A II. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) • Hetedhéthatár

Színház

A II. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT)

2002. június 6-15.

Az egész úgy kezdődött, hogy 2000 tavaszán Jordán Tamás, az addig évenként más-más helyszínen lebonyolított országos színházi találkozók fő szervezője fölkereste Balikó Tamást, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatóját, hogy mivel az a tervük, hogy ezentúl egy állandó helyszínen bonyolítsák le a fesztivált, helyt adna-e ennek a mecsekalji város. Akkor lehet ugyanis nyugodt légkörben lebonyolítani, akkor alakulhatnak ki hagyományai, hogyha ennek egy város ad otthont, ahol ráadásul fogékonyak a kultúra iránt, és léteznek a színjátszás gazdag hagyományai is. Még húsvét előtt ez a terv megfogalmazódott, amikor dr. Toller László polgármester a tárgyaláson hivatalosan is kinyilvánította: a városi önkormányzat is támogatja a gondolatot, márcsak az 1993-ban már itt megrendezett találkozó kedvező tapasztalatai miatt is. Tavaly rendeztük meg az elsőt, és úgy az idelátogatók, mint a város lakói maximálisan meg voltak elégedve sikerével minden szempontból.

Ez évben az országos és a helyi szervezők ezen fölbuzdulva kezdtek hozzá a második szervezésének. A Magyar Színházi Társaság, a város és a pécsi színház megalakították a Pécsi Országos Színházi Fesztivál Kht.-t, amely összefogja a szervezést, és amelynek fesztiváligazgatói Jordán Tamás, illetve Simon István, a pécsi színház ügyvezető igazgatója lettek. A tavalyi tapasztalatok alapján 10 naposra bővült a seregszemle, 26 helyszínen zajlott a fesztivál, a 16 produkció 27 előadásban került színre a pécsi színház különböző színpadain, emellett több mint 140 kísérő rendezvény is zajlott a város különböző helyszínein. A szervezésben a kht. tagjain kívül a helyi színház és a fővárosi Merlin Színház, valamint Pécs önkormányzati és kulturális intézményeinek dolgozói is segítettek, nem beszélve a sok önkéntes segítőről, mivel a várakozás óriási volt, sokan voltak kíváncsiak a rendezvényekre. Idén a produkciókat Szűcs Katalin válogatta, 7 tagú szakmai, 5 tagú színész és 5 tagú (kisorsolt) közönség zsűri értékelte. A fő támogatók sorában megtaláljuk az illetékes minisztériumot, a városi önkormányzatot, a Nemzeti Kulturális Alapprogramot, az ISM-et, a Magyar Színházi Társaságot, de természetesen számos szponzor csatlakozott még a lebonyolításhoz.

A színházak sorában, a vidékiek közül a kecskemétiek, a komáromiak, a debreceniek, a miskolciak, a szegediek, a kaposváriak előadásait láttuk a pécsiek „Revizor”-a mellett, de föllépett a sepsiszentgyörgyi társulat is. A fővárosból a Radnóti, a Madách Kamara, a Krétakör, a Magyar, a Katona József, az Új, a Kamara és a Vígszínház egy-egy produkciója kapott meghívást. A krónikás személyesen tanúsíthatja: maximális volt az érdeklődés, a tavalyihoz hasonló hangulatot tapasztalt minden vendég, résztvevő, de az arrajáró is.

A fesztivál sava-borsát a kulturális és a színházi élet sok képviselőjének kötetlen találkozói, szakmai-emberi beszélgetései, a sok kísérő programon való részvétel adta meg. Itt a kultúra minden ága „fölvonult”, de emellett a vendéglátóhelyeken, az utcán is örömmel találkoztak egymással az emberek. A pécsi, az idelátogató színházbarát számos hírességgel találkozhatott, és az, hogy ezeken a helyeken mindig sok ember tolongott, minden zavaró momentum nélkül, sokat elmond a találkozó sikeréről. Mi, pécsiek pedig ismét örülhetünk: az évtizedekkel ezelőtti filmszemlék hangulatát fölidézve-túlszárnyalva ismét büszkeséggel adhattunk helyet egy országos rendezvénynek, és emellett ismét megmutathattuk értékeinket is!

A szakmai zsűri szerint a Bűn és bűnhődés a rácsok mögött lett a legjobb előadás (Budapesti Kamaraszínház, rendező: Sopsits Árpád), a legjobb rendezés díja Gothár Péteré lett (A kripli, Radnóti Miklós Színház). A legjobb nő főszereplő Törőcsik Mari (Szent György és a sárkány, Katona József Színház), a legjobb férfi főszereplő Bertók Lajos és László Zsolt, a legjobb női epizódszereplők Csomós Mari és Schell Judit, a legjobb férfi epizódszereplők Miske László és Kóti Árpád. A legjobb díszlet díja Khell Csörszé, a legjobb jelmez Szakács Györgyié. Háy János, A Gézagyerek című dráma szerzője különdíjat vehetett át. A közönségzsűri díja A kripli előadásé lett. A Baranya megyei önkormányzat díjait A Gézagyerek és Molnár Piroska (Osztrovszkij: Erdő) kapta.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS