiája a szentségekről szóló tanítás megkülönböztetett forrása. Az Eucharisztia esetében különösen is igaz, hogy „az imádság törvénye, a hit törvénye” (lex orandi, lex credendi).

A könyv első részében (1–6. fejezetek) a hermeneutikai dogmatikai módszerrel (bibliai megalapozás, dogmatörténeti áttekintés, szisztematikus reflexió) össze van foglalva az Egyház hite.

A második rész az Eucharisztia liturgikus teológiájának néhány olyan témáját (könyörgések, kánonok, epiklézis, vocabularium eucharisticum) tárgyalja, amely gazdagítja a pozitív és spekulatív szentségtan megállapításait. Még a gyászmisekönyörgések elemzése is tanulságos lehet számunkra, hiszen a maguk módján tanítják, hogy a szentmise engesztelő áldozat, amelyet nemcsak az élőkért, hanem az elhunytakért is fel lehet ajánlani (DH 1743).

A harmadik rész öt olyan gyakorlati teológiai kérdést tárgyal, amelyek mint tisztázandó kérdések aktuálisan jelen vannak Egyházunk életében (a szentáldozás feltételei; a szentáldozás bűnbocsátóhatása, a kézbe áldoztatás, stb).

Mellékleteket is találunk a könyvben, például az Oltáriszentséggel kapcsolatos, napjainkban is használatos görög és latin eredetű kifejezések (cibórium,oráció, intercommunio stb.) magyarázatát.

Különösen azoknak ajánljuk ezt könyvet, akik szeretnének felkészülni a  Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszusra,  szeretnék megérteni, hogy az Eucharisztia teológiája, az Eucharisztia megünneplése és a keresztény élet bensőleg, lényegileg összetartozik. Amit hiszünk, azt a liturgiában ünnepeljük, és a szentségi kegyelmek segítségével életté váltjuk.

Az igényes könyv kiadója a Szent István Társulat.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS