Könyvsors • Hetedhéthatár

Emberi tényező

Könyvsors

Ősrégi hobbymat nem tudom megtagadni. Könyvet vásárolok. Bár a fiaim környezettudatosan inkább arra sarkallnának, hogy az elektronikus irodalom felé kacsintgassak, én inkább maradok a nyomtatott változatnál. Szerintem nincs finomabb illat a frissen nyomtatott könyvénél. Ezt még ma is állítom, amikor már a „nyomdafesték” is csak olyan amilyen. Bezzeg régen…ám itt inkább abbahagyom az elmélkedést.
Egyszóval újabb könyveket vásároltam. Használtakat. A szekérből. Pécsett, a Haltérről.
És ha hiszik, ha nem, ezeknek a könyveknek is van illatuk. Kissé más, állott, néha dohos.
Amikor otthon egyikükbe jobban belenéztem, olvastam, csak akkor akadtam rá a beírásokra.
Rögtön az első oldalon ez állt: Emlékül Jutkanéninek névnapja alkalmából VII. B-től 1965. II. 16.
Vajon ki lehetett ez a Jutka néni? Bizonyára tanárnő, tanító néni. Akit az osztálya meglepett névnapja alkalmából. Legalábbis ezt gondolom. Ha a személyiségi jogok nem akadályoznának meg, talán még utána is lehetne nézni, ki lehetett ez a Jutka tanító-tanárnéni.
Talán Pécsett élt/él. Vagy lehet, hogy valahol másutt, Magyarországon? Nem is olyan egyszerű a feladat. Vajon hány VII. B-és osztály volt abban az évben? És vajon hogy juthatott ez a könyv újra az eladandók sorába? Valaki beadta egy könyvtárba, odaadta egy gyűjtőnek, vagy ne adja Isten hagyatékként került újra forgalomba? Hát, nem is olyan könnyű ezt kideríteni!
Egy biztos, én újraolvastam a Cseres Tibor „Búcsú nélkül” című novellás kötetét.
Csak amikor a végére jutottam, akadtam rá a következő beírásra. Szálkás, öreg betűk sorakoztak egymás után, dülöngélve: melegítő 2 bugyi 1 kombiné 1 otthonka 2 bugyi 2 kendő.
Ekkor kezdett csak kibontakozni előttem egy emberi sors kis szelete. Ezek nem tanítónénis gyöngybetűk. Valószínűleg Jutka néninek lehetett mindezekre szüksége, és az is valószínű, hogy idősebb korában… netán a kórházban feküdt, vagy épp beutalták rövidebb-hosszabb időre, és a gondos férje, hozzátartozója felírta, mit kell bevinni. Ugyebár, az öregek memóriája…
Vajon Jutka néni meggyógyult? És utána milyen volt a sorsa?
Emberi és könyvsors nyílt ki előttem, vagy talán örök talány marad mindörökre?

Ha valaki tud valamit Jutka néniről, annak sorsáról, kérem értesítsen!
Hálásan köszönöm: Bandi András, könyvmoly

 

 

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS