Kertész Attila Liszt-díjas karnagy a pécsi Tüke-díjas 2023-ban • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Kertész Attila Liszt-díjas karnagy a pécsi Tüke-díjas 2023-ban

A pécsi Tüke Díjról

Pécs szabadalomlevele 1780 (Forrás: Wikipédia)

Régen az számított teljes jogú pécsi polgárnak, aki itt született, és akinek a Mecsek-oldalban szőleje volt. Őket nevezték tüke-pécsinek. Ezt a hagyományt elevenítette föl az 1997. július 1-jén alapított Polgári Kör Pécs Egyesület által létrehozott Tüke Alapítvány 2003-ban, amikor életre hívta a Tüke-díjat azon tekintélyes pécsi polgárok jutalmazására, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak életük során, és dicsőséget hoztak a városnak. Az első díjátadásra 2004-ben került sor. Az idők megváltozott gyakorlata azonban azt a szemléletet erősítette, hogy már nem volt alapfeltétel sem a pécsi születés, sem a szőlőbirtok.

A pécsi székesegyház főoltára (Forrás: Wikipédia)

Átadásának dátumát január 21.-ében határozták meg – szerencsésen közelítvén a Magyar Kultúra Napjához –, ugyanis 1780-ban ezen a napon írta alá Mária Terézia királynő Pécs város szabad királyi szabadalom-levelét. Az első tíz évben, a székesegyházi misét követően itt adták át a díjat a kuratórium döntésének megfelelően, a város lakóinak szavazatai alapján, 2014-től ezt követően azonban az egyházi szertartás után a díjátadásra, és az utána rendezett ünnepségre a szomszédos Dóm Kőtárban került sor. A székesegyház fölújítása miatt 2020-ban a szentmisét az Irgalmasok templomában tartották.

Az egyházi szertartás 2021-ben újra a székesegyházban zajlott, a jutalmazásra is itt, a főoltár előtt került sor. (Igaz, hogy 2021-ben és 2022-ben a COVID-járvány miatt nem a szokásos időpontban.) A jubileumi 20. évben, 2023-ban ismét változás következett a második helyszínt illetően. A székesegyházi misét követően a díjakat ismét itt adták át bensőséges díjátadó keretében, azonban az ünnepségre egy új helyen, a szintén közeli Magtár Látogatóközpontban került sor.

Pécsi TÜKE Díj (Forrás: Wikipédia)

Maga a Tüke-díj – amely Fürtös György keramikus művész Alkotása – a csúcsán érett szőlőfürtökkel ábrázol egy öreg, magasba törő szőlőtő egymásba fonódó törzsét, amely a Citrom utcai Tüke-kút kicsinyített eozinmásolata. Emellett 2013 óta ötévente Tüke Emlékdíjat kapnak a város életében jelentős szerepet játszó személyiségek is, 2016 óta pedig az arra érdemes civil szervezeteknek elismerő oklevelet adományoznak. 2018 óta Ifjúsági Tüke-díjjal – Krassói Száva keramikus alkotásával – jutalmazzák azokat a 30 év alatti ifjú tehetségeket, akik eredményeikkel máris kiérdemelték azt.

 

Ünnepség a székesegyházban, a Magtár Látogatóközpontban

Pécsi Magtár Látogatóközpont (Forrás:

Ez évben már január 21.-én 18 órakor került sor a római katolikus misére, amelyet Felföldi László megyéspüspök úr celebrált. A hangszeres zenészek és dr. Kovács Szilárd Ferenc orgonaművész mellett a Mecsek Kórus működött közre dr. Balatoni Sándor Junior Prima- és KÓTA-díjas karnagy vezényletével. Ezt követte a XX. Tüke-díj, a VI. Ifjúsági Tüke-díj és a többi kitüntetés ünnepélyes átadása, amelyeket Habsburg György rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, alapítványi tiszteletbeli elnök helyett felesége, Habsburg-Lothringen Eilika hercegnő és Kerényi János kuratóriumi elnök adták át.

Az ünnepség 19.30-kor folytatódott a Magtár Látogatóközpontban. Elsőként a Balásy Szabolcs karnagy által irányított VoiSingers Kórus adott műsort, de közreműködött a Mecsek Kórus is. Ezt követte a kitüntetettek laudációinak meghallgatása, amelyeket Halmos Gábor kuratóriumi titkár, alapító kuratóriumi tag olvasott föl, majd személyesen vették át a díjakat a kitüntetettek, a hölgyek pedig virágot is kaptak mellé.

 

Kertész Attila Tüke-díja

Kertész Attila-Kodály képe előtt (Forrás: Wikipédia)

A legjelentősebb elismerést, a Tüke-díjat Kertész Attila (1942) Liszt Ferenc-díjas karnagy, címzetes egyetemi docens, a Pécs-Baranyai Kodály Társaság elnöke érdemelte ki több évtizedes művészi, kórusvezetői és tanári munkásságáért. Amint köszönő beszédében elmondta, Gyuláról, Erkel Ferenc városából, zeneszerető családból indult, és amikor az addig ismeretlen mecsekalji városba érkezett főiskolai, majd egyetemi tanulmányait végezni, megismerkedett azzal a zenei kultúrával, amelyet a maga Kodály Zoltán által kidolgozott új zenei nevelési módszer pécsi megvalósítása, országos elindítása fémjelzett.

Büszkén vallotta magát Tillai Aurél tanítványának. Kórust dirigált a Széchenyi-, a Janus Pannonius-, a Dobó István utcai-, majd jogutóda, a Kodály Gimnáziumban, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, majd a jogutód egyetemi karon, ahol tanított, vezetőként is tevékenykedett. A Dombóvári Kapos- és a Mecsek Kórust szintén irányította. Tanítványainak, kórustagjainak tiszteletét vívta ki, akik közül többen már maguk is énekkart irányítanak. Azok a nézők, akik akár csak néhány hangversenyén jelen lehettek, jelentős élménnyel gazdagodtak.

Se szeri, se száma azoknak a díjaknak, elismeréseknek, amelyeket énekkaraival elért mind külföldön, mind itthon. Különösen büszke a Kodály tevékenységéről is ismert Galántával kialakított kapcsolatára. Szakmai, közéleti tevékenysége is sokrétű. A Pécs-Baranyai Kodály Társaság elnöke, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Országos Szövetsége, Művészeti Bizottsága vezetőségi tagja, a Pécs-Baranyai Kórus és Zenekari Szövetség alelnöke. Számos kitüntetéssel ismerték el hosszú és eredményes munkáját, amely most egy újabb méltó elismeréssel bővült.

 

A jubileumi kitüntetettek sora

Pécsi Ifjúsági TÜKE Díj (Forrás: Wikipédia)

A huszadik évforduló lehetőséget adott számtalan más kitüntetés, elismerés átadására. Az Ifjúsági Tüke-díjat Gráber Kristóf, a 2022. évi Szakma Sztár Fesztivál országos verseny első helyezett kőműves tanulója érdemelte ki. A százéves alapítását ünneplő PEAC sportklub és az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület 125 éves Mecseki Helyi Szervezete kapták meg a pécsi civil szervezetek díját.

Pécsi TÜKE Emlékérem (Forrás: Wikipédia)

Tüke-emlékérmet osztott ki a kuratórium a következő személyeknek: Angela nővér, karmelita szerzetes, Bíró László tábori püspök, Ferling József kommunikációs szakember, dr. Figler Mária professzor emerita, Garami József labdarúgó mesteredző, szakedző, prof. dr. Helyes Zsuzsanna kutatóorvos, egyetemi tanár, az MTA levelező tagja, Lovász Lázár olimpiai bronzérmes atléta, kalapácsvető, dr. Nagy Gábor honvéd orvos ezredes, hadtörténész, Nagy Sándor, Pécs közművelődésének meghatározó alakja (posztumusz), Szilágyi Omer főtörzsőrmester, közrendvédelmi szolgálatirányító parancsnok.

Kerényi János bejelentette: tavasz végén leköszön kuratóriumi elnöki tisztéről – kuratóriumi tagsága megtartásával –, utóda dr. Sikfői Tamás iparkamarai elnök lesz. Érdekes színfoltja volt az azt követő fogadásnak, hogy a végén alkalmi kórus dalolt önfeledten Kertész Attila vezetésével, amelynek jelen sorok írója is büszke tagja volt…


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS