Írország – 13. Dublin • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Írország – 13. Dublin

Az O’Connell híd

Ír körutazásunk zárásaként ma a fővárosba, Dublinba látogatunk. Először egy sörgyárlátogatásra megyünk, majd elindulunk felfedezni a város nevezetességeit.

A Szent Patrick katedrális kórusa

A nyugat-dublini St James Gate környéke a Guinness „szülőhazája”, 1759 óta főzik itt az év 365 napján a különös malátaízéről és krémes habjáról nevezetes sört. A Market Streeten levő egykori raktárépület ad otthont annak az interaktív látogatóközpontnak, ahol testközelből ismerhetjük meg a Guinness titkát, a gyártási folyamatot és a hozzá kapcsolódó reklámkampányt – amelybe minket is bevonnak az épület tetején kialakított panorámaszinten, ahol minden látogató a gyár vendége egy pint Guinnessre. A kilátás pazar, alattunk körös-körül Dublin.

A Trinity College udvara

A sörgyárlátogatás után irány a belváros! Elsőként két templomot tekintünk meg. A Szent Patrik katedrális Írország legnagyobb temploma, a 13. századból származik. Leglátványosabb része a lovagcímerekkel díszített kórus, de láthatunk benne sok szobrot, síremléket valamint különös történetek relikviáit is. A Christ Church Dublin másik nevezetes temploma. A vikingek alapította katedrális mai formájában a 12. századból származik, az évszázadok alatt megrongálódott épületet 1870-ben állították helyre.

Dublin jellegzetes lakóépületei a György-kori, többszintes lakóházak. Ezek szép példáit láthatjuk a Merrion, vagy a Fitzwilliam téren. Az épületek homlokzata első ránézésre teljesen egyformának tűnik, csak az erkélyek, a legyezőablakok és az ajtók különbözőek – a színes dublini ajtók kedvelt fotótémát jelentenek.

Az ír kultúra fellegvára az 1592-ben alapított Trinity College. Kincstárában őrzik a kilencedik század elejéről származó Book of Kells-t, mely a négy evangélium latin fordítását tartalmazza. A régi könyvtár impozáns termében 200 ezer régi könyvet őriznek, és itt láthatjuk Írország jelképét, a 14. század végéről származó Brian Boru hárfát.

Dublini utcakép

A Temple Barban

Dublin igazi világváros, rengeteg külföldi turistával. Sok a fiatal – az EU országai közt Írországban a legmagasabb a fiatalok aránya. Igazi élet van az utcákon, az egyik kis téren festmény készül a járdára, máshol ír hárfán játszik valaki, mindenki jókedvű. Itt igazán otthon érezhetjük magunkat. Dublin legeredetibb városrésze a Temple Bar környéke, évszázadok óta valódi bohém negyed, művészeti bemutatóhelyekkel, éttermekkel, és pubokkal, ahol szinte mindig élő zene szórakoztatja a vendégeket. Írországi utunkat az 1840-ben alapított Temple Barban zárjuk egy pint Guinness-szel, vidám muzsika kíséretében.

(A szerző felvételei)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS