Mészáros Gabriella kapta a 2019. évi Jó Ember Díjat • Hetedhéthatár

Emberi tényező

Mészáros Gabriella kapta a 2019. évi Jó Ember Díjat

A Káplár László Jó Ember Díjat tizennegyedik alkalommal adta át a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány. Az ünnepség helyszíne a pécsi Tudásközpont konferenciaterme volt 2019. április 27-én, szombaton.

A díjátadás pillanata – Bandi Szabolcs, a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány elnöke átadja a díjat Mészáros Gabriellának

Káplár László, a 2003-ban ötvenévesen eltávozott újságíró kolléga, a volt MTI-s, a jó ember, a jó barát nevének és az általa képviselt értékrendnek a megőrzésére jött létre a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány. A kulturális teljesítmények díjazására az alapítvány a névadó személye előtt tisztelegve 2005-ben létrehozta a Jó Ember Díjat – melyet évente egyszer ad ki a kuratórium döntése alapján.

A Káplár László Jó Ember Díjat minden évben egy olyan személy kapja meg, aki egyrészt becsülettel, tisztességgel, emberséggel, alázattal végzi munkáját, másrészt mindezen felül olyan tevékenységet végez, amellyel embertársainak ad jót, inspirációt, segítséget. Egyfajta „láthatatlan angyalként” megnyitja mások előtt a képzeletbeli ajtókat, kitapossa előttük az utat, segítve akár a szakmai kiteljesedésüket, akár az életkörülményeik vagy az egészségük javulását.

A díj Judit Hagner, Németországban élő magyar származású szobrászművész alkotása.

Mészáros Gabriella (az oklevél tanúsága szerint) a következő miatt érdemelte ki a Jó Ember Díjat: Járóképességét egy ritka betegség következtében felnőtt korára elveszítette, kilenc évvel ezelőtt maradandóan megvakult. Baleset vagy betegség következtében lebénult betegeknek segít átvészelni a tragikus élethelyzetet; érzékenyítő órákat tart a kerekesszékesek mindennapjairól; kerekesszékes tánccsoportot vezet. Az önkéntesség, a segítségnyújtás számára életforma: sérült társaink lelki segítése, a fiatalok szemléletmódjának alakítása, illetve a mozgássérültek elfogadtatása a társadalomban.

 

A Jó Ember Díj eddigi kitüntetettjei:
Mészáros Gabriella – (Budapest, mozgássérültek reintegrációja, érzékenyítés) – 2019
Szabó Pál Szasó – (Budapest, beteg gyermekek támogatója) – 2018
Balogh László – Dr. Lala (Budapest, bohócdoktor) – 2017
Tóth Péter Lóránt (Kunszentmiklós, tanár, drámapedagógus) – 2016
Kiss Anikó (Budapest, képzőművész, a SZOCSOMA vezetője) – 2015
Csongrády Márta (Debrecen, fotóművész) – 2014
Bodó Imre (Dombóvár, helytörténész, Fekete István-kutató) – 2013
Dalosné Tóth Zsuzsanna (Budapest, MINYATA Egyesület) – 2012
Zágorhidi Czigány Ákos (Oszkó, Hegypásztor Kör) – 2011
Gulyás Jánosné és Gulyás János (Kaposvár, ének-zenei nevelés, kultúra) – 2010
László Károly (Sepsiszentgyörgy, színész, Tamási Áron Színház) – 2009
Pécsi Géza (Pécs, Kulcs a muzsikához) – 2008
Varga Ilona (Budapest, Magyar Rádió) – 2007
Dr. Rideg Lászlóné (Pécs, Szociális Háló Egyesület) – 2006
Káplár László posztumusz – 2006

 

Honlap: www.joemberdij.hu

Facebook: www.facebook.com/joemberdij

 

 

Mészáros Gabriella bemutatása:

Mészáros Gabriella, az idei díjazott

Mészáros Gabriella 36 éves, művelődésszervező-pr-manager végzettségű hölgy. Büszke tartással ül kerekesszékében. Járását egy ritka betegség következtében fokozatosan, fiatal felnőttkorára veszítette el. Kilenc évvel ezelőtt – két hét leforgása alatt – maradandóan megvakult. Az első sokk után megmutatkozott rendkívüli életereje: megtanulta így is kihozni magából a maximumot. Abonyból Budapestre költözött, és a családjától elszakadva ott kezdett önálló életet segítő kutyájával, Szemivel. (Gabi nagy szomorúságára Szemi tavaly novemberben egy gyors lefolyású betegség következményeként átköltözött a túlvilágra.) Gabi sosem sajnáltatta magát, s ma már napjai java részében ő segít másoknak: élni, megérteni, élményhez jutni.

 

Gabi, a révész
Gabi napi munkája a Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesületében (ÖNÉ) zajlik és az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Gerincvelősérült Osztályához kötődik: baleset vagy betegség következtében hirtelen, egyik napról a másikra lebénult betegeknek segít átvészelni ezt a rendkívül tragikus élethelyzetet. Gabi a saját példájával igazolja, hogy minden lehet ugyanolyan kerek, mint rég. Reményt sugall, hitet és erőt ad, tanít, segíti az elfogadást. Átadja a tapasztalatait, hogy a sérültek új életének minősége is a lehető legjobb lehessen. Gabi hangja ha kell, simogató, ha kell, határozott. Kimagasló a kommunikációs képessége, de kitűnően hallgat és meghallgat, ha arra van szükség.

 

Gabi, az érzékenyítő tréner
Ezt a tevékenységét Gabi szinte „óvodától egyetemig” végzi. Minden alkalommal elkíséri, és főszerepet vállal az új segítőtárs, az ugyancsak golden retriver fajtájú Zéti is.  Az ún. érzékenyítő órákon megismertetik a gyerekeket ill. a hallgatókat  a kerekesszékesek mindennapjaival, nehézségeivel. Teszik ezt azért, hogy a jövő generáció egy nyitottabb társadalmat építsen, lebontsa a közöny és az esetleges ellenszenv falait, együttműködőbb és együttérzőbb legyen. Az órákon egyre közelebb kerülnek Gabi és ép társai, közvetlenségének hála megszűnik a kezdeti zavar, s végül már tabuk nélkül mernek kérdezni. Zéti bemutatója pedig mindig óriási siker!

 

Gabi, a táncos
Gabi a ParaDance Company kerekesszékes tánccsoport alapító és oszlopos tagjaként nagyon sokat vállal: hosszú utazásokat, fárasztó és gyakori próbákat, a koreográfiák megtanulását nem látóként, a tánccsoport ügyes-bajos dolgai intézésének jelentős részét. Szívvel-lélekkel, odaadással és teljes erőbedobással teszi mindezt. Azt mondja, tánc közben elvarázsolódik és atomerőműnyi energiák szabadulnak fel benne. Társaival tehetségkutatókon, versenyeken, iskolákban, rendezvényeken és fesztiválokon önként segítik a fogyatékosok elfogadásának ügyét a tánc világa által. A tánccsoport részt vehetett az oroszországi Izsevszkben zajló Integrációs Nemzetközi Összművészeti Fesztiválon, majd Moszkvában egy fogyatékkal élőknek rendezett fesztiválon. Gabi örül, hogy szenvedélyével szolgálhat egy nemes célt, hogy a koreográfiák által folyamatosan tanulhat, és a közönség gyakran felhangzó vastapsa pedig állandó boldogságtöltetet jelent számára.

 

Gabi, a büszke főiskolás
Szinte pontosan két évvel ezelőtt Gabi érzékenyítő órát tartott a Wesley János Lelkészképző Főiskola szociális munka szakos hallgatóinak. Iványi Gábor rektor úrtól Gabi biztatást és támogatást kapott a tervéhez, s ma már második diplomája megszerzésére készül a főiskola hallgatójaként. Az intézménytől és hallgatói társaitól minden segítséget megkap, hogy mozgás- és látássérültsége miatt minél kisebb hátrányt szenvedjen a tanulmányai során. Az idei tanévben részt vehet egy franciaországi tanulmányúton. Hamarosan indul Toulouse-ba, hogy a mélyszegénységben élők lakáspolitikai helyzetét tanulmányozza.

 

Gabi tervei
Gabi sokat és sokszor sakkozik az idejével, kevés neki a napi 24 óra…
Szeretne 2020-ban sikeresen államvizsgázni – szinte csak négyes-ötös jegyei vannak –, aztán mesterképzésre menni, és majd már tudása birtokában tevékenykedni a fogyatékosok ügyéért.

 

Az önkéntesség, a segítségnyújtás éjjel-nappal pedig számára már életforma: további terveiben is szerepel sérült társai lelki segítése a révész munka által, a fiatalok szemléletmódjának alakítása az érzékenyítő munka által, illetve a mozgássérültek elfogadtatása a társadalomban a tánc nyelve által.

 

https://paradance.hu
https://www.facebook.com/ParaDanceCompany/

(Fotók: Márkus István)


HozzászólásokArchívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS