Bélyegvilág - Kínai-magyar közös bélyegkiadás • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Bélyegvilág – Kínai-magyar közös bélyegkiadás


Idén immár második alkalommal került sor a Magyar Postának más állam postaigazgatásával közös bélyegkiadására: a magyar-horvát után (Szt. László király palástja) szeptember 30-án magyar-kínaira, „A könyv művészete” elnevezéssel két címletű sorozatra.

Kína – és egyben a világ – legrégibb nyomtatott könyvét a magyar származású, Budapesten született Stein Aurél (1862-1943) találta meg belső-ázsiai felfedező útja során a dunghuangi barlangtemplom X. században elfalazott részének feltárásával a sok tízezer kézirat közt. Az európai könyvnyomtatást csaknem 600 évvel megelőző „Gyémánt Szutrá”-t 868-ban készítették úgynevezett táblanyomtatással. (A könyv lapjait deszkalapra vésték, erről készítették a nyomatot.)

Középkori művészetünk nagyszerű időszakának, az Anjou-kornak is kiemelkedő könyvművészeti alkotása a többiek mellett (hogy csak az Anjou-legendáriumot vagy a Nekcsei-bibliát említsük) a Képes Krónika, vagy miként korábban őrzési helyéről nevezték: a Bécsi Képes Krónika. E kódex teljes történetét nemzeti történelmünk sok más részletéhez hasonlóan még homály fedi. Tudjuk keletkezése kezdetének időpontját: 1358. Ettől kezdve azonban sok a feltételezés: Nagy Lajos Katalin leánya és az orleansi herceg eljegyzése alkalmából a francia V. Károly kapta ajándékba, hogy aztán VI. Károlytól Brankovics György szerb despota tulajdonába kerüljön. A Krónika szövegéhez fűzött későbbi bejegyzések közt a tudományos kutatók Vitéz János írására ismertek, Thuróczi János mester is felhasznált a Képes Krónika szövegéből, amik feltételezik a kódex Mátyás király budai könyvtárában őrzését. Rejtélyes a Krónika három helyén is magyar nyelven, de török írással tett bejegyzése szerzőjének kiléte is. A XVII. század első évtizedeiben a bécsi udvari könyvtár katalógusából értesülünk ott létéről, leírásáról, ott őrizték 1939-ig, amikor is az 1932. évi velencei kultúregyezmény alapján visszakerült Magyarországra, s azóta az Országos Széchényi Könyvtár őrzi.

Az írástükör teljes szélességét 10, a hasábét kitöltő 29, medalionba 4, iniciáléba foglalt 99 illusztráció s 5 kép nélküli iniciálé közül a sorozat magyar vonatkozású bélyegén a Képes Krónika 40. és 41. oldala szerepel. A bal oldali miniatúra a pogány Gyula vezér elfogását ábrázolja: a fehér lovon ülő István király parancsoló mozdulatára Gyula vezér kezét összekötözik, míg a lovagok annak embereit üldözik. A miniatúra alatti „P” iniciáléban a trónusán ülő István királyt látjuk. A 41. oldal István király Keán bolgár vezér fölötti győzelmét mutatja, amint legyőzött ellenfelén áll, míg lovának kantárját csatlósa tartja. A háttérben István lovagi serege az ellenfelet üldözi. Az iniciáléban uralkodói díszben István király áll. Mindkét oldal miniatúráját stilizált növénydíszes keret fogja közre, az oldalakat stilizált növényi elemekből álló indák, elszórt csillagok gazdagítják.

A bélyegen a Képes Krónika lapjainak hátterében a kódex 137. oldalának a rozgonyi csatát ábrázoló miniatúrája részletét látjuk, az előtérben a Képes Krónikát őrző Országos Széchényi Könyvtár épületének képe szerepel.

A másik, a kínai vonatkozású bélyegen látható Csou szertartások könyve a XII. században keletkezett, a Szung-dinasztia korában, ami egyúttal a konfucianizmus fejlődésében is új korszakot hozott a buddhizmus hatására. A Jianyang könyvkereskedésben készült táblanyomtatású könyvből egyetlen példány maradt fenn napjainkra. A magas művészi színvonalú könyv két lapja hátterében a Tianyi könyvtár épületének részletét látjuk.

A sorozat magyar vonatkozású címlete Andor András, a kínai Lü Jingren grafikusművész alkotása; a magyar 500 ezer példányban a Pénzjegynyomdában készült ofszet eljárással. Az elsőnapi borítékon kívül a magyar és a kínai sorozatot tartalmazó emléklap is készült magyar, illetve kínai szövegű bélyegzéssel.

*

Megjegyzés: Stein Aurélról 1994-ben a Magyar Posta az Európa és a felfedezések elnevezésű sorozatban jelentetett meg bélyeget. (MB.4241., Mi.4288.)

1971-ben Képes Krónika 7 címletű sorozat és blokk került kiadásra, az 1996. évi Bélyegnap 2 címletű sorozat is a Képes Krónika miniatúráit választotta témájául. (MB.4354-55., Mi.4406-07.) A 2000. évi Magyar millennium-blokkpár első tagja úgyszintén tartalmaz a Képes Krónikából képanyagot. (MB.4561., Mi.Bl.258.)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS