Párizs legrégibb piaca • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Párizs legrégibb piaca

 

A párizsi piacok a nagyvárosi forgatagban egyfajta közösségi élet színterei. Jelenleg nyolcvankét piacot tartanak számon a francia fővárosban.

 

A piac kínálata

 

A legrégibb, a Le Marché des Enfants Rouges (A Vörös Gyerekek Piaca) 1615 óta működik. Nevét egy 1536-ban, I. Ferenc király testvére, Marguerite de Navarre által az árvák befogadására alapított Hospice des Enfants-Rouges-ról (A Vörös Gyerekek Lelencháza) kapta. A gyerekeket „les enfants rouges”-nak (a vörös gyerekek) nevezték, mivel a keresztény irgalmasság szimbólumába, vörös színű ruhákba öltöztették őket. Az intézmény 1772-ben bezárta kapuit, de a mellette lévő piacot − az árvákra emlékezve − A Vörös Gyerekek Piacának nevezték el. A piac a hangulatos Marais negyedben található, a 39 rue de Bretagne alatt.

 

A Vörös Gyerekek Piaca

 

 

A piac történelméhez hozzátartozik, hogy a XIV. és a XV. században a francia lakosság létszáma a százéves háború miatt nem nőtt, és a járványok, különösképpen a fekete pestis 1347 és 1352 között megtizedelte Európa lakosságát, így Franciaországét is. A XVI. században a béke beköszöntével az ország, különösképpen Párizs népessége gyorsan növekedett.

 

Párizs a 17. század elején

 

A 17. században épül ki a Marais, lakóházak nőnek ki a földből, és 1607 és 1612 között megépül a Place Royal, a mai Place des Vosges. A látványos hely vonzotta az arisztokratákat, akik gyönyörű palotákat építettek a tér környékén. A Marais új lakosainak szükségük van egy piacra. XIII. Lajos elrendelte hát egy piac megépítését, aminek terveit a király építésze, Perceval Noblet készítette el. 1772-ben Geoffroy d’Assy lett a piac tulajdonosa, aki kibővítette és egy szökőkutat is létesített a piac területén. A francia forradalom alatt Geoffroy d’Assyt lenyakazták. 1912-ben a piac a francia állam tulajdonába ment át.

 

A Place des Vosges a 17. században

 

A Place des Vosges ma

 

A piacon manapság a világ minden tájának konyháját megkóstolhatják az ide látogatók, a marokkóitól kezdve a japánon át a francia falusi étkekig. A színes standokon pompás ételeket kínálnak a vendéglátók.

 

Marokkói kínálat

 

 

A Vörös Gyerekek Piacának szendvicskirálya

 

Alain Miam Miam, a szendvicskirály

 

A piac egyik látványossága Alain Miam Miam bódéja, ahol a „szendvicskirály” naponta mintegy száz gargantuai méretű, különleges és változatos szendvicset kínál a piac látogatói számára. Pontosan tíz órakor Alain kinyitja bőröndjét, amelyből hatalmas darab cantal és comté sajtokat és több kiló parasztsonkát csomagol ki. „A kaják területére véletlenül tévedtem, amikor egy standot vásároltam a piacon, és akkor még azt sem tudtam, hol is vagyok tulajdonképpen. Cukros palacsintákkal kezdtem, azután jöttek a szendvicsek. A gyerekeimnek csináltam ezeket a dolgokat, nem vagyok szakács. Tudom, hogy amit csinálok pompás, de minden a terméken múlik.” – mondja Alain.

 

Az alapanyagok

 

Az első vendégek 11 óra 45-kor érkeznek. Alain megkóstoltatja velük a sajtot, olívaolajjal megöntözött avokádóját. Arca kipirul az elismerő kóstolgatók láttán.

 

A kóstoló

 

Alain szendvicse

 

 

A kitűnő üzleti érzékkel megáldott Alain a Covid idején már interneten is megrendelhető Miam Miam bio-szendvicseket árul, sőt ezeket a vásárlók maguk állíthatják össze a felkínált alapanyagokból.

 

Miam Miam bioszendvics

 

A Vörös Gyerekek Piaca 1982 óta történelmi műemlék. 1994-ben a harmadik kerület polgármestere túl ósdinak tartva a piacot, elhatározta, hogy lerombolják és helyére egy hétemeletes parkolót építenek, a földszinten egy bölcsődével. A negyed lakói összefogtak, és tiltakozásuk eredményeként a piac megmenekült.

 

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS