COVID-19: a Parlament kulcsfontosságú uniós lépéseket hagyott jóvá • Hetedhéthatár

Napi aktuál

COVID-19: a Parlament kulcsfontosságú uniós lépéseket hagyott jóvá

Az Európai Parlament csütörtöki rendhagyó plenáris ülése majdnem egyhangúlag hagyta jóvá a COVID-19 járvány elleni közös fellépés jegyében beterjesztett három kulcsfontosságú intézkedést. Az európaiaknak és a vállalatoknak a válságkezelésben segítséget nyújtó, sürgős intézkedéseket alig két héttel azt követően szavazta meg a Parlament, hogy a Bizottság benyújtotta az erről szóló jogszabálytervezetet.

 

A jóváhagyott javaslatok a következők:

Koronavírus-reagálási befektetési kezdeményezés
A csomag a lehető leggyorsabban 37 milliárd eurót biztosít a koronavírus-járvány miatt a legnehezebb helyzetbe jutott európaiaknak, régióknak és országoknak. A forrást az egészségügyi rendszerek, kis- és középvállakozások, munkaerőpiacok támogatására és az uniós gazdaságok más sérülékeny területeinek megerősítésére hasznáhatják fel a tagállamok. A javaslatot 683 szavazattal, egy ellenszavazat és négy tartózkodás mellett fogadta el a Parlament.

Az Európai Unió Szolidaritási Alapjának kiterjesztése közegészségügyi vészhelyzet kezelésére
A lépéssel 2020-ban további 800 millió euró válik elérhetővé az európai országok számára. Az alapból finanszírozható területek közé felveszik a jelentős közegészségügyi vészhelyzetet, ezzel kapcsolatban az orvosi segítségnyújtás, és a betegség megelőzését, megfigyelését és ellenőrzését szolgáló intézkedések támogathatók. A javaslatot 671 szavazattal, három ellenszavazat és 14 tartózkodás mellett fogadta el a Parlament.

A reptéri résidőkre vonatkozó uniós szabályok ideiglenes felfüggesztése
Az intézkedésnek köszönöhetően a légitársaságok leállíthatják a járvány alatt üresen közlekedő járataikat. A szabályok ideiglelens felfüggesztése miatt ugyanis a fel- és leszállásra hasznáható idősávokat nem kell többé kihasználniuk ahhoz, hogy azokat a következő évadra is megtarthassák. A „használd fel vagy elveszíted” szabályt az egész idei nyári szezonra, azaz 2020. március 29-től október 24-ig felfüggesztik. A javaslatot 686 szavazattal és két tartózkodás mellett fogadta el a Parlament.

 

A következő lépések

A Tanácsnak hivatalosan is jóvá kell hagynia a Parlament álláspontját. Az elfogadott jogszabályok azt követően lépnek életbe, hogy az Unió Hivatalos Lapjában a következő napokban megjelennek.

 

Az Európai Parlament története során először videokonferencia keretében tartott plenáris ülésén a képviselők távszavazás útján döntöttek a három kulcsfontosságú válaszlépésről

 

(Forrás: Európai Parlament)


HozzászólásokArchívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS