Made in Pécs Díj 2021 – ismét díjazták a legjobbakat • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Made in Pécs Díj 2021 – ismét díjazták a legjobbakat

A mi utcánk c. produkció alkotói a díjjal

A közkedvelt pécsi programajánló magazin munkatársai évről évre díjazzák a városban az elmúlt évben megvalósult kulturális, művészeti események és létesítmények, valamint vendéglátóhelyek közül a legjobbakat, legértékesebbeket, leginnovatívabbakat. Az idei díjátadó január 21-én került megtartásra.

Lapunk szerkesztősége is gratulál a díjazottaknak és köszönetet mondunk a Made in Pécs munkatársainak! Az évről évre átadásra kerülő díj egy mércét jelent, amit csak a legjobbak tudnak megugrani. Ennyi év után véleményünk szerint ez egyfajta ösztönző erőt és kihívást is jelent: akinek módjában áll, valósítson meg eredeti, hiánypótló terveket és tegye mindezt a lehető legmagasabb szakmai színvonalon, odafigyeléssel, alázattal – emberi módon.

A díjazottak bemutatásakor a Made in Pécs ismertetőit vettük át.

 

Az év eseménye: Ukmukfukk Zinefeszt

Szeptember harmadik hétvégéjén az alternatív kultúra pécsi fellegvárába, a Szabadkikötőbe költözött az Ukmukfukk Zinefeszt. A Drukker nyomdaműhellyel közösen életre hívott esemény központi eleme a magyarországi self publishing kultúra több mint 30 ismert és ismeretlen alkotójának kis példányszámú kiadványainak vására volt, de a témához kapcsolódóan előadásokon, beszélgetéseken, valamint a MOME Anim rövidfilmjeinek vetítésén is részt vehettek az érdeklődők. Igazi kuriózum volt a vásár minden tekintetben, örülünk, hogy a fanzine kultúra ilyen nagy publicitást kapott a rendezvénnyel. Az offline-lét rendíthetetlen harcosaiként várjuk a folytatást!

 

Az év terméke: Treszner jótékonysági naptár

2021 őszén 50 darab egyedileg sorszámozott naptárt készített jótékonysági céllal a Treszner Villamosipari Kft. A naptárban található printeket 12 pécsi grafikusművész tervezte, és egyedülálló, környezettudatos rizográf nyomdatechnikai megoldással készültek. A vállalat a gyűjtésből befolyt összeget a Beteg Újszülöttekért Alapítványnak ajánlja fel. Nagyon szuper kezdeményezés, emeljük kalapunkat!

 

Kultúra Junior: Pécsi Pagony

Van egy csodálatos hely a Széchenyi tér déli oldalán. A Pécsi Pagony. Egy könyvesbolt. Pontosabban: egy gyerekkönyvesbolt. Még pontosabban: a minőségi gyerekkultúra iránt elkötelezett könyvesbolt. A gondosan válogatott könyvek és minőségi játékok mellett rendszeres foglalkozásokkal, közönségtalálkozókkal és programokkal várják a családokat. Mi pedig ezzel a jelöléssel várjuk őket a díjkiosztóra.

 

Az év vendéglátóhelye: Morzsa

A Morzsa egy újhullámos pékség, ám itt nem csak jó lisztből és kovászból készítenek kenyérféléket és péksüteményeket, hanem ehetünk reggelit, ebédet és még vacsorát is, illetve, amíg a pékség nyitva tart, mindig található valamilyen napszakhoz illő fogás. A Morzsa olyan hely, ami bárhol lehetne a világon, de mégis nagyon fontos, hogy épp itt van Pécsett. Mert valóban bárhol lehetne a világon, de nem azért, mert uniformizalt, hanem azért, mert az alapanyag tisztasága és magas minősége, valamint a környezettudatos működés mellett tették le a voksukat. Ráadásul ezek a minőségi alapanyagok lehetőség szerint a környékről érkeznek, de ha mégis távolabbról, akkor csakis ezen elveket valló kis családi gazdaságokból.

 

Zöld Pécs: Heti1Helyi

A Heti1Helyi a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara kampánya, melynek célja — a COVID által okozott gazdasági válság enyhítése mellett —, hogy népszerűsítse a helyi vállalkozásokat, termékeket, és rámutasson, rajtunk is áll ezek fennmaradása. Joggal kérdezhetitek, hogy ez miért zöld téma? Elsősorban azért, mert a helyi termékek előnyben részesítése nagyban csökkenti az ökológiai lábnyomot — ez pedig kulcskérdés a környezetvedelemben.

 

Az év civil projektje: Nevetnikék Alapítvány

A Nevetnikék Alapítvány önkentesei már 13 éve járnak a pécsi gyermekklinikára, hogy az ott fekvő kis betegek napjait szebbé tegyék. Munkájuk felbecsülhetetlen! Az a kitartás és aktivitás pedig, amit az elmúlt időszakban megtapasztaltunk tőlük, egész egyszerűen csodálatra méltó: 2,5 hónap alatt összegyűjtöttek 40 millió forintot új központjukra, hogy gyógyító munkájukat tovább gyakorolhassák. Ez csak tényleg a legnagyobbaknak sikerül!

 

Nívódíj: Bartók Béla Férfikar, Csorba Győző Könyvtár, Pannon Filharmonikusok megosztva

A Bartók Béla Férfikar 1945-ben alakult a háború miatt megszűnt pécsi kórusok tagjaiból. Lakner Tamás 1980 óta vezeti az együttest, nemzetközi kórusversenyeken 32 díjat nyertek, 2006-ban és 2008-ban a Kórusolimpián bajnokok lettek, 2006-ban pedig megnyerték a IV. Kodály Zoltán Magyar Kórusverseny Nagydíját is. És még nem is említettük a Bordal-fesztiválokat! Az együttes nagyon fontos pécsi érték, lelkes kollektívája előtt tisztelettel emeljük meg kalapunkat.

1943: megalakul Pécs Város Közművelődési Könyvtára, aminek első vezetője Weöres Sándor volt, de a könyvtár tényleges megszervezése utódja, Csorba Győző érdeme. 1952: megszületik a Baranya Megyei Könyvtár. 1960: létrejön a Pécsi Városi Könyvtár. 2010: a megyei és a városi könyvtár összevonásával megkezdi működését a Csorba Győző Könyvtár. Reményeink szerint a történetet még nagyon sokáig fogják írni. Látva a mai lelkes, hozzáértő, profi csapatot, biztosak vagyunk a szép jövőben.

1811. december 9-én adta első koncertjét a Pannon Filharmonikusok jogelődje, a Zeneművész Társaság, aminek alapítója Lickl György (Johann Georg Lickl) volt. Ez pontosan 210 évvel ezelőtt történt. Azóta íródik ez a csodálatos történet a város életében, a Pannon Filharmonikusok méltó módon és tisztelettel viszi tovább a nagy elődök örökségét. Büszkék vagyunk arra, hogy az együttes a mindennapjaink része a 21. században is. Még sok 210 évet kívánunk!

 

Az év művészeti eseménye: A mi utcánk

A Pécsi Nemzeti Színház a közönségdarabok mellett igazán komoly, elgondolkodtató előadásokat is kínál. Ennek kiemelkedő darabja Köles Ferenc monodrámája, a Tar Sándor novellái alapján összeállított, A mi utcánk. A már szakmai díjat is besöpört előadással csak annyi a bajunk, hogy kevésszer látható a legkisebb játszóhelyen (decemberben mindössze négy alkalommal élvezhető), pedig kötelezően előírnánk mindenkinek. Az alkotóknak hatalmas pacsit küldünk, bravó, bravó, bravó!


Közönségdíj: Pécs Pride

Nagyon sokan tartottak az első vidéki pridetól. (A városvezetés nem is vett részt a felvonuláson). Most már tudjuk, hogy mindenféle félelem, ellenérzés alaptalannak bizonyult. A többezres felvonulás békés, vidám, minden mozzanatában kulturált volt, fiatalok, öregek, különböző szexuális irányultságú emberek álltak ki egy szabadabb, békésebb, egyenlőbb, jobb országért, ahol nem kérdés, hogy a család az család, és az sem, hogy a szerelem az szerelem. Köszönjük!


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS