Egy csepp Európa • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Egy csepp Európa

Nem tudom, ébredtek már „városi” környezetben kakaskukorékolásra, kutyaugatásra, miközben pár mókus a ház teraszától pár lépésnyire csemegézik a friss fenyőtobozokon, alig pár méterre pedig a termálvíz párája csalogat a hajnali napfényben? Hát, talán így tudok a leghűebben lefesteni tollammal egy nyári hajnalt a sellyei termálstrandon. Próbáltak már ejtőzni a forró gyógyvízben korahajnalban, vagy netalán késő éjszaka zárt, esetleg családi körben? A mindennel korszerűen felszerelt vendégház vendégeinek az árban ez is „benne foglaltatik”. Reggel pedig, az első napsugarak tűzében már „porszívózzák” a vizet, nehogy a nagyközönség egyetlen falevelet, fűszálat vagy homokszemet találjon a medencében. Sőt még a medencék környékén sem látni egyetlen letörött faágat. Egyszóval, itt az Ormánság szívében ez itt bizony „egy csepp Európa”.

– A 2002-ben elkezdett beruházás keretén belül először egy vízforgatót építettünk ki – fog bele a létesítmény történetébe Hetényi Csaba „strandvezető”, a Kommunális Kft. egyik alkalmazottja –, utána elkészült a szabványos, 25 méteres úszómedence, amiből leválasztottuk a sekélyebb vizű tanmedencét, és kialakítottuk a gyermek-, valamint a forró vizes pihenőmedencét.

Sellyén, a Loncsikai részen már 25 éve találtak termálvizet, de ez mintegy 15-20 kilométerre volt a strandtól. A nagy távolságot kiküszöbölendő a strand közvetlen közelébe is lefúrtak mintegy 700 méter mélyen, és 47 Celsius fokos vizet találtak. Ezt „hűtik” most 36–26 fokosra.

– Több éves statisztikánkat figyelembe véve, azt is mondhatnánk, hogy mi a családosok fürdője vagyunk. Rendelkezünk egy elég színvonalas játszótérrel, homokos kézilabda-foci pályával. Csoportos kedvezményeink is vannak, a nyugdíjasok számára külön bérletet adtunk ki, sőt a pályázatokon nyert pénzekből több szociális intézmény, árvaház gyerekei is nálunk nyaralnak.

A strand melletti kemping, amit főleg vándor és biciklis túrázóknak alakítottak ki, közvetlen közelében egy horgász- és csónakázótó van. Hamarosan beindul egy lovaglóiskola is. Ha röviden kellene megfogalmaznom, azt hogy mi a vonzó ebben a tájban, először a Drávát és árterületeit, majd a csodás fakazettás templomokat említeném. Sellye pedig, mint egy infrastrukturálisan eléggé elszigetelt település kitörési pontokat keres. Ilyenek az évente megrendezett dinnye és „Ízi Rájder” motoros fesztiválok. Terveznek egy „Vad ízek” vadász főzőversenyt, valamint sérült trófeák bemutatásával, festmények kiállításával egybekötött rendezvényt és egy országos gyorsulási versenyt is.

Tervek? Álmok? Azok is vannak. Egy fedett melegvizű medence talán ideális volna a szeptember utáni szezonhosszabbításra.

Beszélgetés közben vendégünk érkezik, a „strandvezető” két-három év körüli kislánya. Kézen fogva sétálnak a rendezett sétányokon, hintáznak, a homokozóban várat építenek. Homokvárat. Talán ő már belenő az apuka generációjának álmaiba.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS