Made in Pécs Díj 2020 - online díjátadó • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Made in Pécs Díj 2020 – online díjátadó

A hangulatról Matta Lóri gondoskodott.
Kép forrása: Made in Pécs

A közkedvelt pécsi programajánló magazin munkatársai évről évre díjazzák a városban az elmúlt évben megvalósult kulturális, művészeti események és létesítmények, valamint vendéglátóhelyek közül a legjobbakat, legértékesebbeket, leginnovatívabbakat. Az idei díjátadó a járványhelyzet miatt rendhagyó formában került megtartásra 2021. január 9-én, online hirdették ki a Made in Pécs-díjak győzteseit. A díjazottak bemutatásakor a Made in Pécs ismertetőit vettük át, változtatás nélkül.

 

„Az év teljesítménye” kategória jelöltjei:

Támasz Alapítvány
Ebben az embertelen, egymástól elidegenítő világban a Támasz Alapítvány munkája kiemelten fontos. Tisztában vagyunk azzal, hogy nem csak ebben az évben díjazhatnánk minden elismerést megérdemlő tevékenységüket, ám egy olyan időszakban, amikor a hajléktalanok is a támadások kereszttüzébe kerültek, igenis fel kell hívnunk mindenki figyelmét arra, hogy nagyon sokan sokat tesznek azért, hogy a fedél nélküli honfitársaink egy biztonságosabb életet élhessenek.

Pécs Underground ’80
Legszívesebben az égre is felírnánk és légvédelmi szirénákkal harsognánk bele a világba, mennyire elképesztően zseniális Koszits Attila monumentális könyve, a Pécs Underground ’80. Tizenöt évnyi kutatómunka eredményeként született ez a majd félezer oldalas, unikális mű, amin át az első sorból nézhetjük végig a nyolcvanas évek pécsi progresszív művészetének és ellenkultúrájának moziját. Gigantikus, páratlan, lebilincselő. Köszönjük!

Élmény Tár Tanoda
Az Élmény Tár Tanoda 2010 óta dolgozik Gyárváros és a környék hátrányos helyzetű gyermekeiért. Az általuk alkotott gyerekbirodalomban főszerepet kap a demokráciának, a gyermekjogoknak és a gyerekek felelősségérzetének, döntéshozatali képességének fejlesztése. Fokozatosan, alulról építkezve, a helyiek, a családok, és legfőképpen a gyerekek igényeire alapozva alakították ki működésüket. A kezdeti időszakban csak heti egy nap tartottak foglalkozásokat, majd az évek során napi rendszerességű programjává váltak a környéknek. Köszönet a munkájukért!

 

„Az év eseménye” kategória jelöltjei:

Zeneszüret Fesztivál
A Filharmónia által szervezett Zeneszüret Fesztivál több éve fix pontja az éves programnaptárnak. Ám úgy gondoljuk, hogy a tizedik, jubileumi rendezvényük mutatta meg az igazi arcát. A koncerttermekből az utcára költözött a komolyzene, lépten-nyomon muzsikában lehetett botlani a belvárosban, és tapasztalataink szerint nagyon sokan megálltak meghallgatni a rögtönzött szabadtéri koncerteket. Ilyen élményekre, szép zenére mostanság nagyon nagy szükség van, talán ezért is maradhatott meg emlékeinkben ennyire pozitívan a Zeneszüret idei koncertsorozata. A monumentális Dóm téri koncertek pedig csak a habot jelentették a tortán, igazán emlékezetes produkciókat láthatott a közönség.

Pécsi Szelet
A Pécsi Szelet idén a Zsolnay Negyedből a Káptalan utcába és az onnan nyíló udvarokba, kertekbe költözött. Mi a Negyedben is nagyon csíptük, de népmesei fordulattal azt kell mondanunk, a fesztivál az új helyszínnel olyan, mintha egymásnak teremtették volna őket. Óriási szüksége van Pécsnek egy vállaltan ízlésformáló gasztronómiai fesztiválra, ahol nincs mirelit dinó, Facebook ízű gumicukor és nem üvölt Irigy Hónaljmirigy, hanem tudatosan „csak” az a cél, hogy kulturáltan összejönnek a környék legjobb ízei az arra nyitott emberekkel, örülnek egymás társaságának és hálásak, hogy ebben a kizökkent világban nem feltétlenül kell konzumidiótának lenni egy városi rendezvényen.

Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó
Mint ahogy a Zeneszüretnél, a Nemzetközi Tánctalálkozónál is ki kell emelnünk azt a mozzanatot, hogy szabadtéren, hatalmas közönség előtt is zajlott a rendezvény. Nem is akármilyen előadásokat láthatott a publikum a Dóm téren! A Bozsik Yvette Társulat Magyar népmesék című varázslatos előadása mellett a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Magyar hősök, csaták és szerelmek című nagyszabású táncelőadása is ingyenesen volt látható a Bazilika szomszédságában. Mindezeken túl egy igazi ínyencséget is élvezhetett a pécsi táncszerető közönség: a világhírű újcirkusz társulat, a Recirquel először lépett fel a városban, elkápráztatva minden résztvevőt.

 

„Az év terméke” kategória jelöltjei:

Fellegvári András cipői
Rajongunk a szép szakmát magas színvonalon űző emberekért. Így aztán őszinte rajongással és tisztelettel tekintünk Fellegvári Andrásra is, aki tavaly októberben nyitotta meg cipőkészítő műhelyét a Király utca végén. A szakmai alázat, a minőség és a szeretet visszaköszön minden lábbelijén, nem csoda hát, hogy vállalkozása rendkívül sikeres. Örülünk sikerének, és örülünk annak is, hogy sokan vannak olyanok, akik nem sajnálják a pénzt, ha minőségi termékről van szó.

CrackerJack Coffee Roasters
Pécsett régóta megállapított tény, hogy kiemelten nagy az egy főre jutó minőségi kávézók száma. A speciality kávék iránti érdeklődés nagyon igényes vásárlói közeget generált. Magasra került a léc a Cracker Jack számára is, de sikerült megugraniuk. A világ minden tájáról érkező kávéikat nagy szakértelemmel és hozzáértéssel pörkölik a vásárlók számára. Céljuk volt, hogy a város gasztrokínálata újabb indexszel gazdagodjon, ez így is lett, Pécs szép csendben tényezővé vált a kávés piacon is.

Nadír 63
Három év munkája debütált idén a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet jóvoltából a Nadír 63 pezsgőben. Évtizedek óta nemzetközi és országos elismertség övezi a Kutató Intézet munkáját, azonban idén felkerült az i-re pont. A zenit egy Pécsett nemesített fajta, így adta magát, hogy a pezsgő is ebből a fajtából készüljön. A tradicionális eljárásban készített Nadír 63 trópusi gyümölcsös illatával, citrusos ízével egy újabb indok arra, hogy a pezsgőt átemeljük a hétköznapi italok sorába.

 

„Az év új vendéglátóhelye” kategória jelöltjei:

Sárkány Barlang
Szentül hiszünk az organikusan kialakult közösségek és szubkultúrák erejében. Legszívesebben receptre írnánk fel mindenkinek, hogy tömörüljön, kamarázzon, szervezkedjen, alakítson vonósnégyest, néptáncklubot, gót metál zenekart, Bibó István Szakkollégiumot. A pécsi rock/metál közösség az utóbbi években egyre inkább a Munkácsy utca elején lévő Sárkány Barlang köré gravitált, szerkesztőségünk személyi állománya is rendszeresen érzékenyítette ott magát gyors unikumszalonokkal rockilag, metálilag. A Barlangot a vírus-cunami első hulláma a Klimó György utcába lévő másik, nagyobb pincébe sodorta, ahová már koncertek is beférnek. Barlangászok! Hálásak vagyunk a munkátokért és szomjasan várjuk az újranyitást!

Cafepartisan
Rendesen rájár a rúd idén a vendéglátóhelyekre: zárások és nyitások, csak terasz, csak maszk, csak elvitel, időlimit – még követni is nehéz. A vendéglátás minden szintjén dolgozók elképesztő tortúrán mennek át, legszívesebben mindegyiküket magunkhoz ölelnénk, hogy tudják, velük vagyunk! Egyet közülük most kiemelten is megsimizünk, mert aki ilyen nehéz időkben ennyivel az elvárható fölött teljesít, az előtt a Made in Pécs magasra emeli hófehér girardi kalapját. Remek belső tér és atmoszféra, ötletes kaják és programok, pompás terasz, szuperkúl arculat – egy ilyen nyamvadt évben akkorát mentetek, hogy nem félünk kijelenteni: a Nádor Kávéház szelleme megfiatalodva visszatért miattatok a városba! Hálásak vagyunk érte!

Skoko
Lehet-e elszántabb húzás a vendéglátásban, mint a járvány sújtotta színtéren egy újabb helyet nyitni? A Soul Kitchen tapasztalataira és konyhájára is építő Skoko tudatosan és óvatosan építkezett, és a karanténidőszak elmúltával már nem volt más hátra, mint előre. A pécsi éttermi kultúra egy kiváló színfoltja lett, felüdülés minden érzékünknek. Hiánypótló kedvencévé vált a Susogó bezárása óta várakozó állásban lévő, magasabb szintű gasztronómia iránt érdeklődő közönségnek. A náluk felszolgált malaccsászár még a legszürkébb napokba is meleg napfényt hoz. Ahogy az angol mondja, „worth to die for”.

 

„Az év új kezdeményezése” kategória jelöltjei: 

Pécs On Stage
Talán különösebben nem kell érvelnünk amellett, hogy szívünk csücske a pécsi zenei élet, amivel idén egy egészen remek újdonság is történt: létrejött a Pécs On Stage! A havonta jelentkező videósorozat friss és értékes pécsi zenei alkotásokra kapcsol lámpát más-más izgalmas helyszíneken. Az eddigi 10 részben kaptunk például finom szkreccset hajnali orfűi stégről, üde elektronikát a botanikus kert pálmái közül, és éjszakai dzsesszelést a vasútállomás nagyterméből. Imádtuk mindegyiket, aki még nem látta őket, azonnal pótolja!

A Pécs Positive városnéző sétái
A Pécs Positive projekt átfogó célja a helyi lakosság Pécshez kötődésének és identitástudatának erősítése. Ennek érdekében szerveznek – többek között – Pécsről szóló kvízeket, a turisztikai szolgáltató szektor résztvevőinek tréningeket, Turizmus Akadémia címmel pódiumbeszélgetéseket hozzá kapcsolódó rendezvényekkel. De mindezeken túl szerveznek tematikus városnéző sétákat is, amibe egész egyszerűen beleszerelmesedtünk.
Kövér András „Kövi”, a Sopianae Slam Poetry motorja a házigazdája ezeknek a fantasztikus sétáknak. Először a pécsi pestisjárvány történetét ismerhették meg az érdeklődők, majd Trónok Harca címmel egy olyan városnézést szerveztek, ami az Árpád-kortól a török hódoltságig mutatja be a várost. Az események látványosak, játékosak, informatívak, lokálpatrióták. Ezt nevezzük mi városmarketingnek, és nem azt, amivel sokan próbálkoznak.

Escargo Szobaszínház
Hölgyeim és Uraim, örömmel jelentjük, hogy ebben az évben létrejött egy új színház Pécsett! Ez pedig hatalmas dolog! Az Apolló Kulturális Egyesület által alapított színház olyan parádés műsortervvel állt neki az évadnak, hogy csak kapkodtuk a fejünket. Aztán jött a pandémia második hulláma, és szépen elsodort magával minden álmot, közte az Escargo első évadát is. Nem baj, majd megnézzük az előadásokat, amikor újra lehet színházba járni, addig is földig meghajolunk az Escargo fantasztikus kezdeményezése előtt.

 


„Az év civil projektje” kategória jelöltjei:

Swimathon
A Pécsi Közösségi Alapítvány által szervezett Swimathon egy közösségi adománygyűjtő kampány. A kampányban olyan emberek úsznak és kérnek támogatást, akik az általuk képviselt jó ügyek egyfajta „nagykövetei”. Ők nem csak úsznak a nagy napon, hanem gyűjtenek is az őket delegált szervezeteknek. Idén 6 civil szervezet 49 követe több mint 3 millió forintot gyűjtött össze. Köszönjük a szervezést, köszönjük az adományokat, melyek nagyon jó célokat fognak szolgálni!

Pécsi Kosár Közösség
A Pécsi Kosár Közösség egy önszerveződő helyi élelmiszerlánc. Nonprofit jelleggel fejlesztik a helyi gazdaságot és fogják össze a helyi termelőket. Heti szinten már több mint 100 családot látnak el friss, családi termelésből származó élelmiszerekkel. Rengeteg önkéntessel összefogva céljuk, hogy egy ökoszemléletű közösséget építsenek, és mi úgy gondoljuk, nagyon jó úton járnak. Csak így tovább!

Poket könyvautomata
Budapestről indult a kezdeményezés, aminek lényege, hogy automatából vásárolhatunk olcsón könyvet. Közösségi gyűjtés eredményeképpen Pécsett is megvalósult a Poket könyvautomata, ami a Pécsi Nemzeti Színház jegypénztára mellett kapott helyet. A zsebrevágható könyvek 1500 forintba kerülnek, és garantáljuk, hogy mindenki talál a kínálatban neki tetsző olvasmányt. Az offline lét rendíthetetlen harcosai vagyunk mi is, így a Poket automata pécsi sikerének nagyon szorítunk.

 

A „Nívódíj” kategória jelöltjei:

Pécsi Nemzeti Színház
125. szülinapját ünnepelte idén a Pécsi Nemzeti Színház. A város talán legfontosabb kulturális intézményének tortáján ezennel tisztelettel fújjuk el mind a 125 gyertyát, azzal a töretlen hittel, hogy a pécsi színjátszás legalább még ennyi ideig fogja szolgálni a városlakók kulturális épülését, szórakoztatását, kikapcsolódását. A színház jövőre új igazgatóval vág neki egy új korszaknak. Lipics Zsoltnak jó munkát, jó egészséget és egy nagyon jó színházat kívánunk!

30y
Idén 20 éves a drága 30y zenekar. Ebből az alkalomból idekopizunk egy idézetet a tavasszal megjelent remek 30y képeskönyvből, aztán reagálunk rá.
30y: „Mások egy versenypályán lévő motor beállítása szerint működnek, mi viszont nem. Mi betolunk egy Babettát és azt mondjuk, hogy szerintünk ez a legfaszább.”
Made in Pécs: „Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr”
Csak így tovább srácok: őszintén, eredetin, szervesen, mélyen, szívből, még sokáig!

Pécs ZOO
60 éve nyitotta meg kapuit a Pécsi Állatkert. Az ország legmagasabban fekvő állatkertje az elmúlt évek során folyamatosan igyekezett kiszolgálni a látogatói igényeket és korunk előírásait, így a 2016-os felújítási munkálatok befejezése után már egy európai komplexummal várja az érdeklődőket. Mint oly sokaknak, nekik sem volt könnyű évük, azonban bízunk benne, hogy készen állnak a következő 60 évre is.

 

„Az év művészeti eseménye” kategória jelöltjei:

B oldal
Doboviczki Attila és Hizsnyik Dénes eddigi munkássága már önmagában egy gigantikus méretű Made in Pécs-díjat érdemelne, de a B oldal című közös kiállításukért akár meg is kaphatják. A Művészetek és Irodalom Házának tereit töltötték meg munkáikkal, melynek mostani apropója az volt, hogy mindketten idén töltötték be ötvenedik életévüket, amihez ezúton is szívből gratulálunk. Eddigi pályafutásuk legemlékezetesebb alkotásait lehetett megnézni, esetenként újra átélni, ami felemelő volt.

A test ördöge
Győrffy László képzőművész, Kis Róka Csaba festőművész és Szöllősi Géza vizuális művész munkái a Pécsi Galériában mutatkoztak be. A kiállítást szigorúan 18 éven felülieknek ajánlották, ami nem volt hiábavaló, hiszen a munkák befogadásához elengedhetetlen volt az intellektuális érettség. Ha ez a látogatóban megvolt, akkor olyat láthatott, ami még sokáig nem eresztette. Határfeszegető, tabudöntögető alkotásokat élvezhettünk profi tálalásban, a szervezőknek és a művészeknek köszönettel tartozunk az élményért.

Állapotfelmérés
Egy egészen fantasztikus kiállítással indult az év. Január 24-én az m21 Galériában nyílt meg az Állapotfelmérés című gigantikus tárlat, amelyen 124 (!) pécsi, baranyai képzőművész munkája volt látható. Az ötletgazda és a kiállítás szervezője Pinczehelyi Sándor, aki előtt kalapot emelünk, hiszen ennyire átfogó képet még soha nem kaphattunk a helyi művészek munkáiból. Az állapotfelmérés sikerült, az eredményre mindannyian büszkék lehetünk!

A díjat az összes kategória valamennyi jelöltjének odaítélték.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS