Sikeres csapatok - a csapathatékonyság hét összetevője • Hetedhéthatár

Emberi tényező

Sikeres csapatok – a csapathatékonyság hét összetevője

A csapatmunkát célzó vizsgálatok egyre inkább előtérbe kerülnek, fejlődésük pedig egyre gyorsabb ütemre vált. Scott Tannenbaum és Eduardo Salas szervezeti pszichológusok könyve azt mutatja meg számunkra, hogy ezt az elméleti tudást alkalmazva hogyan válhatunk mi magunk is elismert csapatvezetővé, együttműködő taggá, támogató szenior vezetővé vagy akár befolyásos tanácsadóvá. Céljuk az érdemi segítségnyújtás a csapatban dolgozóknak, hogy megalapozott információkon és gazdag tapasztalatokon nyugvó döntéseket hozhassanak. Az új viselkedési minták eredményeképp kialakuló pozitív hatások garantáltan nem maradnak el – ígérik.

Széleskörű tapasztalataikon alapulva a szerzők a csapathatékonyság három összetevőjére hívják fel a figyelmet, melyek a teljesítmény fenntartása (1) – pozitív eredmények felmutatása időről időre, a csapat ellenálló képessége (2) – küzdés a kihívásokkal és talpra állás a nehézségek legyőzésével, valamint az életképesség (3) – a jövőbeni sikerhez szükséges erőforrások megteremtése.

Emellett pedig meghatározták a csapathatékonyság hét, egymással összhangban lévő mozgatórugóját is: 1. képesség; 2. együttműködés; 3. koordináció; 4. kommunikáció; 5. kogníció (egy hullámhosszon vannak-e); 6. feltételek; 7. coaching (vezetői képességek). Ismertetésük mentén az olvasók egyúttal cselekvésorientált és kipróbált gyakorlatokon alapuló tippeket kapnak ahhoz, hogy az együttműködéssel kapcsolatban, saját szerepköreikben minél nagyobb sikerekben és pozitívabb élményekben lehessen részük.

Scott Tannenbaum a Pszichológiai Tudomány Egyesületének és az Ipari és Szervezeti Pszichológusok Társaságának tagja, közel 30 éven át végzett csapatok működéséről szóló kutatásokat, és világszerte több száz szervezetnek, vállalatnak adott tanácsokat, minden nagyobb üzleti szektorban.

Eduardo Salas professzor a Rice Egyetem Pszichológiai Tudományok Tanszékének elnöke. Termékeny szerző és aktív tanácsadó: több mint 500 cikket publikált. Számos gyártási, gyógyszeripari, ipari, egészségügyi és kormányzati szervezet számára nyújtott csapatépítési tanácsadást. Az Ipari / Szervezeti Pszichológiai Társaság, valamint az Emberi Faktorok és Ergonómia Társaság korábbi elnöke, számos tudományos társaság munkatársa.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS