Magyar Miklós, Author at Hetedhéthatár
Szerzői archívum

Magyar Miklós

Magyar Miklós írásai: 58
Magyar Miklós

Ezen a napon halt meg Paul Cézanne

Paul Cézanne halálának évfordulójára nem a mindenki által ismert életrajzzal vagy a művész festői korszakaival emlékezem meg, hanem kevésbé köztudott barátságával, ami Émile Zolához kötötte. Megvallom őszintén, hogy Zola A mestermű című regényét, amelynek egyik főszereplője maga az író, a másik pedig barátja, Paul Cézanne, csak most, ezen írás kapcsán olvastam el.

Juhász Gyula Annája és Edgar Allan Poe Annácskája

A világirodalomból számos Anna keresztnevű szereplőt ismerünk. Hogy csak néhányat említsünk a leghíresebbek közül: Dido húga, Anna Vergilius Aeneis című eposzának egyik szereplője; Anna Karenina Lev Tolsztoj regényében; Kosztolányi Dezső Édes Annája; Szabó Magda Freskójának Annuskája; Vörös Anna, Károlyi Amy verse, stb.

Párizs legrégibb piaca

A párizsi piacok a nagyvárosi forgatagban egyfajta közösségi élet színterei. Jelenleg nyolcvankét piacot tartanak számon a francia fővárosban. A legrégibb, a Le Marché des Enfants Rouges (A Vörös Gyerekek Piaca) 1615 óta működik. Nevét egy 1536-ban, I. Ferenc király testvére által az árvák befogadására alapított Hospice des Enfants-Rouges-ról kapta.

Újra látogatható Párizs legrégibb múzeuma

2016 októberében Párizs legrégibb múzeuma, a Carnavalet Múzeum restaurálás miatt bezárta kapuit. Több mint négy év után, ez év májusában készültek el a munkálatokkal, és immár teljesen megújultan fogadja az érdeklődőket. A látogató első élménye a múzeum előtt álló remekmű, XIV. Lajos szobra.

Marcel Proust és Párizs

Ha meg akarjuk ismerni azokat a helyeket Párizsban, amelyek Marcel Prousthoz és Az eltűnt idő nyomában című regényéhez kötődnek, vegyük kezünkbe a Marcel Proust Párizsa című, összehajtható térképet. Megtekinthetjük a házakat, ahol Proust lakott.

A cirkusz és a bohóc Georges Rouault és Tóth Ernő művészetében

Az expresszionista festőként számon tartott Georges Rouault és „a groteszk poétája”, Tóth Ernő nem véletlenül kerül egymás mellé. Tóth Ernő saját elmondása szerint a francia mester csodálója volt már főiskolás korában. Egy szabadon választott témájú, hatvanperces, képekkel illusztrált előadásban Rouault művészetét mutatta be.

Dosztojevszkij és Proust nyomdokain – Nathalie Sarraute

Százhuszonegy éve, 1900. július 18-án született Nathalie Sarraute, a francia új regényhez köthető, orosz származású írónő. Első regényét, az 1939-ben megjelent Tropizmusokat Jean-Paul Sartre is lelkesedéssel ünnepelte. A biológiában használt kifejezést, a tropizmust Sarraute az irodalomra alkalmazza.

A virágos Córdoba. Második rész

A múlt héten Córdoba magánházainak kertjeibe látogattunk el. Egy másik típusú kert a műemlékek és középületek belső udvarait díszíti. Ezek közül a leghíresebb a Viana palota (Palacio de Viana). Tizenkét udvara van, pompás fákkal és virágokkal. Egész évben látogatható.

A virágos Córdoba. Első rész

A spanyolországi Andalúzia nagy múltú városa, a mintegy háromszázezer lakosú Córdoba közhelyszerűen szólva, igazi turistaparadicsom. Ha ráadásul jókor érkezünk a városba, részesei lehetünk az évente május második vagy harmadik hetében megrendezett fesztiválnak.

Párizsi séták

8. Közösségi kertek. Második rész – Clos des Blancs-Manteaux – Az elegáns Marais negyedben sétáló turista a rue des Blancs-Manteaux 21-es szám elé érkezve nem kis meglepetéssel egy magas fallal körülvett kertet talál, amelynek neve Clos des Blancs-Manteux.

Párizsi séták

7. Közösségi kertek. Első rész – A közösségi kertek története. A közösségi kerteknek hosszú története van. A középkorban, amikor minden föld a hűbérurak tulajdonában volt, a falusi közösségek fellázadtak, és közös földterületeken védték használati jogaikat.

Párizsi séták

6. Párizs legrégibb étterme – A Tour d’Argent nevű éttermet népszerűsítő képen az alábbi aláírás olvasható: „Párizs legrégibb étterme 1582”. Jóllehet a „legrégibb” jelzőt más éttermek is cégtáblájukra írják, valójában mindegy, hogy a legrégibb vagy az egyik legrégibb étteremről van szó.

Párizsi séták

5. A Montmartre tegnap és ma – A Montmartre Párizs 18. kerülete, a francia főváros legmagasabb pontja (130,5 méter). 1859-ben csatolták Párizshoz, előtte önálló falu volt. A Montmartre nevét a mons Martis vagy mont de Mars adta. A galloromán korban a háború istenének, Marsnak emeltek templomot a mai Saint-Pierre templom helyén.

Párizsi séták

4. Vissza a középkorba – A 13. század fordulópontot jelentett Párizs történelmében, ekkor épültek Párizs legnevezetesebb műemlékei: A Notre-Dame katedrális, a Sainte-Chapelle, a Conciergerie, a mai Középkori Múzeum épülete. Ezeket valamennyi turista felkeresi.

Párizsi séták

3. Város a város alatt – Párizs szennyvízcsatornái. Bizonyára meglepő, hogy ezúttal Párizs szennyvízcsatornáinak meglátogatására invitálom az olvasót. Pedig érdemes egy idegenvezetővel bejárni a francia főváros alatt kiépített, 2400 kilométer hosszú csatornarendszer 500 méteres látogatható részét.Archívum

Hirdetés