Dinasztiák – a Fővárosi Nagycirkusz legújabb online műsora • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Dinasztiák – a Fővárosi Nagycirkusz legújabb online műsora

Az online műsorok idejét éljük, amely a járvány közepette eszköz és lehetőség a művészeknek a fellépésre, és a közönség szórakoztatására. Így aztán aki nézőként szomjazik a kultúrára és a művészetekre, szinte naponta választhat a kínálatból. A Fővárosi Nagycirkusz is csatlakozott az interneten megmutatkozó művészekhez, és nem akármilyen színvonalon. Online, vagy élő műsor, náluk nincs különbség sem a produkciók kínálatában, sem a műsoridőben, no és persze a színvonalban sem. Aki azt hiszi, nincs igazi online élmény, annak is ajánlom megnézni ezt a műsort, amely bizony képernyőn vagy monitoron is rendkívüli.

A három dinasztia együtt

Engem a cirkusz minden alkalommal elvarázsol, miközben felteszem magamnak a kérdést, hol van a határa az emberi teljesítőképességnek, akaratnak, kitartásnak, kreativitásnak, hiszen minden újabb műsorban, mint ebben is, a mind magasabb fokozatra kapcsolás tanúi lehetünk.

Közönség nélkül hogyan lehet életet vinni a cirkusz előtereibe, büféjébe, lépcsőfeljáróira? Hát úgy, hogy a műsor innen indul, az éneklő, táncoló, a képbe belibbenő művészek a teret betöltve, ezekről a pontokról vezetik el a nézőt a porondhoz. A Fővárosi Nagycirkusz műsorai már jó ideje valamilyen vezérfonal köré épülnek, most a dinasztiák állnak a fókuszban. Jó is erre felhívni a publikum figyelmét, hisz a generációról generációra öröklődő művészet talán itt a legjellemzőbb, az egymást követő korosztályok beleszületnek a cirkusz világába, a gyerekek ösztönösen kezdik elsajátítani azt, amit a szüleiktől látnak, amiben él a család. A dinasztia aztán a cirkuszművészet széles körében jeleskedik, de egy-egy művész is többféle magas színvonalú produkciót képes létrehozni. Ebben a műsorban az is különleges, hogy három dinasztia három korosztállyal lép színre, a választékos, lenyűgöző műsorszámaival.

Deszkaugró szám

Milyen választékot kínál a műsor? Alig lehet felsorolni, mert van itt ugrócsoport, zsonglőr minden testhelyzetben, papagáj és kutya állatszámok, légtornászok trapézon halálugrással, tányérpörgető, gyorsöltöző, egyensúlyozó talajon és levegőben, lovas akrobata és zsonglőr, no meg az elmaradhatatlan bohócok. Kivétel nélkül a teljes műsort végig lehetne sorolni, mint ahogy valamennyi attrakció kiváló, de jelen írás keretei közt csak néhány részt emelek ki, amelyek személy szerint különösen megérintettek. Ilyen a keret, vagy ahogy mondják a körítés, a produkció történetbe ágyazása. Megjelenik a porondon Audrey Hepburn tökéletes hasonmása, elegáns fekete ruhában, többszörös fehér gyöngysorral, feltűzött hajjal, hosszúszárú kesztyűvel és szipkával, aztán bemutatja a lábzsonglőr számát, amelyhez az eszközöket pincérek szolgálják fel tálcán. Egy jól öltözött férfi leül a sétányon lévő lámpa melletti padra, aztán ötletet nyerve a környezetből, a pad lábait buzogányként kiszedve elkezd zsonglőrködni. Kalapos csipkésruhás hölgyet egyszer csak körbevesznek a kutyák, akikkel bűbájos állatszámot mutat be. Egy másik hölgy papagájokat rábír minden elképzelhető játékszer kipróbálására, így például korcsolyáznak, egymást kocsiban tolják. A légtornászok a levegőben pörögve-forogva óramű pontossággal kapják el egymás kezét. Lovas számban Guinness-rekorder ifjú cirkuszművész deszkaugró együttesével is világszínvonalon mutatkozik be.

Kutyás szám

Rendkívül ötletes a hálóépítés szünetét kitöltő kvíz játék, amelyben a műsorvezető a kiválasztott szerencsés bohócot faggatja, aki a társát is igénybe veszi a jó válaszok fejtörést okozó megjelölésére, mint hány férőhelyes a nézőtér, 60.000, vagy 2, vagy 1.450. A vicces kvízből minden esetre megtanultuk, és soha nem is felejtjük el a következőket: a cirkuszban 1.450 néző fér el, a porondon a kupola magassága 13 méter, a cirkusz jogelődje a MACIVA volt (a bohóc szerint ez onnan jön, amikor ő a macival aludt el, csak lehagyták az utolsó betűt).

Ami összességében megragadott, az a kreativitás a műsor egészét és minden egyes részletét illetően, az elegancia és a légiesség együttes jelenléte az erővel, a produkciókban a feltétlen bizalom a szereplők között, és az a felmérhetetlen energiabefektetés, amellyel a művészek eljuthatnak a közönség előtti bemutatkozásig.

Trapéz halálugrás

A fellépők mindegyike generációs tagként egy-egy dinasztiához tartozik. Gondolatilag eköré épül fel a műsor, melynek ilyen értelemben csúcspontja a Donnert, a Richter, és az Ádám, a három nagyszerű hazai cirkuszdinasztia közös műsorszáma. A műsorvezető előrebocsátotta, hogy ők bár bizonyos értelemben egymással versenyben állnak, most közösen mutatják be művészetük legjavát, és valóban ennek lehettünk a szemtanúi, egyben csodálói. Ahogy szól a mondás, nem csak szemet, hanem szívet-lelket gyönyörködtető volt, amint három generáció együtt lépett fel, köztük a legkisebbek, a gyerekek éppen olyan odaadással és elkötelezettséggel, mint felmenőik. Akrobatikával és zsonglőr motívumokkal teletűzdelt lovas számukkal a három dinasztia egyszerre kápráztatta el a nézőket.

Ahogyan a műsorvezető utalt rá, a mostani időkben különösen példaértékű a dinasztiák közös fellépése, versengés helyett összefogás. Aki megnézi a Fővárosi Nagycirkusz műsorát, és akit megérint az üzenete, az talán eme gondolattal gazdagodva, no meg a feledhetetlen élménnyel búcsúzik a cirkusztól.

Dinasztiák – a Fővárosi Nagycirkusz legújabb online műsora 2021. február 13-tól április 18-ig látható.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS