Snoopy visszatér • Hetedhéthatár

Szépirodalom - próza

Snoopy visszatér

 

Mottó:

„A NASA-póló lett az új Fila táska” (Index, 2019. május 30.)

A Föld felé tartó intergalaktikus űrhajót 2019. augusztus 21-én észlelték a NASA szakemberei. Épp a Jupiter mellett haladt el. Három nappal később felvették a kapcsolatot az űrhajó legénységével, akikről kiderült, hogy az Aquarius-13 nevű csillag egyik bolygójáról érkeztek, hogy kapcsolatot létesítsenek az emberiséggel.

A Földön eufórikus lelkesültség övezte ezt a hírt. Bár egyesek féltek a találkozástól (különböző filmeket emlegettek), de az emberiség nagyobb része buzgón készült az idegenek fogadására, ennek a legkézzelfoghatóbb jele az volt, hogy azon nyomban létre jött a „Fogadjuk ufó jelmezben az idegeneket!” nevű Facebook-oldal, melynek követőinek száma már az első napon elérte a 25 milliót. 2020. január 7-ig – a tervezett Földre szállásig – 126 millió ember jelezte, hogy ott lesz az eseményen (ebből egymillió ember fakultatív program keretén belül az 51-es körzet megostromlására is vállalkozott). Ekkorra egy komplett iparág épült fel az ufó jelmezek előállítására.

A várva várt Földre szállásra természetesen Amerikában, a nevadai sivatagban került sor, nem messze az 51-es körzettől. Aznap reggel, helyi idő szerint nyolc órakor bejelentette a NASA, hogy az intergalaktikus űrhajó Föld körüli pályára állt. Ekkorra már annyi ufó jelmezbe öltözött ember lökdösődött a sivatagban, mint ahány homokszem volt a lábuk alatt. Izgatottan várták a földönkívüliek megjelenését. Néhány óra múlva megérkezett a hír, hogy az idegen űrhajó legénysége leválasztotta a „Föld-kompot”, és ezzel elindult a leszállási folyamat, a landolásra előre láthatólag negyven perc múlva kerül sor.

A „Föld-komp” pontban egy órakor tűnt fel a nevadai égen, és ahogy közeledett, egyre ijesztőbb, egyre zavarba ejtőbb látvány volt. Az apró űrhajó kísértetiesen ismerős volt az emberi szemnek valahonnan. Milliószor látott vonalak bontakoztak ki: először a pókszerű lábakat lehetett kivenni, majd azt a szögletes dobozszerű felépítményt, amibe feltehetőleg az űrhajósok utaznak. Amikor egyértelművé vált, hogy egy földi építésű holdkomp készül leszállni közéjük, pont olyan, mint amilyet az Apolló-programban használt a NASA, a tömeg felhördült. Valakik csalásra gyanakodtak, egyesek nem hittek a szemüknek, mások – a cinikusok – csak röhögtek.

A VIP-páholyban két sápadt arcú NASA-veterán összesúgott:

– Te, ez nem a… Snoopy, az Apolló-10 holdkompja?

– Ami véletlenül Nap körüli pályára állt leválasztás után?

– Aha. Ezek befoghatták valahogy útközben.

– Vagy most valaki nagyon megszívat minket.

Eközben az ufó jelmezbe öltözött nevadai sivatag tátott szájjal figyelte a Holdra szállás groteszk ellentézisét: a holdkomp most a Földre szállt. Nem sokára kitárult az ajtó és kihátrált rajta egy emberalkatú lény. A legmegdöbbentőbb az volt benne, hogy egy Fila táska lógott az oldalán. Óvatosan haladt le a létrán (mint annak idején Armstrong), amikor lelépett a nevadai homokra, megfordult, és kiderült az is, hogy a Fila táskához egy NASA feliratú pólót viselt. A lény fejét sisak takarta, ezen keresztül kaphatta a levegőt, és valószínű ez lehetett a tolmácsgépe is.

Az emberiség nevében természetesen egy ismert celeb fogadta a földönkívüliek követét. Ez a celeb egy amerikai tehetségkutatót nyert meg azzal a produkcióval, hogy egy szál NASA feliratú alsónadrágban énekelt rapdalokat, amiket ő maga írt angol és egy ismeretlen kelet-európai nyelv keverékéből. A „Hé, Ibi! Give me didi!” számát Amerika-szerte éneklik, Floridától Seattle-ig.

– Helló! – köszöntötte ünnepélyesen a földönkívülit.

Az idegen a tolmácsgépe segítésével válaszolt, amely még fejlesztés alatt állhatott, mert úgy hangzott a beszéde, mintha egy dél-afrikai parkolóőr beszélne angolul a durban-i kikötőben – részegen.

– Helló! Békével jöttünk hozzátok. Talán sokkoló lehet egy ilyen találkozás mindkét félnek, épp ezért öltöztem úgy, mint ahogy ti, a földlakók. Reméljük, így könnyebben megbarátkozunk egymással. Szerencsére a bolygótoktól nem messze rátaláltunk az egyik űrhajótokra is, és hogy ne ijedjetek meg egy idegen járműtől, inkább ezzel landoltam.

A celebnek felcsillant a szeme. Büszkén körbemutatott az ufó jelmezbe öltözött tömegen.

– Látod, mi is úgy öltöztünk be, mint ti. Pont, mint ti!

A földönkívüliek követe jól megnézte a körülötte álló embereket, a háromfejű, zöld színű embereket, a csápokat hordó, maskarába bújt embereket.

– Úgy érti – mondta a celebnek –, hogy önök azt hiszik, hogy mi…

A celeb tétován bólintott.

– Nahát – mondta ekkor a földönkívüli, és egy héjavijjogáshoz hasonló elektrozörej harsant fel a tolmácsgép hangszórójából.

Az emberiség csak néhány pillanat múlva értette meg: az idegen önfeledten hahotázik a hallottakon.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS