Párizs a festők szemével • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Párizs a festők szemével

 

Ötödik rész: Auguste Renoir Párizsa

 

Párizs utcáin otthon érzem magamat.”
Auguste Renoir

 

Renoir életének nagy részét Párizsban és annak külvárosaiban töltötte. Családja Limoge-ból költözött a francia főváros szívébe, közel a Louvre-hoz, amikor Auguste négyéves volt.

 

A békató

Renoir egyik első párizsi festményének címe A békató. A népszerű szórakozóhely csónakázásra, fürdésre kiépített létesítmény volt a Szajna partján. A képet akkor festette Renoir, amikor barátjával, Claude Monet-val gyakran meglátogatták a békatavat. A kép érdekessége, hogy Renoir egy vázlatnak szánta, amit majd később kidolgozott volna. A festmény befejezésére sohasem került sor, így viszont jól látszik, hogyan ragadja meg a festő a fények játékát.

 

Renoir: A békató

 

 

Les Grands Boulevards

A békató nyugodt hangulatával ellentétben a Les Grands Boulevards a fákkal övezett modern sugárút nyüzsgését ábrázolja. Két cilinderes férfi beszélget, egy nő három gyerekkel átmegy az úton, egy elegáns pár fiákeren halad a forgalomban.

 

Renoir: Les Grands Boulevards

 

 

Le Pont Neuf

A Pont Neuf Párizs legrégibb hídja. 1578-ban, III. Henrik uralkodása alatt kezdték el építeni, de csak 1607-re készült el. Tizenkét ívből áll, 275 méter hosszú és az Île de la Citét köti össze a Szajna két partjával. Aki már járt Párizsban, bizonyára átment ezen a különleges hídon, amit számos olyan híres festő megörökített, mint Monet, Utrillo vagy Pissarro.

 

A Pont Neuf Renoir korában

 

A hidat Renoir egy második emeleti kávéház ablakából festette, ahol két kávé mellett egész nap dolgozhatott a képen. Renoir egy derűs napot választott, a kék égbolt a vattacsomókhoz hasonlatos felhőkkel meghatározó része a festménynek. A háttérben az Haussmann báró által átépített Párizs, a kép jobb oldalán pedig IV. Henrik híres lovas szobra.

 

Renoir: Le Pont Neuf

 

 

 

Le Quai Malaquais

A Quai Malaquais-n megannyi híresség lakott. Itt született Anatole France, itt élt Georges Sand 1832-től 1836-ig, de nekünk, magyaroknak a legfontosabb épület a L’hôtel de Transylvanie, ami Rákóczi Ferencnek köszönheti elnevezését, aki 1714-ben költözött a házba. Jegyezzük meg, hogy a L’hôtel de Transylvanie a Rue Bonaparte sarkán van, ahol ma a Párizsi Magyar Intézet működik. De nem maradhatnak említés nélkül a Quai Malaquais híres bouquiniste-jai, amelyek Renoir korában és ma is a párizsiak és a turisták kedvenc könyvböngészdéi.

 

Bouquinistes a Quai Malaquais-n 1900-ban

 

 

Renoir: Le Quai Malaquais

 

 

Place de la Trinité

A Place de la Trinité 1860-ban kapta nevét. 1944-ben átnevezték Place d’Estienne-d’Orve-ra, a fasiszták által meggyilkolt francia ellenálló tiszteletére. A teret Renoir több festményén is megörökítette.

 

Renoir: Place de la Trinité

 

Monmartre

1889-ben Renoir kedvenc modelljével, későbbi feleségével a Montmartre-ra költözik, a Château des Brouillards-ba. Itt születik majd második fia, a híres rendezőként ismert Jean Renoir, aki megemlékezik a kastély kertjében legelő kecskékről is. Renoir itt festi a Montmartre-i kertben című festményét.

 

Renoir: Montmartre-i kertben

 

 

 

Moulin de la Galette

Párizs egyik leghíresebb mulatóját, a Moulin de la Galette-et olyan művészek festették meg, mint Utrillo, Picasso, Van Gogh vagy Toulouse-Lautrec. Ám valamennyi kép közül kétség kívül Auguste Renoir 1876-ban készült impresszionista festménye a leghíresebb. A festő a Montmartre-on a Cortot utcában bérelt egy kis műtermet. Innen járt el a neves mulatóhoz, hogy megfesse képét. Mivel barátaival többször voltak vendégei a Galette-nek, festményén megörökítette őket is. A kép jobb oldalán Renoir barátja, Georges Rivière, újságíró, műkritikus ül szalmakalappal a fején. Középen két nővér, Jeanne és Estelle, mindketten Renoir modelljei. A szinte a föld felett lebegő táncospár kiemelkedik a tömegből. A hölgy Margot, Renoir modellje és szeretője.

 

Renoir: Bál a Moulin de la Galette-ben

 

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS