Made in Pécs-Díj 2018 – díjazták a legjobbakat • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Made in Pécs-Díj 2018 – díjazták a legjobbakat

2019. január 4-én tartották a Made in Pécs Caféban a Made in Pécs Díj-2018 átadóját. A közkedvelt pécsi programajánló magazin munkatársai évről évre díjazzák a városban az elmúlt évben megvalósult kulturális, művészeti események és létesítmények közül a legjobbakat, legértékesebbeket, leginnovatívabbakat. 2018 legjobbjai a következők lettek. A díjazottak bemutatásakor a Made in Pécs ismertetőit vettük át, változtatás nélkül.

 

 

Az év rendezvénye: Vince patak regatta
Elképesztő boldogság tölt el bennünket akkor, ha egy lelkes csapat a város adottságait kihasználva kitalál egy olyan unikális dolgot, ami előtte még senkinek nem jutott eszébe. A Papír Panír csapata és lelkes segítőik pontosan ezt tették júniusban. A Vince patak regatta ugyanis nem csinált mást, mint kihasználta azt, hogy a Vince utcában csörgedezik a Vince patak. És ha már ott egy kedves kis vízfolyás, papírhajó versenyt szerveztek kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Reggeltől estig zajlottak a versenyek olyan hangulatban, amilyet nem sokat látni a városban. Imádtuk, imádtuk, imádtuk! Követeljük a folytatást!

Az év terméke: Déli Fény
Nagyon ráfért már a Pécsi Borvidékre egy olyan termék, ami tényleg kimagasló minőségű. A Pécsi Összhang nevű, pécsi bortermelőkből verbuválódott egyesület által életre hívott fehér borházasítás a Déli Fény. 2017-ben öt termelő készítette el, bemutatójuk idén augusztusban volt. A borászok könnyed, befogadható, de nem súlytalan házasítást akartak készíteni, egyfajta „fehér bikavért”. Szerintünk sikerült, kortyolgatjuk is folyamatosan! Gratulálunk!

Az év civil projektje: Piros Orr Bohócdoktorok
A Piros Orr egy nemzetközi szervezet, ám szerencsére Pécsett is vannak bohócdokik, aki rendszeresen mosolyt csalnak a beteg gyerekek arcára. Mert ők nem csinálnak mást, minthogy járják a pécsi gyerekkórházakat, és a bent fekvő, olykor súlyos beteg gyerekeket szórakoztatják, néhány percre elfeledtetve velük megpróbáltatásaikat. Áldozatos munkájukért hálás köszönettel tartozunk mind a gyerekek, mind pedig a szüleik nevében!

Az év új vendéglátóhelye: CzukorBorsó
Gyöngyszem a Mecsekoldalban! Mindig örülünk annak, ha a fősodortól távol nyílik valami jó hely, éppen ezért örültünk nagyon a CzukorBorsó pécsi nyitásának. Merthogy Máriagyűdön már bizonyítottak az elmúlt években, és a nagy sikerre való tekintettel Pécsett is nyitottak egy üzletet. Helyben készült sütik, lepények, macaronok, torták, piték, ami mellé isteni kávé, limonádé, szörp választható, és akkor épp csak belekezdtünk a kínálat ismertetésébe. A gyönyörű belső térben felhőtlen minden eltöltött perc, a kiszolgálás kedvessége szívet melengető, csakúgy, mint a kisebb programok, amelyek várják az ide betérőket.

Kultúra Junior: MárkusZínház
A Perczel utcai magánbábszínház maga a színtiszta varázslat! Egy valódi csodaország belülről, és akkor még az előadásaikról nem is beszéltünk! A MárkusZínház közel 30 éve szolgálja ki a gyerekeket fantasztikus előadásaival (itt jegyezzük meg, hogy a felnőtt darabjaik is élményszámba mennek), a belépéstől a kilépésig végtelen szeretettel körítve. Szívvel-lélekkel teszik a dolgukat, de ezt csakis így lehet!

Az év művészeti eseménye: SzabadSzínház-sorozat
Amikor a Zsolnay Kulturális Negyed egyik pillanatról a másikra megszüntette a Zsolnay Színházat, aggódtunk, hogy egy nagyszerű programsorozatnak vége szakad. De szerencsére nem így lett! A Kiss Móni által szervezett színházi esemény új otthonra lelt a Pécsi Harmadik Színházban, ahol SzabadSzínház név alatt jönnek a városba előremutató, nívós színházi előadások. Megnyugodtunk és örülünk! Hajrá, Móni, csak így tovább!

Az év teljesítménye: Knoch Viktor-Burján Csaba
Knoch Viktor és Burján Csaba (kiegészülve Liu Shaolin Sándorral és Liu Shaoanggal) olimpiai bajnok lett a februári phjongcshangi téli olimpián, megszerezve ezzel Magyarország első aranyérmét a téli olimpiák történetében. Ugye, ehhez nem kell különösebb kommentár? Kalapemelés és tisztelet jár a hősöknek, akik olyan örömet szereztek az országnak, amilyenből mostanában igencsak kevés jut.

Nívódíj: Dr. Stark Filmklub
Dr. Stark András tavaly decemberi halála egy emberként rázta meg Pécset. Szerteágazó tevékenységei közül az egyik legnépszerűbb volt filmklubja, aminek az Apolló mozi adott otthont. Stark András halála után a mozi vezetői úgy döntöttek, folytatják azt az intézménnyé vált sorozatot, amit András létrehozott és gondosan működtetett. Szép gesztus, fontos lépés volt, a város nevében is köszönjük!

Nívódíj: Sopianae Slam Poetry
Pécs a slam poetry legjelentősebb vidéki fellegvára. A Sopianae Slam Poetry legénysége mindent megtesz azért, hogy ez a szép pozíció fennmaradjon. Fáradhatatlanul szervezik évek óta klubjukat a Nappaliban, folyamatos teltház kíséri rendezvényeiket, tagjai rendre nagyszerűen szerepelnek országos slam-bajnokságokon, egyszóval, le a kalappal teljesítményük előtt. Ezt hívják úgy, hogy fontos underground érték.

Nívódíj: Pécsi Balett
Magyarország első modern balettegyüttese 1960-ban alakult Eck Imre vezetésével. A dicső múlt szerencsére dicső jelennel is párosul. A Pécsi Balett mind a mai napig messzire repíti a város hírnevét szerte a világban, nemzetközi szerepléseik mindenhol szakmai sikereket aratnak. A Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó magas színvonalú megszervezése pedig csak hab a tortán, a rendezvény fontos seregszemléje a kortárs táncművészeteknek.

Közönségdíj: PTE 3D projekt
A PTE 3D projektjének éltre hívása igazi 21. századi teljesítmény, az idén átadott 3D nyomtatási központ pedig az egyik fontos kézzelfogható eredménye. A PTE célja, hogy a 3D projektjén keresztül több területen, így az orvosi ellátásban, a csúcstechnológiák alkalmazásában, a kutatás-fejlesztés-innováció területén fellendítse a régió fejlődését. Fontos momentum a projektben: a pécsi egyetem kutatói háromdimenziós nyomtatással elkészítették egy 8 éves kislány műkezét.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS