Rocco és fivérei a Nemzeti Színházban • Hetedhéthatár

Színház

Rocco és fivérei a Nemzeti Színházban

A Rocco és fivérei az egyetemes filmművészet és az olasz neorealizmus egyik legjelentősebb alkotása. Luchino Vinsconti 1960-ban bemutatott filmje Giovanni Testori A Ghisolfa-híd című 1958-as regénye alapján készült. A csodálatos filmben Roccót Alain Delon, Nadiat Annie Girardot, Simonet Renato Salvatori játszotta, egy kisebb szerepben pedig az akkor még alig ismert, fiatal színésznő, Claudia Cardinale is feltűnt.

Ezt a regényt és filmet adaptálta a Nemzeti Színház színpadára két felvonásban 3 óra 40 időtartamban Vidnyánszky Attila, a színház igazgatója. Ahogy egy háttérbeszélgetésen elmondta, annyira hasonlít az adaptáció a filmhez, mint a film a regényhez.

A darabot 2022. február 20-án láttam.

Röviden a cselekmény. Egy dél-olasz faluból egy csillogó nagyvárosba, amely már akkor a divat fővárosa volt, Milánóba költözik a négy Parondi fivér – Vincenzo, Simone, Rocco, Cito, Luka – az édesanyjuk, édesapjuk halálakor, valamikor az ötvenes évek elején. Megérkezésükkor csalódás éri őket: a Milánóban élő Vincenzot, az ötödik testvért váratlanul éri érkezésük, leendő anyósa kidobja lakásából, és neki kell testvéreinek lakást és munkát szerezni. A boldogságot, a megélhetést és az érvényesülést keresik, de mindannyijuk más karakter, így másként hat a nagyváros. Később anyósával kibékül Vincenzo, eljegyzi szerelmét, egy jómódú milánói lányt, Simone bokszoló lesz, és beleszeret egy prostituáltba, Nadiába, majd egyre lejjebb csúszik. A lány elhagyja Simonét. A két legfiatalabb fiú, Ciro és Luca is saját helyét próbálja megtalálni, az előbbi mérnöknek tanul. Rocco, a középső fiú katonaság után találkozik Nadiával, és szerelem szövődik közöttük. Rocco veszi át helyét Simonétől a bokszteremben és bajnok lesz. Ő tartja össze a családot. Simone képtelen elfogadni Rocco és Nadia szerelmét, ezért barátai és Rocco előtt megerőszakolja a lányt. Rocco a bátyja mellé áll, és megbocsát neki és otthagyja szerelmét, aki utána Simonéval él. Áldozatvállalása, hihetetlen jósága és alázata teszi őt igazi hőssé. Simone nem bírja továbbra sem feldolgozni a hiúságán esett csorbát, iszik, homoszexuális kapcsolatba kerül pénzért menedzserével. Mikor Simone elköltözik tőle, megkeresi, megöli. Az anya és négy fiú még a gyilkossága ellenére meg akarja menteni Simonét, míg Cito elmegy a rendőrségre és feljelenti.

Van egy mellékszál, amiről szólnunk kell: míg a fiúk édesanyja vallásos és templomba jár, Vincenzo dúsgazdag anyósa és a társasága a a bokszmenedzser istentagadók, kábítószeresek, homoszexuálisak.

A színészek jól oldják meg nehéz szerepüket. A nézőnek végig figyelni kell, mert egyszerre több cselekmény van a színpadon.

A rendezésben két dologgal nem tudok azonosulni: a bokszjeleneteket nem levegőbe való bokszolással oldottam volna meg, továbbá a gyilkosság musicalszerű lebonyolítását nem tartom helyesnek.

Elgondolkozató darab.

Az előadás színlapja ide kattintva érhető el.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS