„Hol vannak a katonák?” Ruzsits Endre visszaemlékezése: A Dontól a Kárpátokig – 1. • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

„Hol vannak a katonák?” Ruzsits Endre visszaemlékezése: A Dontól a Kárpátokig – 1.

Több visszaemlékezést közöltek a doni katasztrófáról az 1945 utáni újságokban. Itt már – az átélt borzalmakon túl – az akkori kor és a hadvezetés maró kritikája is benne volt. A helyi szociáldemokrata párti napilap, a Dunántúli Népszava 1946. december 25-i, karácsonyi számában közölte „Kétezer kilométer tűzben, vérben, fagyban a Dontól a Kárpátokig” címmel, „Amiről Jány Gusztáv hallgatott” alcímmel Ruzsits Endre visszaemlékezéseit. Itt a kisember kiáltja oda: – Nem törődtetek velem, bajtársaimmal együtt odadobtatok bennünket koncnak! Most kikiabálom – az elpusztított, megfagyott bajtársaim helyett is – fájdalmaimat, vádjaimat! Nézzük tehát a megdöbbentő visszaemlékezést.

Ottfelejtették őket a hidegben

„Iszonyú hideg volt aznap. Úgy mondták később, 45 fok C fagypont alatt. Parancsnokunk nem közölt velünk semmit, de a közeledő és most már egészen közelről hallatszó ágyúdörgés cáfolhatatlanul bizonyította sejtelmeinket: A Vörös Hadsereg átjött a Donon, elsöpörte az ellenállást és felénk zúdul. Engem és egy bajtársamat a falu legszélső házaihoz állítottak azzal a paranccsal, hogy a futókat visszairányítsuk Puchovó falu keleti szegélyére. Senkit sem engedhetünk keresztül a falun. – Negyedóránként váltjuk egymást – állapodtunk meg. A künn töltött negyedóra dermesztő hidege bakancsunkat csonttá fagyasztotta, és belénk fojtotta a szót. Ma sem értem, hogyan bírtuk el komoly téli alsóruhák, kucsma és bekecs hiányában.

A parancs szerint irányított menekülők visszajöttek néhány óra múlva. Mind többen jöttek, és már nem voltak hajlandók visszamenni a halálba. Láttuk csomagolni, majd elvonulni a hadosztályparancsnokság kocsi- és autókaravánját. Később a velem kivezényelt bajtárs is eltűnt valami ürüggyel, csak rólam nem intézkedett senki. Galádul itt felejtettek – morfondíroztam magamban. A futtában odakiáltott ígéretben: – Visszajövünk értetek – egy percig sem hittem. Már a csata szökevényei sem jöttek. A Rémületmalom úgy látszik, másfelé öntötte a megzúzott Életet. Lassan egészen csendes lett a falu, csak a ’Katjusák’ borzalmas hangja üvöltött mind közelebbről, csak a hideg és az elhagyottság lett mind rettenetesebb.”

A „parancsmegtagadás”

„Akkor borzasztó elhatározás született bennem: – Megszegem a parancsot! Itt hagyom őrhelyemet, mert – engem is itt hagytak. Dermedt lábaimmal az út mentén, közelfekvő szállásunk felé botorkáltam, ahol a felhalmozott ’mesteremberi’ poggyász körül két bajtársat találtam. Őket is a ’visszajövünk’ ígérettel hagyták vissza. Egyikük velem tartott a falu közepe felé. Háziasszonyunkkal, Jakovlevával találkoztunk. Karján vitte a hároméves Poljecskát. Hova siettek, nem tudom. Megálltam, hogy elbúcsúzzam tőlük, akiknek részvéte és meleg szíve sok keserű órámat enyhítette. Megcsókoltam Polját, és megöleltem Jakovlevát, akinek ráncos arcán megcsillant a könny. A csillagok pompázatosan ragyogtak…

A vezérkari főnök szállása előtt autót találtunk. Mellette topogott Ákos, aki elmondta, hogy további parancsig itt kell állnia. – Őrült – mondtam neki – kitől vársz parancsot? A hadosztály urai mind ’elfüstöltek.’ Nem hitt nekem. – Gyere – unszoltam –, bebizonyítom. – A vezérkari főnök irodájába mentünk. Sötétség. A hadosztályparancsnok szállására. Sötétség. A sietős csomagolás nyomai a padlón. Szemét, lim-lom és pokoli csöndesség. Most már hitt nekem, és elindította autóját, melynek egyik defektes gumija egyre sürgetőbben puhult. Elindultunk hát Krinien felé az úton, amelyet a vezérkari főnök intenciói szerint emelt, és két ember magasságú, gyakran öntözött hófal szegélyezett – az orosz harckocsik ellen.

Ég a szalonna Osztrogoszkban

Végtelenbe vesző utak, dermesztő hidegben, szabadban töltött éjszakák. Nyomunkban a Vörös Hadsereg egységei, Petrenkovo. Elénk kerülnek és bekerítenek bennünket. Száz és száz ember a halálos gyűrűben. Menekülés visszafelé. Osztrogoszk. Égnek Jány raktárai. A honvédlegénységtől ’megspórolt’ sonkák, szalonnák és szeszkészletek lángja sercegve csap az égre. A sok ezer pár nemezcsizma bűzös füstje köhögtet és káromkodtat minket. – Nekünk nem jutott. Nem jutott a kucsmából és a bekecsből sem. Csak a lángjánál melegedhetünk. Köszönjük néked Jány Gusztáv, aki becstelen kutyáknak neveztél bennünket később. Akkor nem mondtad, mert messze voltál tőlünk. Sürgős dolgod akadt Budjennijben.

Most meg lehet írni egyet-mást, amiért akkor agyonlövés járt. Az előbb Petrenkovot említettem. Egy előretört orosz csapategység okozta a pánikot. A szélrózsa minden irányából lőtték a falut, sőt a házakból is tüzeltek ránk. Megpróbáltuk a menekülést. Annyira próbáltuk, hogy tisztjeink egy része befeküdt az autók fenekére. Így nagyobb biztonságban érezték magukat a heves tűzben. A feltolongó legénység taposta kezüket-lábukat, de ők zokszót sem hallattak. – Nem baj – mondták a pardont kérő katonáknak –, bajtársak vagyunk. Nincs különbség közöttünk. De két nap múlva, Budjennijben már volt különbség. Sőt már másnap Nyikolajevkán is, amikor a lélekfagyasztó hidegben messziről cipeltük a vizet a feketekávéhoz. A tiszti feketéhez.”

Visszavonulás a végtelen hómezőkön

„Budjennijből is mennünk kellett. Hófergetegben indultunk a sötétedő téli délutánon. A ’Botond’ autóra vagy húszan zsúfolódtunk fel az olajos és benzines hordó mellé. A ’golyószórós raj’ – amelyből legfeljebb két ember értett a golyószóróhoz, de az ő képességük is hasztalan volt, mert a fegyver be volt fagyva, használni úgysem lehetett volna.

Az úton végtelen sorban vonult a gyalogság. Fáradtan vonszolta magát a mély hóban. Az utat póznákra kötött szalmacsutak jelezte, meg az előttünk vonulók nyomai. Kocsik, szánok, szakították meg néhol a hosszú sort. A szekerek nyikorgásába belevegyült az elátkozottak és meggyötörtek káromkodása. Sok rongyokba burkolt fagyott lábat és végsőkig kimerült testet csak a törhetetlen életakarat vitt előre. Ahol a lélek lángja pislogni kezdett – a kisajtolt test összeroskadt. A botorkáló sereg óriás kísértethadnak tűnik a hófelhőben, amelyet fehér lepelként lenget, és néha végigterít a metsző szél. A kocsi és szán közelében haladó boldog, ha csak ujjal is hozzáérhet a lőcshöz vagy oldalhoz. Elhiteti magával, hogy ha roskadozó lábai nem bírják, fel is ülhet. Jámbor öncsalás. Szigorú parancs tiltja és ezernyi szenvedő bajtárs ellenzése, akik ugyanezt követelhetnék…”


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS