Dr. Nagy Natália (Ungvár) a 2022. évi Káplár László Jó Ember Díjas • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Dr. Nagy Natália (Ungvár) a 2022. évi Káplár László Jó Ember Díjas

 

A vásárosnaményi Beregi Múzeum épülete, a Tomcsányi-kastély

Tizenhetedik alkalommal adta át a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány a Jó Ember Díjat. Az alapítvány és a díj névadója, Káplár László egykori MTI-s újságíró, ötvenévesen 19 évvel ezelőtt hunyt el. A hagyományoktól eltérően ez évben nem a pécsváradi vár adott otthont a Káplár László Jó Ember Díj átadási ünnepségének, hanem Vásárosnamény. A rendezvényre június 11-én, szombaton 15 órától került sor a Beregi Múzeum épületében, a Tomcsányi-kastélyban.
A megjelenteket Varga János, a Beregi Múzeum igazgatója köszöntötte.
Az alapítvány kuratóriumának elnöke, Bandi Szabolcs gitárzenéje után a jelöltek ismertetése, majd a díjátadás következett.

Az ez évi díjazott, dr. Nagy Natália és Bandi Szabolcs

A kiírásra 18 jelölés érkezett az ország minden pontjáról, valamint a határon túlról, Erdélyből és Kárpátaljáról. A jelöltek közül a 2022. évi díjat a dr. Nagy Natália az Ungvári Egyetem docense érdemelte ki a kárpátaljai magyarságért végzett és egyéb szociális tevékenységéért. A díjat Bandi Szabolcs, a kuratórium elnöke adta át. Az ukrajnai háborús helyzet miatt a díjazott és az őt jelölő személy nem tudott Baranyába eljutni, ezért az ukrán határhoz közeli Vásárosnamény lett a díjátadás helyszíne. A döntéshozó testületet egy küldöttség képviselte: Bandi Szabolcs, az Alapítvány elnöke, Smelka Sándor, a kuratórium tagja, Káplárné Nagy Rózsa, a díj névadójának özvegye és L. Csépányi Katalin, az alapítvány és a díj létrehozója.

Varga János, a Beregi Múzeum igazgatója bemutatta a múzeum kiállítóhelyiségeit

A több mint félezer kilométer távolságból megszervezett ünnepélyes díjátadónak a vásárosnaményi Beregi Múzeum épülete, a Tomcsányi-kastély adott otthont. A méltó körülmények biztosításában és a rendezvény lebonyolításában közreműködött Varga János, a Vásárosnaményi Beregi Múzeum igazgatója, etnográfus; Iványi Tamás, a helyi Művelődési Központ igazgatója, tanár, karnagy; Kósáné Csalah Anita mentálhigiénés szakember; dr. Szöllősy Tibor író, ny. főorvos. Az alapítvány kuratóriuma és a díj döntéshozó testülete köszöni a segítségüket, hogy a pécsváradi vár kulturált díjátadási körülményeit az ország túlsó részében ismeretlenül is biztosították.
A rendezvény záró programjaként a megjelentek Varga János igazgató kalauzolásával megtekintették a Beregi Múzeum kiállítóhelyiségeit.

 

A jelölő, a beregszászi Buda Beáta így összegezte a jelölt tevékenységét:

Dr. Nagy Natália – Ungvár, Kárpátalja, lakhelye: Csonkapapi

Dr. Nagy Natália az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán-Magyar Oktatási Tudományos Intézetének docense immár tizenöt éve. A Magyar Filológiai Tanszék tanáraként nagyon sokat tesz azért, hogy a felnövekvő generáció megismerje szép anyanyelvünk nyelvtani sajátosságait, hagyományainkat, melyek folyamatos megélésére buzdít, rendre hangsúlyozza, hogy mennyire fontos kárpátaljai magyarként mindenkinek a maga területén helytállni, nagyot alkotni, mellyel gazdagabbá tehetjük az anyaországtól elszakított közösségünket. Tudományos témák vezetőjeként arra ösztönzi a diákokat, hogy konferenciákon jelenjenek meg, mutassák be eredményeiket. Több mint egy évtizede szervezi a Simonyi Zsigmond helyesírási versenyt, a Kossuth Lajos szónokversenyt, valamint a Játékos anyanyelvi versenyt. Persze tudom, hogy ezek számíthatnának munkaköri kötelességnek is, de ezeket a megmérettetéseket, konferencia részvételeket a tanárnő úgy szervezi, hogy figyelembe véve a kárpátaljai emberek anyagi helyzetét, folyamatosan támogatókat keres ezen alkalmak megvalósítására. Sok esetben saját fizetéséből biztosítja az útiköltségeket, hogy diákjai eljuthassanak az egyes alkalmakra.
Ezen kívül a tanárnő idejét és erejét meghaladó önkéntes feladatokat vállal. Csonkapapi településen ünnepek előtt szeretetcsomagokat oszt a rászorulóknak, kézműves foglalkozásokat szervez, hagyományaink bemutatására. Beindította a településen a szeretetkonyhát, hogy az idősek naponta egyszer meleg ételhez jussanak.
„Jó embersége” az utóbbi időben még fokozottabban megmutatkozott, hiszen a jelenlegi háborús időszak még inkább a segítségnyújtásról, az emberségről szól. A háború kezdetétől férjével menekültszállást vezetnek, ahol több mint 60 a háborús övezetből érkező hontalant szállásoltak el és jelenleg is 45 főt látnak el. Meleget, biztonságot, étkezést biztosítva a rászorulóknak.
Nagy Natália a hét minden napján, hajnaltól késő estig itt dolgozik. Elszállásolja az érkezőket, ételt készít, mos, takarít, szeretettel hallgatja meg panaszaikat, történeteiket, vigasztal, folyamatos kedvessége mosolyt csal minden ember arcára.
Úgy vélem, hogy sokkal több ilyen emberre lenne szükség, ő az, aki a jelen körülmények között is itthon maradt, s helyt áll, segít, támogat, cselekvő szeretettel él. Mindenképpen a legmegfelelőbb arra, hogy elnyerje a Jó Ember Díjat. – Buda Beáta, Beregszász.

 

Buda Beáta és dr. Nagy Natália a múzeum előtt a díjátadást követően

______________________________________________________________________ 

*

 

A Káplár László Jó Ember Díj eddigi díjazottjai:

Káplár László posztumusz – 2006
Dr. Rideg Lászlóné (Pécs, Szociális Háló Egyesület) – 2006
Varga Ilona (Budapest, Magyar Rádió) – 2007
Pécsi Géza (Pécs, Kulcs a muzsikához) – 2008
László Károly (Sepsiszentgyörgy, színész, Tamási Áron Színház) – 2009
Gulyás Jánosné és Gulyás János (Kaposvár, ének-zenei nevelés, kultúra) – 2010
Zágorhidi Czigány Ákos (Oszkó, Hegypásztor Kör) – 2011
Dalosné Tóth Zsuzsanna (Budapest, MINYATA Egyesület) – 2012
Bodó Imre (Dombóvár, helytörténész, Fekete István-kutató) – 2013
H. Csongrády Márta (Debrecen, fotóművész) – 2014
Kiss Anikó (Budapest, képzőművész, a SZOCSOMA vezetője) – 2015
Tóth Péter Lóránt (Kunszentmiklós, tanár, drámapedagógus, versvándor) – 2016
Balogh László – Dr. Lala (Budapest, bohócdoktor) – 2017
Szabó Pál Szasó – (Budapest, beteg gyermekek támogatója) – 2018
Mészáros Gabriella – (Budapest, kerekesszékes, nem látó, segítő) – 2019
Balogh Enikő dr. – (Révkomárom, Felvidék, orvos – betegek, rászorulók segítője) – 2020
Enyedy Ágota Margit – (Bp, közösségépítő, rászorulókat segítő tevékenységéért) – 2021
Dr. Nagy Natália – (Ungvár, a kárpátaljai magyarságért végzett és egyéb munkájáért) – 2022

A díj Judit Hagner, Németországban élő magyar származású szobrászművész alkotása.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS