Macska a forró bádogtetőn Dósa Zsuzsa rendezésében, Szarvason • Hetedhéthatár

Színház

Macska a forró bádogtetőn Dósa Zsuzsa rendezésében, Szarvason

Tennessee Williams 1955-ben a második Pulitzer díját kapta a Macska a forró bádogtetőn (Cat on a Hot Tin Roof) című művéért.

A darab magyar változata 2019. július 19-én került bemutatásra Szarvason a Vízi Színházban, a Cervinus Teátrum előadásában Dósa Zsuzsa rendezésében.

Színpad

A Big Daddy (Nádházy Péter) 65. születésnapját ünnepli a család. A nagyapa,  egy vagyonos amerikai állampolgár aki saját erejével, munkájával épített fel egy húszezer holdas ültetvényt, rákos beteg, de családja közli vele és feleségével, Big Mamával (Jónás Gabriella), hogy nincsen semmi komoly baj, a vizsgálati eredmények ezt mutatják. Hazaérkezett a házaspár két fia, a nagyobbik fiú, Gooper (Szabó Lajos) sikeres ügyvéd, felesége Mae (Bardon Ivett), és az öt leánygyermekük, Mae éppen a hatodik gyermekkel várandós. Hazajött a kisebbik fiú, a szülők kedvence, Brick (Timkó János), aki egy sikeres sportkarrier és barátja Skipper halála után alkoholista lett, emiatt sportközvetítő karrierje is veszélyben. Lába gipszben, mert éjszaka alkoholos állapotban a gátfutást próbálta ki, de elesett, eltört a lába. Felesége Margaret (Szemerédi Bernadett), akit Brick a barátja haláláért okol, és joggal és büntet azzal, hogy tudomást sem vesz róla. Házasságuk szerelemből köttetett, de meglehetősen különleges a három pár közül az egyetlen, amelyik egyenrangú lehetne, ha nem lenne válságban. Bricknek és Margaretnek nincsen gyermekük,   amit Margaret nagyon szeretne és mindent elkövet a cél érdekében.Bravúros színészi játékokat láthattunk mindenkitől. Timkó János Brick alakjában lebilincselően alakította az alkoholista férfit, akit csak apja tud felrázni. Önmaga ellen harcol, önmagát pusztítja. Apja szavai elértek hozzá, talán visszatalál az életbe, és feleségéhez. Szemerédi Bernadett Margaret-je lenyűgöző. Harcol férjéért, harcol a jövőjükért, közben nagyon magányos. Amikor senki sem látja, összekuporodik és sír, hogy azután megrázza magát, és visszamenjen a forró bádogtetőre, mert kibírja. Timkó János és Szemerédi Bernadett az első felvonásban zseniális kettőst alkot, Margaret az érzelmi kitöréseivel, Brick a hallgatásával, amit a színész testbeszédével, arcjátékával fejezett ki. Mindkét színész magas hőfokon égett, megteremtik a feszültséget a néző számára, és fenn is tudják tartani. Olyan érzelmeket mutatnak meg a közönségnek, ami nagyon bensőséges, csak két emberre tartozó.

Jónás Gabriella, Nádházy Péter, Szemerédi Bernadett, Timkó János

Nádházy Péter Big Daddy szerepében határozott, hiszen ő az uralkodó a családban, jókedvű, mert betegsége a múlté, megjött a lelet nincs baj. Tele életenergiával kisebbik fián próbál segíteni, mert, ha neki sikerült, Bricknek is fog. Az őszinte beszélgetés valóban őszinte. Apa és fia nem hazudik egymásnak. Nádházy Péter és Timkó János kettőse ismét zseniális, összehangolt alakítás a két színésztől. Mindkettőjüknek – férfiak lévén – nehéz érzelmeket megmutatni, mégis olyan erős érzelmi hullámra kerültek, ahonnan már nincs visszaút. Az előadás csúcspontja a jelenet. Brick elmondja, hogy barátja haláláért felelősnek érzi magát, akihez normál férfi barátságon felül vonzódott. Apja elmondja, hogy új életet kezd, mégpedig kicsapongót, erre fia elárulja, hogy halálos beteg.

Big Mama szerepében Jónás Gabriella tökéletes! Számára is lehetőség volt több érzelmet megmutatni, amit mesterien meg is tett. Több arcát láttuk, ami nagyon szerethető, bohókás, játékos, de megbántott szomorú asszony is. A második részben határozott anya, ha éppen erre van szükség.

Dósa Zsuzsa rendezése megérintette a nézőket, színészei borotvaélen táncoltak. Csak annyit mutattak meg, amennyi kell ahhoz, hogy azért maradjanak titkok, de a néző úgy érezze, belesett a kulcslyukon egy kis időre, és drukkoljon, hogy sikerüljön felépíteni a jövőt mind a hat szereplőnek. Bricknek, hogy letegye a poharat és az apja mellé álljon a nehéz időben és végre megbocsásson Margaretnek, hogy szerelmük, szeretetük újra kiteljesedjen és, hogy anya lehessen, hogy méltó, egyenrangú társa lehessen férjének, Bricknek. Én hiszem, hogy ez lehetséges, mert a szeretet ereje falakat képes lebontani.

Nagy Szilvia díszlete lenyűgöző, ahogyan a jelmezek is. A fehér, a halványkék, az arany, amely a függöny, az ágytakaró, a kanapé színével, mind összhangot teremt, melegséget sugárzik. A színek még Brick pizsamájának, papucsának színével is harmonizált, minta ő is „tartozéka” lenne a szobának. A jelmezek gyönyörűek. Az előadás fontos része volt a fény, amit Valach Vendel tervezett. A hang és a zenei válogatás Ottlakán Renátó munkája, aki finom, lágy, jól illeszkedő dallamokat válogatott az előadáshoz.

A nézők háromszor tapsolták ki a színészeket.

Dósa Zsuzsa, a szerző, Jónás Gabriella

A darab után Szarvas város jó nevű éttermében, a Turulban beszélgettünk a műről Jónás Gabriella művésznővel és Dósa Zsuzsa rendezőnővel.

Művésznő, gratulálok a bravúros alakításához! Hogy tudott a szünet után ennyire átváltozni?

Nézze, minden nőben „több NŐ” lakozik, igyekeztem ezeket kihozni magamból, az eltérő viselkedési karaktereket.

Rendezőnő, szívből gratulálok, csodálatos rendezést láthattunk! Mondja, végső soron Brick homoszexuális?

Ezt a nézőre bízom, ő döntse el.

A dráma nagyon elgondolkodtató. Eljátszottam a gondolattal, jó lenne megírni a folytatását, a címe Brick fia emlékezik lenne.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS